30.5.2022

Mies Pörssitohtorin takana

Sähköpörssin maailmaa tutkailee ja energiahintojen sielunelämää avaa blogeissaan PKS Sähkökaupan oma Pörssitohtori Antti Rautiainen. Mutta kuka on tämä raut(i)ainen ammattilainen ja millä eväillä hän näkemyksensä muodostaa?

Antti seuraa työkseen eurooppalaista energiamarkkinaa ja käy kauppaa sähköjohdannaisilla, eli futuureilla, forwardeilla ja optioilla. PKS Sähkökaupan riskienhallintapäällikkönä hän pyrkii varmistamaan, että asiakkaat saavat sähkönsä mahdollisimman edullisesti haastavissakin markkinatilanteissa. Työ vaatii terävää ajatuksenjuoksua, hermojen hallintaa sekä kokemuksen tuomaa näkemystä.

Työn vastapainona Enossa asuva perheen isä harrastaa vesijuoksua, omakotitalon kunnossapitoa sekä nauttii erilaisista yhteisistä aktiviteeteista perheensä ja ystäviensä kanssa.

- Aloitin vastuullisena riskienhallintapäällikkönä kesällä 2021. Sitä ennen perehdyin tähän erikoisosaamista vaativaan tehtävään edeltäjäni opastuksella puolentoista vuoden ajan ja suoritin Sertifioitu sähkökauppias -tutkinnon, Antti kertoo.

PKS Sähkökaupassa ajatellaan, että huipputason osaaminen ja syvä ymmärrys omasta sektorista vaatii riittävästi aikaa ja kokeneen kollegan ohjausta. Niiden pohjalta nousee kyky havainnoida monimutkaisia markkinarakenteita ja ynnätä niiden pohjalta asiakasta ja liiketoimintaa parhaiten palvelevat ratkaisut.

Tuore riskienhallintapäällikkö on päässyt mukaan todistamaan sähkömarkkinoiden historiallista liikehdintää, kun vuoden 2020 alussa hinnat romahtivat historiallisen alas, ja syksyllä 2021 kipusivat yhä korkeammalle, saavuttaen joulukuussa historian korkeimmat lukemat.

- Tällaiset äärilaitojen hintaliikkeet aiheuttavat vipinää meidän kaltaisessamme yhtiössä, jolla on sekä omaa sähköntuotantoa että loppuasiakasmyyntiä. Eipähän pääse vierivä kivi sammaloitumaan, Antti naurahtaa.

- Työ Sähkökaupan ammattitaitoisessa ja yhteen hiileen puhaltavassa tiimissä, jossa asiakas on keskiössä, on todella mielenkiintoista, vaihtelevaa, (joskus liiankin) jännittävää ja kaikin puolin antoisaa ja palkitsevaa.

Mutta mistä löytyi blogeihin tuo Pörssitohtorin nimi? Antti on oikeasti tekniikan tohtori, vieläpä dosentti, joten Pörssitohtoriuus sopii hänelle kuin voisilmä pullaan. Mutta pelkällä pullalla ei pärjää. Mies tarvitsee kunnon eväät, jotka antavat puhtia pyöritellä pörssimaailman kiemuroista selkeää näkemystä ja kykyä jakaa tietoa ymmärrettävästi myös asiakkaille. Solakka herrasmies tunnustautuu kaikkiruokaiseksi, mutta ehkä herkuin kaikista on Nanna-vaimon tekemät perunarieskat eli perunakakkarat.

Teksti: Tarja Kuokkanen