8.3.2023

Leivinuuni toi energiansäästön lisäksi lämpöä ja vaivattomuutta ruoanlaittoon

Joensuulaisessa Toropaisen perheessä onnistuttiin leikkaamaan liki puolet sähkönkulutuksesta leivinuunin avulla.

Massiivinen vuolukiviuuni talon keskeisellä paikalla on tänä talvena palvellut Toropaisen perhettä paremmin kuin osattiin kuvitella kymmenen vuotta sitten taloa ostettaessa. Sähköpattereita ei ole tarvinnut kytkeä päälle, koska leivinuunin jakama lämpö on riittänyt vuonna 1990 rakennetun, 139 neliön talon käytössä oleville huoneille. Vähän käytössä olevien huoneiden lämpöä on laskettu.

Ajatus sähkönkulutuksen rajoittamisesta kirkastui syksyllä pörssisähkön hinnan noustua, mutta energiatehokkuus on aina ollut ohjenuora talon remonteissa ja laitehankinnoissa. Ilmalämpöpumppukin talossa on, mutta sitä käytetään vain, jos leivinuunin lämmitykseen ei syystä tai toisesta ehditä. Syystalvella se käynnistettiin vain muutaman kerran.

– Käynnistän sen, jos olen ollut iltavuorossa ja Jani työmatkalla, selittää hoitoalalla työskentelevä Rita Toropainen.

Rita Toropainen iloitsee, että leivinuunin jälkilämmöllä voi kypsentää pataruokia. Jani Toropainen vastaa perheessä energiatehokkaiden ratkaisujen suunnittelusta ja sähkön säästön suurista linjoista. Fanni ja Aina Toropainen leikkivät perheen Macy-koiran kanssa.
Rita Toropainen iloitsee, että leivinuunin jälkilämmöllä voi kypsentää pataruokia. Jani Toropainen vastaa perheessä energiatehokkaiden ratkaisujen suunnittelusta ja sähkön säästön suurista linjoista. Fanni ja Aina Toropainen leikkivät perheen Macy-koiran kanssa.

Sähkökriisi toi perheen arkeen uudet aikataulut.

– Uunin lämmitys kestää kuutisen tuntia. Yleensä teen sen iltaisin työpäivän jälkeen, kertoo Rita Toropainen.

Sähköuunin käyttö on jäänyt vähiin, koska ruoka valmistuu vaivatta leivinuunissa. – Heti lämmityksen jälkeen uuni on liian kuuma. Seuraavana aamuna ennen töihin lähtöä laitan usein liha- tai pataruuan hautumaan jälkilämmöllä. Kotiin tultua on valmis ruoka odottamassa.

Lämmityspuiden suhteen Toropaiset ovat omavaraisia. Pihassa on pitkät pinot polttopuita.

– Syksyllä puita kannettiin sisäliiteriin 15 pinokuution verran. Puulämmityksestä ei olisi niin suurta etua, jos puut pitäisi ostaa markkinahintaan, toteaa Jani Toropainen.

Hän kertoo, että syksyllä sähkön hintaan reagoitiin nopeasti. Jos ennen riitti kohtuullisuuden ajattelu, lämmityskauden alussa sähkönkulutusta alettiin seurata päivittäin.

Sähköyhtiön appi näyttää kulutuksen. Rita seuraa pörssisähkön hintaa ja käynnistää astian- ja pyykinpesukoneet, kun sähkö on halvimmillaan. Puusaunan lämmitys helpottaa pesuhuoneen lattialämmityksen taakkaa.

– Lattialämmitys on sähkösyöppö, mutta sitä ei voi kytkeä pois kokonaan, etteivät putket jäädy, pohtii pariskunta.

Rita Toropainen seuraa sosiaalisen median ryhmiä, joissa jaetaan sähkönsäästövinkkejä. Sähkössä on tässä perheessä säästynyt syksyn kuukausina jopa 40 prosenttia edellissyksyyn verrattuna. Kun vuonna 2021 sähköä kului reilut 15 000 kWh, vuonna 2022 sähkönkulutus jäi noin 10 000 kWh:iin.

Toropaiset kertovat, ettei sisälämpötilaa ole seurattu mittarilla vaan omalla ololla. Asumismukavuus on tärkeää.

– Tavoite on mukava lämpö, Jani Toropainen toteaa.

Rita Toropainen muistuttaa villasukkien merkityksestä. Kun sähköpatterit eivät ole päällä, lattiatasossa voi tuntua vetoa. Tuulisella säällä talo jäähtyy nopeammin, vaikka ikkunoiden tiivistyksestä onkin huolehdittu. Sähköpatterit toki kytketään päälle kovalla pakkasella.

Toropaiset myöntävät, että välillä sähkönsäästön turnauskestävyys on koetuksella.

– Olisi mukava ajatella puhtaasti mukavuutta, myöntää Jani Toropainen.

Rita seuraa pörssisähkön hintaa ja käynnistää astian- ja pyykinpesukoneet, kun sähkö on halvimmillaan.
Rita seuraa pörssisähkön hintaa ja käynnistää astian- ja pyykinpesukoneet, kun sähkö on halvimmillaan.

Kodin energiatehokkaiden ratkaisujen pohtiminen on luontevaa Jani Toropaiselle, joka työssään metallialan yrittäjänä panostaa energiatehokkaisiin ratkaisuihin betonintuotantolaitteiden kehitystyössä. Kotona hän kertoo seuraavan remontin kohdistuvan ikkunoihin ja oviin. – Muuton jälkeen vaihdettiin lämpöpatterit, jotta termostaatit ovat kunnossa. Kylpyhuone on remontoitu, ja lämminvesivaraaja uusittiin pari vuotta sitten.

Kodinkoneet on Toropaisilla uusittu energiatehokkaiksi. Myös kodin viihde-elektroniikka on valittu energiankulutusta silmällä pitäen.

– Leditelkkarista alkaen. Myös melkein kaikki lamput on vaihdettu ledeiksi.

Nyt Jani Toropainen suunnittelee hankkivansa etäohjattavan laitteen, jolla voi säädellä esimerkiksi lämminvesivaraajan lämpiämistä.

– Niin että se kytkeytyy päälle silloin, kun sähkö on edullisempaa.

Myös aurinkopaneeleiden hintoja on kyselty.

– Aurinkoenergialla voisi lämmittää käyttöveden.

Rita Toropainen haaveilee puuhellasta, jolla olisi mukava laittaa ruokaa.

Pariskunta pohtii, että huomion kiinnittäminen sähkön hintaan opettaa myös epäitsekkyyttä.

– Pistää miettimään menneitä aikoja – miten on selvitty ja vieläpä ilman sähköjä!