1.11.2019

Kuinka usein lakanat ja vaatteet pitää pestä? Turha pesu tuhlaa energiaa ja rasittaa luontoa

Tekstiilien turha peseminen kuluttaa paitsi kangasta myös luontoa. Kuinka sitten voisi välttää turhaa pesemistä mutta silti pitää vaatteet ja kodin puhtaina ja raikkaina?

Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku neuvoo välttämään vaatteiden rutiininomaista, jokaisen käyttökerran jälkeen tapahtuvaa pesua.

– Puhdasta pyykkiä ei kannata pestä. Todellinen pesutarve ratkaisee. Jos vaate on likainen tai hikinen, se pitää tietenkin pestä, sillä lika kuluttaa vaatetta ja tahrat lähtevät paremmin tuoreeltaan. Mutta jos housut ovat olleet pari kertaa päällä eikä tahroja ole, niitä ei vielä kannata sulloa pesukoneeseen. Pesu kuluttaa aina vaatetta ja haalistaa värejä.

Huomioi vaatteen pesutapa jo kaupassa

Teija Jerkku kannustaa lukemaan vaatteen pesuohjeen aina jo kaupassa vaatetta ostettaessa.

– Korkealaatuinen ja pesua kestävä vaate on ympäristöystävällisin. Kun voit pestä vaatteen itse kotona, vältät myös pesulassa käytettäviä kemikaaleja. Heikkolaatuinen vaate voi muuttua käyttökelvottomaksi jo ensimmäisessä pesussa, jolloin rasitetaan turhaan luontoa. Vaatteissa hinta ei aina ole laadun tae. Tarkista jo kaupassa ompelutyön laatu ja saumojen siisteys.

Myös materiaali vaikuttaa. Puuvillavaate kuluttaa paljon vettä tuotannossa, akryyli nyppyyntyy nopeasti. Villavaate on hankalampi pestävä, mutta se pitää tuulettamisesta eikä sitä pestä joka käytön jälkeen. Ekologisinta vaihtoehtoa ei ole helppo valita.

Pese energiatehokkaasti oikeassa lämpötilassa

Pesulämpötila on tärkeä sekä vaatteen kestävyyden, puhdistumisen että energiankulutuksen näkökulmasta.

– Vaatteen pesuohjetta on hyvä noudattaa, sillä se kertoo, millaista pesulämpötilaa vaate kestää. Sähkönkulutuksen kannalta on parempi pestä 40 asteessa kuin 60 asteessa, sillä näin puolitetaan sähkönkulutus. Mutta kaikki lika ei lähde 40 asteessa. Esimerkiksi hiki ja ihovoiteet vaativat korkeamman lämpötilan. Myös lakanat sekä keittiön ja kylpyhuoneen pyyhkeet on hyvä pestä 60 asteessa, sillä siinä lämpötilassa tavalliset kodin bakteerit kuolevat.

Energiansäästön kannalta on hyvä muistaa pestä täysiä koneellisia ja huolehtia myös koneen puhdistamisesta esimerkiksi sitruunahapolla kerran pari vuodessa.

– Valitse ympäristömerkitty pesuaine. Pesukonetta ostettaessa A+++ on merkki hyvästä valinnasta. Myös pesupähkinöitä ja pesupalloja voi kokeilla. Vaaleita vaatteita pestäessä valkopyykkiaineen valkaisuaine estää harmaantumista ja auttaa pitämään vaatteen pitempään käyttökunnossa. Sekin on ekologista, huomauttaa Jerkku.

Paras tahranpoistovinkki

– Paras tahranpoistovinkki on välttää tahrojen syntymistä. Käytä essuja ja suojaa vaatteita. Villapusero päällä ei kannata tehdä ruokaa, sillä tahroja on hankala poistaa. Myös vaaleaan paitaan voi jäädä rasvasta ikuinen muisto, tai öljy voi syövyttää kuitua. Siispä esiliina eteen ja aluspaidat käyttöön. Niitä on paljon helpompi pestä, neuvoo Jerkku.

