11.1.2023

Kuinka paljon muut käyttävät sähköä?

Oman talouden kulutuslukujen vertaaminen muihin vastaavanlaisiin talouksiin, voi auttaa löytämään uusia sähkönsäästökohteita. Tiedot omasta sähkönkäytöstäsi saat Säppi-palvelustamme.

Kulutuslukujen vertailu vastaavanlaisiin talouksiin antaa sinulle vinkkejä omasta energiankäytöstäsi. Jos omat lukusi poikkeavat merkittävästi muista, siihen voi olla selvä selitys tai siitä voi löytyä oiva säästökohde. Oman talouden sähkönkäytön jakautumista eri kohteisiin voi olla hankala löytää suoraan, mutta tutkimalla sähkönkäytön vaihtelua vuorokauden eri aikoina voi päätellä paljon.

Näin sähköä kuluu erityyppisissä asunnoissa keskimäärin

Kulutusjakaumat ovat suuntaa antavia ja perustuvat viimeisimpään kotitalouksien sähkönkäyttötutkimukseen (Adato 2011).

Asumisen energiankulutus keskimäärin vuosina 2012–2020, GWh

(lähde: Tilastokeskus)

Energiankulutuksessa näkyvät säävaihtelut sekä sähkölaitteiden määrän kasvu ja kehitys, mm. ledien käytön lisääntyminen. 

Lisää tietoa sähkön kulutusjoustosta

Kulutuksen seurannasta hyvä kumppani energiansäästötalkoisiin

Kulutuksen seuranta OmaPKS-palvelusta tai Säppi-sovelluksesta auttaa säästökeinojen etsinnässä. Saat sieltä todelliset sähkönkäyttölukusi vuosittain, kuukausittain, viikoittain ja päivittäin sekä vertailutietoa aikaisemmista ajanjaksoista.

Tuntikohtaista kulutusta seuraamalla näet, milloin sähköä käyttävät laitteet, esimerkiksi huoneiden ja veden lämmitykset, kytkeytyvät päälle vuorokauden eri aikoina. Saunapäivänä kiukaan kulutus ja etenkin päälle unohtuneen kiukaan vaikutus näkyvät jo selvästi sähkölaskussa.

Seurannasta näet oman taloutesi kulutuspiikit, jolloin sähkönkäyttö on suurimmillaan. Voisiko sähkönkäyttöä ohjata toisin? Kulutuspiikkejä madaltamalla vaikutat sähkön riittävyyteen, hintaan ja ympäristöystävällisyyteen myös pitemmällä tähtäyksellä. Tärkeää olisi välttää kulutusta erityisesti arkipäivisin klo 8–10 ja 16–18, jolloin sähkönkulutus on valtakunnallisesti korkeimmillaan ja sähkö myös kalleinta.

Päivän kulutuksessa näkyy myös sähkönkäytön peruskuorma. Se tarkoittaa sähköä käyttäviä laitteita, jotka ovat päällä jatkuvasti, kuten kylmälaitteet ja LVI-laitteet. Jos yksittäisen sähkölaitteen kulutus arveluttaa, se kannattaa mitata energiankulutusmittarilla, jonka voit vaikkapa lainata kirjastosta. Esimerkiksi vanha pakastin voi kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Erityisesti uudet kylmälaitteet ovat energiankulutukseltaan aivan eri luokkaa.

Tarkasta omista kulutustiedoistasi seuraavat asiat:

  • Miten kulutuksesi on kehittynyt vuositasolla? Onko se noussut vai oletko saanut sähkön- kulutusta laskemaan. Jos kulutus on muuttunut, mieti syitä.

  • Vertaa kulutustietojasi vastaaviin kotitalouksiin.

  • Tutki oman taloutesi kulutuspiikit. Voisiko sähkönkäyttöä ohjata tasaisemmin tai edullisempaan aikaan?

Näin pääset palveluihin

Kirjaudu osoitteessa pks.fi > OmaPKS tai lataa Säppi-sovellus sovelluskaupasta. Tarvitset kirjautumiseen verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.