24.5.2023

Kodinkoneiden siivouspäivä säästää energiaa

Kodinkoneiden kotihuolto auttaa säästämään energiaa ja lisää laitteiden käyttöikää. Tässä muistilista. Lisää ohjeita löytyy oman laitteen käyttöohjeesta.

Tiskaa tiskikone

  • Tyhjennä ja puhdista jätesihti säännöllisesti.

  • Puhdista suihkuvarret ja suuttimen reiät. Pyyhi tiivisteet ja niiden välit.

  • Pese silloin tällöin kuumalla pesuohjelmalla – se pitää koneen raikkaana. Tee tarvittaessa sitruunahappopesu. Laita pesuainekoteloon 2–3 rkl sitruunahappojauhetta ja pese kuumalla pesuohjelmalla, mutta tätä kuivausvaihe pois. Voit laittaa samalla peseytymään esim. pinttyneitä teräskattiloita Pese kone sen jälkeen kerran tyhjänä. Käytä kolmasosa normaalista koneastianpesuaineen määrästä.

     

Pese myös pyykkikone

  • Puhdista nukkasihti ja tarkista, ettei poistoputki ole tukossa. Pyyhi kumitiivisteet mieluiten jokaisen pesun jälkeen ja jätä luukku raolleen. Seuraa letkujen haurastumista.

  • Pese silloin tällöin esimerkiksi lakanat kuumimmalla ohjelmalla. Tee kalkinpoisto sitruunahapolla: laita 1,3 dl sitruunahappojauhetta pesuainelokeroon ja käynnistä pesukone tyhjänä kuumimmalla ohjelmalla. Toista sen jälkeen ohjelma tavallisella pesuaineella.

     

Näin kylmälaitteet jaksavat paremmin 

  • Tarkista, että kylmälaitteiden ympärillä ilma pääsee kiertämään eikä sitä ole sijoitettu lämmönlähteen viereen tai auringonpaahteeseen. Ympäristön lämpeneminen 25 asteesta 32 asteeseen lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta 25–40 prosenttia.

  • Imuroi kylmälaitteen takana oleva lauhdutinritilä ja kompressori. Pöly voi haitata ilmankiertoa ja lisätä sähkönkulutusta. Pyyhi myös tiivisteet.

     

Unohditko sulattaa pakastimen

  • Jos pakastimessa ei ole automaattisulatusta, sulata pakastin ennen uutta satoa, mieluimmin kylmänä vuodenaikana. Laita pakastin pakastuskytkennälle vuorokautta ennen sulatusta. Irrota pistotulppa rasiasta ja nosta pakasteet pois laitteesta. Suojaa ne sanomalehtipaperilla tai huovalla. Talvella voit viedä ne ulos. Nopeuta sulamista laittamalla pakastimeen kuumalla vedellä täytetty astia. Kerää pehmenneet jää- ja huurrelevyt pois, kuivaa pakastin ja laita pakasteet paikoilleen. Käynnistä laite ja valitse pakastuskytkentä. Kytke se pois päältä kun pakastimen lämpötila on –18 astetta, jollei se kytkeydy pois automaattisesti.

Huolla ilmalämpöpumppu

  • Imuroi ilmalämpöpumpun suodattimet ja puhdista myös muut suodattimet ohjekirjan mukaan. Vaihda lämmitysasento viilennysasentoon.

  • Tarkista, tarvitseeko pumppu ammattilaisen tekemää huoltoa. Yleisen ohjeen mukaan se pitäisi tehdä noin neljän vuoden välein. Huoltotarpeeseen vaikuttavat laitteen sijainti, käyttöaste ja puhtaanapito. Jos laite pitää outoa ääntä, ei lämmitä tai viilennä kunnolla, ei puhalla enää niin hyvin kuin aikaisemmin tai puhaltaa haisevaa ilmaa, on syytä ottaa yhteyttä huollon ammattilaiseen.

Muista myös nämä

  • Puhdista liesituuletin. Kytke virta pois tuulettimesta ja irrota suodattimet. Jos rasvasuodatin on pesunkestävää teräsverkkoa, pese se astianpesukoneessa tai kuumassa vedessä harjalla. Pese vaahtomuoviset suodattimet tai vaihda kertakäyttöiset tarvittaessa uusiin.

  • Tee kalkinpoisto kahvinkeittimelle ja silitysraudalle.

  • Tyhjennä tai vaihda pölynimurin pölysäiliö tai pölypussi. Vaihda suodattimet.

  • Muista huoltaa myös kesämökillä olevat kodinkoneet.

Lähde: Työtehoseura 


KAHVINKEITTIMEN KALKINPOISTO

Kaada keittimen vesisäiliöön etikkavesiliuos, jossa on etikkaa ja vettä saman verran. Yleensä liuoksen määräksi riittää puolet tai enintään kaksi kolmasosaa kannun maksimitilavuudesta. Kytke virta päälle. Kun puolet säiliön vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois. Anna happoliuoksen vaikuttaa noin 5–10  minuuttia, minkä jälkeen kytke virta uudelleen päälle. Keittimestä valutettu puhdistusvesi on sameata. Keitä tämän jälkeen keittimessä 2–4 kannullista puhdasta vettä, huuhtele pannu hyvin.(Martat)