8.5.2024

Kuivata ulkona ja pese viileämmässä – säästät energiaa

Narulta kerätyt lakanat tuoksuvat puhtaalta ja raikkaalta, ja monesti tuulen silittämä pyykki ei enää mankelia eikä silitysrautaa kaipaa. Joskus pelkkä tuuletus ulkona korvaa pesemisen kokonaan ja energiaa säästyy entistä enemmän. Voisiko pesukoneiden 20-asteisella ohjelmalla säästää vielä lisää energiaa?

Ulkona kuivattaminen on energiatehokasta, sillä oman pihan ilmainen ”tuulivoima” kuivaa pyykit ilman sähköä. Ulkona kuivattaessa pyykin kosteus haihtuu taivaan tuuliin eikä jää sisälle. Narulla kuivaaminen sisätiloissa ei ainakaan lämmityskaudella ole ilmaista, sillä Työtehoseuran mukaan se nostaa huonetilan kosteutta ja vie lämpöenergiaa jopa saman verran kuin kuivausrumpu. Huonetilan lisääntynyt kosteus voi toisaalta tuntua hyvältä talviaikaan, mutta hellepäivinä se tuntuu tukalalta. Marttojen nyrkkisäännön mukaan tila on liian kostea, jos sisällä kuivatettava pyykki ei kuivu yhdessä yössä. Poikkeuksena ovat paksut froteepyyhkeet, jotka voivat tarvita enemmän aikaa. Jos pyykki kuivuu liian hitaasti, se ei enää tuoksu raikkaalta vaan ummehtuneelta.

Siispä pyykit ulos narulle! Pelkkä tuuletuskin voi korvata pesun ja raikastaa puolipitoisia vaatteita. Ennen kuin viet pyykit ulos, tarkista siitepölytilanne. Pahimpaan siitepölyaikaan pyykkiä ei ehkä kannata kuivattaa ulkona. Muista myös, että auringon valo valkaisee valkoista mutta voi haalistaa värejä. Villaa ja silkkiä se voi kellastuttaa.

Mitä voisi pestä 20 asteen ohjelmalla?

Pyykinpesukoneista on jo kymmenisen vuoden ajan löytynyt ohjelma, joka pesee vaatteet 20 asteessa. Energiaa alhainen lämpötila säästää, mutta miten sitä kannattaisi käyttää? Motivan energianeuvonnan mukaan 20 asteen ohjelma sopii esimerkiksi puolipitoisten vaatteiden ja urheilupaitojen raikastamiseen, pikapuhdistukseen, poistamaan pahimmat hajut ja estämään liiallista kulumista.

– Sillä voidaan vaikka huuhdella kuravaatteita. Ohjelmaa käytetään monesti käsin huuhtelemisen sijaan. Lisäksi jotkin vaatemateriaalit eivät siedä kovin korkeita lämpötiloja, joten 20 astetta on niiden pesuun ainoa vaihtoehto. Sitä voisi myös mahdollisesti harkita käytettäväksi korkeiden sähkönhintojen hetkillä, vinkkaa energianeuvonta.

Energian säästäminen on viileän ohjelman suurin etu. Suurin osa yhden pesukerran energiankulutuksesta syntyy veden lämmityksestä. Kirjopesuohjelman energiankulutus jopa kaksinkertaistuu, kun lämpötila nostetaan 40 asteesta 60 asteeseen. Vastaavasti 20 asteen ohjelmaa käytettäessä sähkönkulutus puolittuu 40 asteen tasosta.

Työtehoseuran mukaan päivittäin käytettävistä hikiliikunta- tai muista vastaavista vaatteista voi huljutella 20 asteen pesussa isoimmat liat pois, mutta kunnon pesua se ei korvaa. Ihorasvan ja hien puhdistumiseen tarvitaan korkeampia pesulämpötiloja. Teknisen vaatteen hikeä iholta siirtävä ominaisuus kärsii, jos likaa alkaa kerrostua kuituihin. Hankalien tahrojen ja pinttyneen lian poistamiseen ei kylmäpesusta ole. Myöskään suoraan ihoa vasten pidettäville alus- ja muille vaatteille 20 asteen pesua ei toistaiseksi suositella.

On hyvä muistaa, että matalassa lämpötilassa pesujauheiden liukeneminen veteen voi olla heikompaa ja aiheuttaa enemmän pesuainejäämiä koneeseen. Pesukoneen huolto ja säännöllinen puhdistaminen onkin tarpeen.