Jos tahra kuitenkin ilmaantuu, usein se lähtee kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Tarkista silti vaatteen kestämä pesulämpötila. Marttojen sivuilla on hyviä vinkkejä erilaisten tahrojen poistoon.

Säilytykseen puhtaita vaatteita

Talvi- tai kesävaatteita säilytykseen laitettaessa vaatteet on hyvä tarkistaa huolellisesti.

– Vaatteet pitää laittaa säilöön puhtaina. Ne ovat kuitenkin useamman kuukauden säilössä, joten lika voi pinttyä ja tahroja on vaikeampi poistaa jälkeenpäin. Myös tuhohyönteiset iskevät helpommin likaiseen vaatteeseen. Mutta jos vaikka takki on ollut käytössä vain muutaman kerran, voi riittää kunnon tuuletus ja tarkastus, ettei tahroja jää esimerkiksi kauluksiin ja hihansuihin. Ne pitää puhdistaa ennen säilöön laittamista, muistuttaa Jerkku.

Puolikäyttöiset vaatteet ovat ongelmallisia vaatehuollossa. Martoilla on vinkki tähänkin.

– Keksi puolipitoisille vaatteille oma paikka, mielellään jokin muu kuin tuolinselkämys tai portaiden kaide. Vaatteet pysyvät erillään puhtaista ja paremmin hallinnassa. Silloin niitä tulee käytettyä enemmän eikä vaatemeri leviä pitkin huonetta.

Kuinka usein pitää pestä?

Tekstiilit pestään aina, kun ne ovat likaisia. Tässä ohjeellisia pesuaikoja.

  • KYLPYPYYHKEET

– Kerran viikossa tai parissa.

  • KÄSI- JA KEITTIÖPYYHKEET

– Kerran viikossa.

  • FARKUT

– Vasta likaisina, ei muutaman käyttökerran jälkeen. Farkkuja voi raikastaa parvekkeella ulkoilmassa.

  • PÄÄLLYSVAATTEET

– Kun kausi vaihtuu. Raikasta kauden aikana tuulettamalla. Pese tarvittaessa useamminkin.

  • VILLAVAATTEET

– Vähintään käyttökauden jälkeen. Tuuleta usein kauden aikana.

  • UUDET VAATTEET

– Ei tarvitse automaattisesti pestä. Joissakin tekstiileissä, esimerkiksi lakanoissa, suositellaan pesua ennen käyttöä. Silloin ne kannattaa ainakin tuulettaa kunnolla tai pestä, jos iho on herkkä.

  • PYJAMA/YÖASU

– Kerran viikossa.

  • SALIVAATTEET

– Treenistä riippuen joka kerta tai joka toinen kerta.

  • ALUSVAATTEET

– Jokaisen käyttökerran jälkeen.

  • TYYNYT JA PEITTEET

– 1–2 kertaa vuodessa.

  • LAKANAT

– Tarpeen mukaan, ainakin 2 tai 3 viikon välein.

  • TYYNYLIINA

– Viikon parin välein.

  • KIRPPUTORIVAATTEET

– Tuuleta tai pese tarvittaessa 60 asteessa. Jos tekstiili ei kestä pesua, mutta se kestää lämpöä, laita se saunan lauteille 70–80 asteeseen pariksi tunniksi. Esimerkiksi lude kuolee myös pakkasessa −18 asteessa tunnissa ja −17 asteessa kahdessa tunnissa.

Lisää vinkkejä:

Pesukoneen sitruunahappokylpy: Hae apteekista sitruunahappoa. Laita sitä pesuainelokeroon 100 g. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua 90 asteen pesuohjelma. Pyöritä ohjelman jälkeen vielä toinen pesu jauhemaisen pyykinpesuaineen (1/3 normaalista annoksesta) kanssa 40–60 asteessa.

Tahranpoisto-ohjeitawww.martat.fi

Näin tuhoat kodin pienet tuholaisetwww.martat.fi