26.4.2019

Kokeilussa sähköinen ikkunanpesin

Kevätaurinko paljastaa armotta likaiset ikkunat ja pesupuuhaan on joskus tartuttava muunakin vuodenaikana. Toisiko tekniikka helpotusta tähän, joskus ikävältä tuntuvaan tehtävään?

Kokeilimme Kärcherin ikkunanpesusettiä, joka koostuu pesuainepullon ja pesimen yhdistelmästä sekä akkutoimisesta imurista, jolla pesuliuos imetään lasipinnalta pois. Paketin hinta 59.90 (K-Rauta). 

Helppo käyttää

Paras ominaisuus pesusetissä on käytön helppous. Kaikki tarvittava kulkee vaivatta mukana vaikka tikkaille.

Pesuaine sumutetaan lasille ja sen jälkeen pintaa hangataan pesuainepulloon yhdistetyllä pesimellä, jossa on irrotettava mikrokuituliina. Liina on hieman leveämpi, joten se suojaa pesimen reunat eikä jätä valkoisiinkaan ikkunapuitteisiin jälkiä.

Imevä kuivainlaite toimii niin kuin pitääkin. Vaikka imuteho ei tunnu kovin suurelta, se riittää imemään lasilla olevan pesuveden. Suulakkeen sivuun ei jää raitoja. Likavesisäiliöön kertynyt vesi muistuttaa kokakolaa. Ihme juttu, edellisestä pesusta ei ollut vielä kovin kauan. Ilmeisesti lika lähtee.

Huomioitavaa

Akun lataus tarvitsee yllättävän pitkän ajan, kolme tuntia. Yksi lataus riittää ohjekirjan mukaan 25–30 ikkunaneliön pesuun. Kokeilussa akku riitti hyvin n. 25 m²:n pesuun vaikka uloimpien lasien koristeristikot vaativat ainakin kaksi kertaa pidemmän ajan kuin samankokoinen yhtenäinen lasipinta. Ihan pieniin ruutuihin imurin 28 cm leveä suulake ei sovi lainkaan.

Vanhassa talossamme on paksut seinät ja ikkunat ovat syvennyksissä. Imuri on noin 35 cm korkea joten ikkunapenkki tuli vastaan ennen kuin suulake oli ikkunan alareunassa. Lopputuloksesta saimme kuitenkin ihan hyvän vetämällä viimeiseksi ikkunan alareunasta imurilla kerran vaakasuunnassa. Silloinkaan lasiin ei jäänyt havaittavia raitoja.


IKKUNANPESU KIRKASTAA KODIN

Auringonpaiste paljastaa armotta likaantuneet ikkunat ja saa miettimään ikkunanpesun aloittamista. Suhteellisen pienellä vaivalla kodin ilmeen saakin ihmeesti kirkastumaan kun valo pääsee taas paremmin sisälle. Usein etukäteen isolta tuntuva tehtävä onkin loppujen lopuksi aika nopeasti tehty.

Vinkkejä ikkunanpesuun

 • Imuroi ikkunoiden välit ennen lasien pesua. Joskus pelkkä ulkopinnan tai sisäpinnan pesu riittää. Ikkunoiden välien pesutarve on pienempi.

 • Etikka on hyvä pesuaine lasipinnoille. Saat kirkkaat ikkunat, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan etikkaa ja muutaman tipan käsiastianpesuainetta. Etikka sopii myös auton tuulilasin sisäpuolen pesuun.

 • Kuuma auringonpaiste kuivattaa lasin kesken pesun. Pese silloin kun aurinko ei paista suoraan lasiin.

 • Jos käytät sanomalehteä kuivaukseen niin vaihda paperi ennen kuin se kastuu kokonaan. Märästä paperista irtoaa enemmän painoväriä.

 • Kun peset talvella ulkoikkunoita, lisää veteen auton tuulilasinpesuainetta. Se irrottaa tehokkaasti myös rasvatahroja.

 • Mikrokuituliinaa käyttämällä ei pesuainetta tarvitse ollenkaan. Sekin poistaa tehokkaasti rasvan esimerkiksi keittiön ikkunoiden sisäpinnoilta.

 • Puhdista samalla kaihtimet. Imuroi ne molemmilta puolilta pölysuuttimella tai pyyhi huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla. Vältä kosteutta pyyhkimisessä, koska kaihtimet jäävät erittäin helposti laikukkaiksi.

Pese oikeassa järjestyksessä

 1. Pese lasit uloimmasta lasista alkaen, jolloin tulos näkyy paremmin, eikä roiskeita synny pestyihin pintoihin.

 2. Kostuta lasi melko kosteaksi ikkunanpesimellä tai liinalla.

 3. Pese todella likainen ulkoruutu pariin kertaan ennen lastan käyttöä.

 4. Vaihda likainen pesuvesi kyllin usein, niin saat puhdasta jälkeä kertapesulla.

 5. Vedä kuivaimella tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin jälkiä jää vähemmän. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian kovaa.

 6. Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Pyyhi ja kuivaa ikkunalaudat.

Lähde: Martat