7.6.2018

Juhannus tulee sähkösaunaan kaupungissakin – luo juhannustunnelmaa pienillä vinkeillä

Kaupungissakin voi viettää tunnelmallisen juhannuksen. Sisustussuunnittelija Anne Tarkiaisen vinkeillä juhannustunnelmaa voi loihtia myös omaan sähkösaunaan.

Oman tunnelmallisen juhannuksensa voi luoda myös kaupunkiin. Kokkokin syttyy nykyään useimmissa kaupungeissa. Yhä enemmän kesäisissä kaupungeissa järjestetään myös ohjelmallisia juhannusjuhlia ja tansseja. Sanotaan, että ihmiset tekevät juhlan, joten kutsu luoksesi ystäviä grillaamaan ja vietä juhannusta vaikka nyyttikestien merkeissä. Se on helppoa ja hauskaa, eikä kenenkään tarvitse nähdä liikaa vaivaa. Grillausmiljöönä toimii loistavasti rivitalon takapiha tai kerrostalon grillipaikka, jos sellainen taloyhtiöstä löytyy. Sähkösaunassa sihahtavat leppoisat löylyt siinä missä mökilläkin. Saunaa tuunaamalla luot sinnekin romanttista juhannustunnelmaa.

Anne Tarkiainen on sisustussuunnittelija ja yrittäjä Mikkelistä. Hänen mielestään uudet saunatekstiilit tuovat juhannustunnelmaa kaupunkisaunaan.
Anne Tarkiainen on sisustussuunnittelija ja yrittäjä Mikkelistä. Hänen mielestään uudet saunatekstiilit tuovat juhannustunnelmaa kaupunkisaunaan.

Uudet tekstiilit ja puhtaus ovat puoli ruokaa

Sisustussuunnittelija Anne Tarkiaisen mielestä kaupunkisaunaan on helpoin loihtia juhannustunnelma uusilla saunatekstiileillä. Tarkiainen itse suosii aitoja luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa tai puuvillapellavaa.

– Uudet saunatekstiilit, kuten tyynyt, laudeliinat ja pyyhkeet, antavat heti freesimmän ilmeen saunalle. Se on ehkä halvin tuunaustapa. Myös saunan pesu männyn- tai koivuntuoksuisella Tolulla antaa puhdasta tunnelmaa, Tarkiainen vinkkaa.

Hänen mielestään saunaa ei tarvitse kuurata vaan pesu pyyhkimällä riittää, jos saunaa siivoaa säännöllisesti kuten muutakin kotia. Jos saunan pesu taas on ohjelmassa ainoastaan jouluna ja juhannuksena, on syytä tarttua juuriharjaan ja pestä sauna hyvin myös lauteiden alta.

Puhtaus luo juhannustunnelman

– Supi-saunavahalla saa helposti ja kätevästi vähän pysyvämpää uutuuden tunnetta. Tämän lauteiden kohennuksen voi tehdä ihan itse jokainen, jolla pensseli pysyy kädessä, Tarkiainen hymyilee.

– Väriskaala saunavahoissa on todella laaja, ja sävyillä voi syventää olemassa olevaa lauteen väriä. Vaha tekee samalla hyvää puulle ja voi antaa lauteille lisäaikaa.

Twist ja Terva, Lapuan Kankurit
Twist ja Terva, Lapuan Kankurit

Vihta vai vasta?

Tärkein juhannusjuttu on kuitenkin kiistämättä vasta. Tai vihta. Kummin sitä halutaankaan kutsua. Juhannus on parasta vihdantekoaikaa, joten vihdan voi tehdä itse tai ostaa torilta. Myös monissa kaupoissa myydään kuivattuja tai pakastettuja vihtoja. Juhannustunnelma on siis varma, kun liotat kesänvihreän vastan kiuluveteen ja vihdot sillä lempeissä löylyissä selkää, vatsaa ja jalkoja.

Keskikesän valon juhla ei juuri kynttilöitä kaipaa, jollei sää sitten satu olemaan perinteisen sateinen ja pilvinen. Parafiinikynttilät sulavat saunassa helposti, ja siksi ne kannattaa sijoittaa mieluummin pesutilojen puolelle, jos kaipaa kynttilöiden tuomaa tunnelmaa. Ripaus tuoksuöljyä löylyveteen voi olla piristävä juhannusjuttu, jos ei ole tuoksuille allerginen.

Lisätunnelmaa saunan eteiseen saat asettelemalla saunajuomat kauniisti saaviin tai pikkutynnyriin jäiden sekaan. Näin ne ovat helposti saatavilla ja pysyvät jäätävän kylminä saunomisen ajan. Juhannuksena saunomiseen kannattaa varata aikaa ja naamioita. Hemmottelu ja kauneushoidot sekä juhannustaiat kuuluvat yhä tähänkin päivään.

Varaa kerrostalon tai rivitalon sähkösaunaan somisteeksi luonnonkukkia. Niitä voit sitten illan himmetessä käyttää taikoihin. Jos taas et usko taikoihin, kukat ovat kuitenkin merkki keskikesän lumoavasta kauneudesta.

Heti valmis kiuas sopii kaupunkilaiselle

Mikkelissä sisustussuunnitteluliikettä pitävä Anne Tarkiainen seuraa työkseen sisustustrendejä. Hän oli sisustamassa myös yhtä kohdetta asuntomessuilla Mikkelissä viime kesänä. Hän huomasi messutalojen saunojen olevan kovin tummia tai rohkean valkoisia.

– Minusta tumma sauna kuuluu ainoastaan savusaunaan tai mökkimiljööseen. Moni asiakas tuntui olevan samaa mieltä. Toisaalta täysin valkoisen saunan valitsevan tulee olla hurjan siisti ihminen, sillä ihosta lähtee hilsettä ja likaa ja valkoiset lauteet vaativat säännöllistä pyyhkimistä.

Jos Tarkiainen saisi nyt tehdä täydellisen saunaremontin, hän valitsisi lauteiden materiaaliksi katajaa tai siperianmäntyä.

– Puu puuna on kaunis. Pidän puun väristä, hän sanoo.

Ammattilaisen mielestä saunan pitää olla riittävän iso, jotta siellä riittää happea. Kaupunkilaiselämään sopii hänen mielestään parhaiten heti valmis kiuas, joka on aina valmiina, mihin aikaan tahansa treeneistä tai töistä kotiin palaakaan.

Suomalaiset ovat saunakansaa, joten tapahtui se sitten sähköllä tai puulla, sadat tuhannet saunat lämpiävät juhannuksena. Juhannus tulee saunomalla!
Suomalaiset ovat saunakansaa, joten tapahtui se sitten sähköllä tai puulla, sadat tuhannet saunat lämpiävät juhannuksena. Juhannus tulee saunomalla!

Linkit:

www.lapuankankurit.fi

www.jokipiinpellava.fi