21.8.2024

Kaalia ja kurpitsaa kaikin päin

Sadonkorjuun aika on käsillä, ja maukkaita kasviksia on saatavilla sekä puutarhoista että kauppojen hevi-osastoilta. Mutta mitä niistä valmistaisi, kun keitot ja kääryleet on nähty jo moneen kertaan? Tässä muutama vinkki kokeiltavaksi.

Puoli kiloa kasviksia päivässä tuntuu lastenleikiltä – etenkin, jos oma ryytimaa puskee erilaista kurpitsaa kasan päivittäin eikä kunnon kaalista tarvitse paljon pulittaa torillakaan. Nyt vitamiinit ovat tallella ja kesän aurinko tuntuu hehkeissä väreissä ja herkullisissa mauissa.

Kasvikset pitävät meidät terveinä. Ne sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Niiden osuus esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja luuston vahvistamisessa on merkittävä. Kuidut täyttävät nopeasti ja pitävät huolta ruoansulatuksesta. Maitotuotteita välttelevälle lehtikaali on oiva kalsiumin lähde.

Kurpitsa on kiitollinen käsiteltävä. Halkaisun jälkeen rihmasto ja siemenet poistetaan. Mallon saa koverrettua talteen jäätelökauhalla, ja kuoren saa pehmenemään lämmittämällä. Joidenkin kurpitsojen siemenet voi pestä ja paahtaa uunissa lisukkeeksi, vaikka keittoihin. Myös valtavassa kaalien kirjossa riittää pureskeltavaa ja aineksia monenlaisiin bravuureihin.

Okonomiyaki eli japanilainen kaalipannukakku

Annos 4 kpl

Okonomiyaki on japanilaista katuruokaa parhaimmillaan. Kaalilla höystetty pannukakku maistuu ihanalta kastikkeiden kanssa.

Ainekset

  • 400 g valkokaalia

  • 4 dl vehnäjauhoja

  • 3 dl vettä

  • 3 kananmunaa

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 1 tl suolaa

  • 1 rkl rypsi- tai seesamiöljyä

Okonomiyakikastike

  • 1/2 dl teriyakikastiketta

  • 2 rkl ketsuppia

  • 2 rkl worcestershirekastiketta

Lisäksi

  • 2 rkl rypsi- tai seesamiöljyä paistamiseen

  • 2 rkl limemajoneesia

  • 2 rkl kevätsipulia hienonnettuna

  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Valmistus

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä, juustohöylällä tai mandoliinilla. Voit myös raastaa kaalin kartioraastimen karkealla terällä.

Sekoita jauhot, vesi, munat, leivinjau- he ja suola tasaiseksi taikinaksi. Lisää joukkoon kaalisuikaleet ja öljy ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna öljy (valurauta)pannussa. Lusikoi taikinamassaa pannulle noin 15 cm:n kokoisiksi, 2 cm:n paksuisiksi letuiksi. Paista lettuja keskilämmöllä kummaltakin puolelta muutaman mi- nuutin ajan, kunnes ne ovat kypsiä ja molemmin puolin ruskistuneita. Paistoaika on yhteensä 8–10 minuuttia letun paksuuden mukaan.

Sekoita okonomiyakikastikkeen ainekset keskenään ja levitä kastike kaalilettujen päälle. Viimeistele majoneesilla, kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä.

Voit korvata okonomiyakikastikkeen teriyakikastikkeella. Lisää pannukakkuun halutessasi proteiinia, kuten katkarapuja tai kylmäsavulohta.

Ohje: K-Ruoka

Kurpitsapataleipä

Ainekset:

  • 3 dl vettä

  • 3 dl kurpitsasosetta

  • 2 tl suolaa

  • 1 tl kuivahiivaa

  • 4 dl kaurahiutaleita

  • 4–6 dl vehnäjauhoja

  • 2 rkl hunajaa

  • (0,5 dl kurpitsansiemeniä)

Valmistus:

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Yhdistä toisessa kulhossa lämmin vesi ja kurpitsasose. Kaada neste jauhoseoksen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön 12–18 tunniksi. Kohotuksen jälkeen kaada taikina jauhotetulle alustalle, kääntele kevyesti ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Taikinan kohotessa laita valurautapata tai muu pata kuumenemaan uuniin 225 asteeseen. Padassa tulee olla myös kansi.

Ota kuuma pata uunista, sivele se kevyesti öljyllä ja kumoa taikina pataan. Laita kansi päälle ja paista 35–40 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 10–15 minuuttia tai kunnes leivän pinta on kauniin värinen.

Kumoa leipä padasta ritilälle jäähtymään.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset

Kaalipesto

Ainekset:

  • 150 g uloimpia savoijinkaalinlehtiä (noin 3 kpl) tai lehtikaalia (2 isoa lehteä)

  • 50 g pinjan- tai auringonkukan- siemeniä

  • 1 dl tuoreita basilikanlehtiä

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 30 g raastettua pecorino-, parme- saani- tai emmentaljuustoa

  • 1,5–2 dl oliiviöljyä

  • suolaa, mustapippuria

Valmistus:

Leikkaa savoijinkaalinlehdistä paksut keskiruodot pois. Kuumenna lehtiä kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan ja nosta valumaan keittiöpyyhkeen päälle.

Hienonna siemenet tehosekoittajassa. Lisää basilikanlehdet, paloitellut savoijinkaalinlehdet ja paloiteltu valkosipulinkynsi sekä juustoraaste. Valuta joukkoon öljy ja anna koneen käydä. Mausta pesto suolalla ja pippurilla.

Tarjoa kaalipesto pastan kastikkeena tai kasvisten mehevöittäjänä tai levitä sitä hiivaleipäviipaleelle. Kaalipesto sopii myös esimerkiksi porsaankyljysten tai porsaanfileen mausteeksi.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry:n kuvagalleria / Teppo Johansson

Kesäkurpitsahillo

Ainekset:

  • 2 l kuorittua kesäkurpitsaa paloina

  • 0,5 dl vettä

  • 2 sitruunan raastettu kuori ja mehu

  • 0,5 kg sokeria

  • 0,5 tl kardemummaa hienonnettuna

  • 2 tl sitruunahappoa

Valmistus:

Lisää kattilaan kesäkurpitsapalat, vesi sekä sitruunan raastettu kuori ja mehu ja keitä, kunnes kurpitsanpalat pehmenevät.

Soseuta kesäkurpitsaseos sauvasekoittimella.

Lisää soseeseen sokeri ja kardemumma. Keitä vielä 45 minuuttia. Lisää sitruunahappo ja purkita.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry:n kuvagalleria / Arto Hallakorpi