
Lotraatko turhaan vettä? – jo lyhentämällä suihkussaoloaikaa voit säästää isoja summia
Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 140 l/vrk. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin viidennes energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Vedestä yleensä noin puolet kuluu peseytymiseen, neljännes keittiössä ja neljännes WC:ssä. Suihkun käyttötapa voi helposti moninkertaistaa kulutuksen. Myös hanojen virtaama on hyvä tarkistaa.
Motivan mukaan 20 minuutin suihku päivittäin maksaa keskimäärin noin 600 euroa vuodessa. Vastaavasti 5 minuutin suihkulla kustannukset jäävät noin 150 euroon. Säästät siis 450 euroa vain lyhentämällä suihkussa viettämääsi aikaa.
Vinkkejä vedenkäyttöön
Säädä hanojen virtaamat oikeiksi, esimerkiksi suihkuhanassa riittää 12 l/min ja pesuallashanassa 6 l/min.
Suosi hanoja, joissa on vedensäästötoiminto.
Valitse WC-istuin, jossa on kaksitoiminen huuhtelu. Pieneen tarpeeseen riittää 2 litran huuhtelu kun isomman tarpeen huuhteluun tarvitaan 4 litraa vettä. Vanhoissakin istuimissa voit pienentää huuhteluveden määrää manuaalisesti lyhentämällä painallusta.
Vesijohtoverkkoon syötettävän lämpimän käyttöveden oikea lämpötila on 50-55 °C ja veden sopiva lämpötila varaajassa on 55-65 °C. Osa varaajan lämpöhäviöstä saadaan lämmityskaudella talteen, kesäaikana liiasta lämpökuormasta on yleensä vain haittaa.
Vaihda keittiön hana sellaiseen malliin, joka on varustettu virtausrajoitinnappulalla.
Sulje suihkut hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi, jolloin kulutus vähenee huomattavasti.
Vuotava hana tai WC-istuin lisää vesilaskua huomattavasti. Tippa sekunnissa tekee jo lähes kymmenen kuutiota vuodessa ja wc:n jatkuva vuoto saattaa aiheuttaa ison lisälaskun.
Korjaa viipymättä vuotavat hanat
Tiputtava hana tuhlaa vettä n. 3 l tunnissa eli 26 m3 vuodessa. Tästä 40 % on lämmintä vettä. Kustannukset ovat helposti noin 130 e vuodessa.
Vuotava wc-istuin kuluttaa turhaan noin 30 l tunnissa eli 260 m3 vuodessa kylmää vettä. Rahassa se tekee noin 900 e vuodessa.
Jatkuvasti vähän auki oleva hana vie 180 l tunnissa eli 1500 m3 vuodessa vettä, josta 40 % on lämmintä. Vuodessa siitä aiheutuu lisäkuluja jopa 7500 e.
Testaa:
WC:n vuodot voit testata helposti laittamalla WC-paperinpalan istuimen sisäpuolelle takareunaan. Jos paperi kastuu, istuin vuotaa ja kaipaa korjausta.
Haluatko lisää tietoa vedenkäytöstä ja vinkkejä säästämiseen?
TARKEMPAA TIETOA VEDENKÄYTÖSTÄ JA SEN KUSTANNUKSISTA