Kahdeksan asiaa, joilla saat ilmalämpöpumpusta enemmän irti – ilmalämpöpumpun käyttäjän tarkistuslista
Ilmalämpöpumppu on hyödyllinen ja tehokas lisälämmönlähde varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla. Käyttötavoilla on kuitenkin paljon merkitystä.
Ilmalämpöpumppu säästää tehokkaasti lämmityskuluja. Tutkimusten mukaan kaksikerroksisessa, uutta rakennuskantaa edustavassa kodissa normaalitasoinen ilmalämpöpumppu vähentää ostettavaa energiaa noin 2760 kWh vuodessa. Energiakuluissa säästö on noin 496 euroa vuodessa. Parhaan hyödyn ilmalämpöpumppu tuo kuitenkin vain oikein käytettynä. Tässä vinkkejä siihen.
Tarkista nämä asiat, niin saat pumpustasi parhaan hyödyn.
Puhdista ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö roskista ja varmista että ilman sisääntuloaukot ovat avoinna ja pakkasella ulkoyksikön sulatuksesta muodostuva kondenssivesi pääsee poistumaan vapaasti.
Pidä sisäyksikön suodatin puhtaana ja vaihda tarvittaessa valmistajan ohjeen mukaisesti. Suodatin tulee imuroida 1−2 kertaa kuukaudessa.
Kytke ilmojen kylmetessä ilmalämpöpumppu lämmitysasentoon, älä koskaan automaattiasentoon. Automaattiasennossa pumppu viilentää turhaan esimerkiksi takan tuottaman lämmön.
Ilmalämpöpumppu mittaa sisälämpötilan joko laitteesta tai kaukosäätimestä. Jos mittaus tehdään kaukosäätimestä, sijoita se sellaiseen paikkaan, että se mittaa lämpötilan luotettavasti. Ei takan päälle tai lehtikasan alle.
Jos pumppu toimii tukilämmitysmuotona muulle lämmitykselle, esim. patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle, säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2−4 °C ilmalämpöpumpun lämpötilaa matalammalle. (Esim. patteritermostaatit 17−19 °C, lämpöpumppu 21 °C.) Näin ilmalämpöpumpun tuottama edullinen lämmitysenergia saadaan parhaiten hyödyksi.
Pidä ilmalämpöpumppu päällä koko ajan ilman ajastinta. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa. Noudata valmistajan ohjeita. Joissain mallaeissa kovilla pakkasilla pumppua ei kannata käynnistää lainkaan. Pumppu kytketään pois käytöstä kaukosäätimellä.
Pidä pumpun lämpötilan oletusarvo ja puhallinnopeus korkealla kylmillä ilmoilla, kuitenkin niin, ettei se vähennä asumisviihtyvyyttä. Näin saat maksimaalisen lämmitystehon ja pumppu toimii parhaalla mahdollisella hyötysuhteella.
Pidä väliovia mahdollisimman paljon avoimina ja huolehdi, että ilma pääsee leviämään koko rakennukseen.
Tutustu tarkemmin tutkimukseen ilmalämpöpumppujen energiankulutusvaikutuksista pientaloissa.