Itse tekemällä tortilloista saa herkullisia – ilman lisäaineita
Tortillojen tekeminen on hauskaa yhdessäoloa ja täytteissäkin vain mielikuvitus on rajana. Tutustu ohjeisiin ja laita talkoot pystyyn!
Tortillojen tekemiseen ei tarvita suuria laiteinvestointeja. Taikina valmistuu tavallisessa kulhossa, sen voi kaulita ohueksi kaulimella ja paistamiseen riittää kuiva paistinpannu. Lisää hauskuutta tekemiseen saa pienellä investoinnilla valurautaiseen tortillapuristimeen. Sillä saat tortilloista tasaiset ja sopivan talkooroolin joukon vahvimmalle.
Tortillapuristin säästää kaulimisen vaivalta. Puristinta voi hyödyntää myös vaikkapa pitaleipien, pitsapohjien tai lasagnelevyjen teossa. Puristusvaiheessa taikinapallon suojaksi riittää reunoista avattu muovipussi.
Taikinaan voit käyttää vehnä- tai maissijauhoja tai niiden sekoitusta. Kaulimista helpottaa, jos korvaat kolmanneksen maissijauhoista vehnäjauhoilla. Taikinan voi maustaa myös omaan makuun sopivilla mausteilla, vaikkapa kuivatulla tillillä tai muilla yrteillä.
Täytteet oman maun mukaan
Tortilloiden avulla vähennät helposti ruokahävikkiä, sillä täytteeksi käy melkein mikä vain jääkaapista löytyvä. Perinteisesti tortillojen täytteenä käytetään kanan tai jauhelihan lisäksi salaattia, sipulia, tomaattia, paprikaa, guacamolea, salsaa ja cheddarkastiketta.
Nyt on hyvä aika hyödyntää tuoreita kasviksia ja juureksia, sieniä ja muita lähellä kasvaneita herkkuja. Tonnikalan voi korvata luonnonkalalla ja herkkusienet kantarelleilla. Lisäksi väliin mahtuu juustoa, tofua, seitania ja vaikka riistaa tai nyhtöpossua lähiruokatorilta, kunkin oman maun ja ruokavalion mukaan. Ruoka-allergioiden ja mieltymysten huomioiminen on helppoa. Kastikkeiden ja lisukkeiden avulla jokainen saa tortillastaan oikealla tavalla tulisen tai muuten omaan makuun sopivan.
Siispä tortillatalkoot pystyyn! Näillä ohjeilla pääset alkuun.
Vehnätortillat
noin 5 dl durumjauhoja
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vettä
Maissitortillat
4–5 dl maissijauhoja (tai 3 dl maissijauhoja ja 2 dl durumjauhoja)
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl vettä
Mittaa jauhot, suola ja öljy kulhoon. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Jos taikina tuntuu liian löysältä kaulittavaksi, lisää vähän vehnäjauhoja. Anna taikinan levätä parikymmentä minuuttia.
Pyöritä taikina tangoksi ja leikkaa se kymmeneen osaan. Kauli palat jauhoja apuna käyttäen ohuiksi, halkaisijaltaan noin 18 cm:n kokoisiksi leiviksi. Paista leipiä kuumalla valurautapannulla molemmin puolin noin 30 sekuntia. Kääri leivät muovikelmuun tai pyyheliinan sisään, jotta ne pysyvät pehmeinä.
(Anna)
Kokeile täytteeksi:
Pikkelöity punasipuli
2 dl valkoviinietikkaa
4 rkl ruokosokeria
1 tl suolaa
½ dl vettä
1 iso punasipuli ohueksi suikaloituna
Kiehauta liemen ainekset ja kaada lämmin liemi sipulisuikaleiden päälle. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sipulit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.
(Anna)
Sienitäyte
1 iso sipuli
1 rkl voita tai rypsiöljyä
1,5 l suppilovahveroita, kantarelleja, torvisieniä tms. (ryöpättynä n. 150 g)
0,5–1 tl suolaa
0,5–1 tl rouhittua mustapippuria
Lisäksi täytteeseen n. 200 g kantarelli- tai yrttituorejuustoa ja tuoretta oreganoa tai muuta yrttiä. Kuori ja hienonna sipuli. Puhdista sienet ja ryöppää ne tarvittaessa. Pilko sieniä hieman. Paista sipuli ja sienet pannulla pienessä määrässä rasvaa. Mausta seos mieleiseksesi.
Levitä tortillalle kauttaaltaan ohut kerros tuorejuustoa ja lisää päälle kuumaa sienitäytettä.
(Myllyn Paras)
Punajuuritäyte
3 pientä punajuurta
1 pieni maustekurkku
½ omena
½ dl creme fraichea
1 tl omenaviinietikkaa
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
Keitä punajuuret kypsiksi (n. 40 minuuttia). Kuori jäähtyneet punajuuret. Pilko punajuuret, maustekurkku ja omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita kuutioihin creme fraiche, viinietikka ja mausteet. Sekoita hyvin.
(Ruoka-alkemisti)
Paistetut muikut
Pyörittele peratut muikut suolalla maustetussa ruisjauhossa ja paista runsaassa voissa valurautapannulla. Laita tortillan väliin ja lisää mukaan chilimajoneesia. Purista päälle limen mehua. Tuoreet muikut voi korvata esimerkiksi suomalaisesta järvikalasta valmistetulla Luonnonkala-säilykkeellä.
Chilimajoneesi
2 dl majoneesia
3 rkl ketsuppia
3 rkl chilikastiketta
3 tl chilijauhetta
2 tl hunajaa
Sekoita aineet keskenään ja anna maustua.
(Kotikokki)
Paahdettu kukkakaali
1 (n. 900 g) kukkakaali
1 rkl rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
½ tl savupaprikajauhetta
½ tl suolaa
Lisäksi
350 g punakaalia
2 (n. 300 g) avokadoa
1 limetti
korianteria
Poista kukkakaalista lehdet ja paloittele kukkakaali varsineen. Laita palat kulhoon. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda kukkakaaleja uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Leikkaa punakaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota hedelmäliha kuoresta. Kuutioi avokadot. Leikkaa limetti lohkoiksi. Täytä tortillat salsa verdellä, ranskankermalla, kasviksilla ja tuoreella korianterilla. Purista limeteistä reilusti mehua päälle ennen tarjoamista.
(K-Ruoka)
Salsa verde
3 ruukkua tai 4 kourallista tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, basilikaa, persiljaa yms.)
1 sitruunan mehu
2 rkl kaprismarjoja
1 valkosipulinkynsi silputtuna
4–5 sardellifileetä
0,5–1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Mittaa kaikki salsa verden ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Sardelleissa on suolaa, joten älä lorauta suolaa alkuun ainakaan paljon. Oliiviöljyn määrää voit säädellä sen mukaan, kuinka juoksevaa kastikkeesta haluat. Laita jääkaappiin tekeytymään. Voit hyvin tehdä kastikkeen jo vaikka edellisenä päivänä. Se säilyy jääkaapissa noin viikon.
(Kotiliesi)