27.6.2017

Kodin turva ja tunnelma voi olla sähköstä kiinni – Väänäsillä sähkö tuo sujuvuutta ja mukavuutta elämään

Turvallinen, viihtyisä, toimiva ja arjen hektisyyteen mukautuva. Tällainen on taatusti monen unelma kodista, jossa on hyvä asua vuodenajasta ja elämäntilanteesta riippumatta.

Väänäsillä panostetaan siihen, että arki on mutkatonta ja aikaa jää myös yhdessäololle.
Väänäsillä panostetaan siihen, että arki on mutkatonta ja aikaa jää myös yhdessäololle.

Ainakin Joensuun Utrassa asuville Väänäsille nämä asiat ovat tärkeitä – kotona ollaan paljon, ja perheen menevät 5-, 10- ja 12-vuotiaat pojat pitävät huolen, että päivät ovat usein varsin tapahtumarikkaita. Mitä tulee kodin turvallisuuteen, siitä ei Väänäsillä halutakaan tippaakaan tinkiä. Monien erilaisten turvallisuutta lisäävien tekijöiden hallintaa ei ole kuitenkaan tehty kodissa hankalaksi.

– Ovissamme on koodilukitukset, joten kenenkään ei tarvitse kantaa avaimia mukanaan. Näen kaikkien viiden ulko-ovemme lukitukset puhelimestani, joten voin seurata helposti, mitkä ovet ovat lukossa ja mitkä eivät sekä milloin niistä on viimeksi kuljettu. Voin myös avata lukituksen tarvittaessa puhelimellani, olinpa missä vain, yrittäjänä toimiva perheenisä Tomi Väänänen kertoo.

Hälytinlaitteisto ja turvakamerat täydentävät älykkään lukitusjärjestelmän tuomaa turvaa. Reissussa ollessakin on helppo seurata, onko kotona kaikki kunnossa. Lisäksi, kun turvallisuutta lisäävien tekijöiden hallinta on tehty helpoksi, ei niiden käytöstäkään tule laistettua.

– Esimerkiksi ulkoportti on meillä sähköistetty. Portin voi sulkea ja laittaa lukkoon sisältä käsin. Ei sitä ulos tulisi lähdettyä joka ilta portteja sulkemaan. Pihavalaistuksen voi myös tarvittaessa ajastaa, ja valojen säätäminen onnistuu puhelimella. Ulkona kulkemisesta tulee turvallisempaa, mutta sen lisäksi valot tekevät ympäristöstä viihtyisän ja kotoisan, Väänänen toteaa.

Valaistus vaikuttaa paljon sekä kotipihan yleisilmeeseen että turvallisuuteen.
Valaistus vaikuttaa paljon sekä kotipihan yleisilmeeseen että turvallisuuteen.

Elämästä pitää uskaltaa nauttia

Väänästen arjesta on tullut sähköisten ratkaisujen avulla mahdollisimman sujuvaa. Näin ollen aikaa jää enemmän niille tärkeämmille asioille – kuten yhdessäololle ja harrastuksille.

Sähkö- ja puukiukaan yhdistelmän ansiosta Väänäset pääsevät nauttimaan löylyistä kiireisinäkin arki-iltoina.
Sähkö- ja puukiukaan yhdistelmän ansiosta Väänäset pääsevät nauttimaan löylyistä kiireisinäkin arki-iltoina.

– Sähköisillä ratkaisuilla elämää pystyy helpottamaan tarvittaessa monin eri tavoin. Esimerkiksi rantasaunamme kiuas toimii sekä puulla että sähköllä. Kun myöhään illalla tulee vaikka idea, että pitääpä lämmittää sauna, niin onneksi sähkölämmityksen ansiosta löylyihin pääsee nopeasti. Viikonloppuisin voi sitten nautiskella ja lämmitellä saunaa puilla ajan kanssa, Tomi Väänänen kertoo.

Väänäsillä sähkön tuomista mahdollisuuksista onkin osattu ottaa paljon irti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että pakkasilla kodin lasiseinienkin lähellä tarkenee oleskella huoletta. Kiireen keskellä päivät rullaavat jouhevasti pienten elektronisten arjen apuvälineiden, kuten mikron, kapselikahvinkeittimen ja leivänpaahtimen, ansiosta.

– Sähkö helpottaa päivittäistä elämäämme ja lisää mukavuustekijöiden määrää. Kun jouduin nuorena luopumaan urheilu-urastani vakavan sairastumiseni vuoksi niin päätin, että elämästä pitää uskaltaa nauttia, Väänänen toteaa.

Sähkön monet mahdollisuudet

Tomi Väänäsen mukaan monet eivät hoksaa hyödyntää vieläkään sähköä tarpeeksi arjessaan. Lisäksi hintakäsitys on usein vääristynyt.

– Esimerkiksi näyttävät ja värikkäät LED-valot eivät paljon maksa, ja niillä voi lisätä viihtyisyyttä todella helposti sekä luoda kokonaisia valaistusteemoja kodin eri tiloihin. Itseäni ainakin kiehtoo kovasti se, mitä kaikkea sähkö mahdollistaa varsinkin tulevaisuudessa, kun tavat tuottaa, varastoida ja välittää energiaa kehittyvät entisestään, Väänänen kertoo.

Väreillä ja valoilla kodin eri huoneiden tunnelmaa voi muuttaa helposti.
Väreillä ja valoilla kodin eri huoneiden tunnelmaa voi muuttaa helposti.

Entä sähkölasku, se on tällaisten ratkaisujen vuoksi päätähuimaava – vai onko?

– Meillä on PKS Priima -sähkösopimus, joten seuraan sähkönkulutustamme säännöllisesti verkossa. Priimalla sähköön menevä vuosisumma on pienentynyt edelliseen sopimukseemme verrattuna. Pörssisähkö on toki esimerkiksi talvikausina hieman korkeampi, mutta vuositasolla säästöjä kertyy selkeästi. Tärkeintä meille on kuitenkin se, että kotona on hyvä olla, muut asiat tulevat vasta sen jälkeen, Väänänen toteaa.

TUTUSTU PKS-PRIIMAAN TÄSTÄ.