Lisää valoa! – Pimeän ajan pelastus löytyy valaisimista
Lisävalaisimia voi sijoitella enemmänkin niin sisälle kuin myös ulos kaamosta taltuttamaan. Suunnittelussa ja toteutuksessa voi käyttää mielikuvitusta ja oman käden taitoja.
Illan pimetessä on mukava napsauttaa valot päälle huoneeseen. Sisustussuunnittelijoiden mukaan pelkkä kattovalaisin ei yleensä riitä oikean valaistuksen luomiseen, vaan valaisimia tarvitaan enemmän. Valoa tarvitaan vielä eri tarkoituksiin: lukuvaloa, tunnelmavaloa ja kunnon valoa tarkkaa työtä tehtäessä tai vaikka siivottaessa. Ledeillä valon tuottaminen ei ole iso kustannus. Hämärän karkotukseen ja viihtyisän tunnelman luomiseen riittää usein muutama lisävalaisin kattovalaisimen rinnalle. Tässä muutamia esimerkkejä. Valaisin on myös sisustuselementti.
Kaamosvaloa omin käsin
Led-lamput ja -valosarjat innoittavat monenlaiseen kokeiluun. Lamput itsessään eivät kuumene, joten niitä voit sijoittaa monenlaisiin kohteisiin niin ulos kuin sisällekin. Vanhoista, käytöstä poistetuista esineistä voi hyvällä mielikuvituksella saada aikaan mielenkiintoisia valaisimia. Siispä askartelemaan! Askartelu on iloista, koko perheen yhteistä puuhaa.
Askarteluvinkki: Valopurkki on täynnä hyvää mieltä
Purkillisen valoa voi askarrella kodin kaunistukseksi tai vaikka lahjaksi yhdessä perheen pienempien kanssa. Huurrelasia voi tehdä itse laittamalla purkin pohjalle karkeaa merisuolaa ja lisäämällä vettä niin, että suola melkein menee peittoon. Poltettaessa purkissa esimerkiksi tuikkukynttilää suolahuurros alkaa nousta kauniisti purkin reunalle. Tarrasta saa koristeita purkin seinämiin ennen huurruttamista. Sitten vain patterilla toimiva led-valosarja tai kynttilä sisään ja kauniisti koristeltu kansi kiinni – lahja on valmis!
Jos huurruttaminen tuntuu työläältä, samantyyppisen huurteen saa aikaan tököttämällä purkin sisuksen rasvattomalla piimällä. Kuivuttuaan piimä ei tuoksu, ja tarrakuviot poistamalla valon saa loistamaan kauniisti huurteeseen muodostuneista aukoista.
Artikkelin pääkuva: Konstsmide
Lue vielä tämä, ennen kuin aloitat
Led-valosarjat toimivat yleisimmin pienoisjännitteellä (12 V tai 24 V). Niiden lamput eivät kuumene, joten niiden käyttö on turvallista. Vaikka lamput eivät kuumene, muuntaja voi joskus lämmetä. Sijoita muuntaja siis paikkaan, jossa ilma pääsee kiertämään.
Noudata aina käyttöohjetta. Jos käyttöohjeessa on kielletty pitämästä valoja pienessä nipussa, älä laita valoja vaasiin. Jos lamput ovat kovin lähellä toisiaan, koko lamppusarjan kehittämä lämpö jää hyvin pienelle alueelle ja vaarana on, että lämpötila nousee liikaa. Led-sarjat soveltuvat yleensä hyvin tällaiseen käyttöön.
Ulkovaloja voi käyttää myös sisällä, mutta sisävaloja ei ole tarkoitettu ulkokäyttöön. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan. Ulkokäyttöön soveltuvien valojen on oltava vähintään sateenpitäviä (IPx3). IP-luokituksessa jälkimmäinen numero ilmaisee suojaustasoa vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaustaso. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44. Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos IP-luokituksen merkintää ei ole lainkaan, valo on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa.
Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan. Vanhempiin, suojaamattomiin pistorasioihin voi hankkia erillisen suojalaitteen.
Lähde: Tukes