20.3.2024

Mitä on hyvä tietää yhdistelmäkodinkoneen hankintaa miettiessä

Yhdistelmäuuni, kuivaava pesukone tai muu yhdistelmälaite on kelpo pelastus kotona tai mökillä, kun tila loppuu kesken. Laitteiden käytössä ja ominaisuuksissa on omat niksinsä.

Kuivaavan pesukoneen plussa on, että sama laite pesee ja kuivaa pyykin. Työtehoseuran tutkija ja kouluttaja Tarja Marjomaan mukaan se on toimiva valinta pieneen tilaan, kotiin, johon ei mahdu kahta erillistä laitetta, tai silloin, kun on tarve kuivata vain osa pestystä pyykistä. Se on paras pienessä perheessä, pienille pyykkimäärille tai esimerkiksi pyörätuolia käyttävälle, joka kokee pyykkien siirtämisen pesukoneesta kuivauslaitteeseen hankalaksi.

Boschin Hybrid Flex Air.
Boschin Hybrid Flex Air.

– Kone kuivaa vajaan koneellisen pyykkiä. Täyttä koneellista se ei kerralla kuivaa, jolloin pyykki on kuivattava kahdessa erässä. Laite voikin viedä paljon aikaa pyykkipäivänä, Marjomaa selventää.

Syynä on se, että pyykin kuivaus ilmavasti vie pesurummussa enemmän tilaa kuin peseminen. Paljon pyykkiä pesevään kiireiseen lapsiperheeseen se ei siis sovi parhaiten.

– Jos kokee energiatehokkuuden tärkeäksi, on hyvä muistaa, että vajaiden koneellisten peseminen ei ole energiatehokasta.

Koska kuivaavien pyykinpesukoneiden rumpu on pienempi kuin erillisissä kuivausrummuissa, pyykki voi jäädä ryppyiseksi. Marjomaan mukaan monissa kuivaavissa pesukoneissa kirjopesu- ja kuivausohjelmat ovat myös pidempiä kuin erillisissä koneissa.

Useimmat laitteet käyttävät kuivausvaiheessa kylmää vettä. Tällöin kuivauksen vesihöyry tiivistyy vedeksi, joka pumpataan poistoputken kautta viemäriin. Kalleimmat mallit toimivat lämpöpumpputekniikalla, mikä on energiatehokkaampaa. Silloin kuivauksessa ei käytetä vettä.

Ahkerasti käytetylle yhdistelmälaitteelle kertyy paljon käyttötunteja. Käyttöaika vuosissa voikin olla lyhyempi kuin erillisissä laitteissa.

– Yhdistelmäkodinkoneissa on usein paljon ohjelmia ja ominaisuuksia. Niihin kannattaa tutustua ja niitä hyödyntää monipuolisesti, sanoo TTS:n tutkija ja kouluttaja Tarja Marjomaa.

Pistorasialiitännällä toimivassa pöytäliedessä on kaksi keittolevyä – sopii pieneen tilaan vaikkapa mökkikäyttöön. (Kuva: Wilfa)ohjelmia ja ominaisuuksia. Niihin kannattaa tutustua ja niitä hyödyntää monipuolisesti, sanoo TTS:n tutkija ja kouluttaja Tarja Marjomaa.
Pistorasialiitännällä toimivassa pöytäliedessä on kaksi keittolevyä – sopii pieneen tilaan vaikkapa mökkikäyttöön. (Kuva: Wilfa)ohjelmia ja ominaisuuksia. Niihin kannattaa tutustua ja niitä hyödyntää monipuolisesti, sanoo TTS:n tutkija ja kouluttaja Tarja Marjomaa.

Mikroaaltotoiminnolla varustettu uuni nopeaan ruuanlaittoon

Markkinoilla on uuneja, joihin on yhdistetty erilaisia toimintoja, kuten mikroaaltotoiminto. Marjomaa suosittelee tavallisen ja mikroaaltouunin yhdistelmää kokkaajalle, joka arvostaa nopeaa ruuanlaittoa ja kokeilee innokkaasti eri ruoanvalmistustapoja ja jonka keittiössä on tilaa vain yhdelle uunille.

– Ensin voi kypsentää ruokaa nopealla mikroaaltotoiminnolla ja lopuksi ruskistaa ruuan uunitoiminnolla.

Astiavalinnassa on oltava tarkkana. Mikroaaltotoimintoa käytettäessä voi käyttää mikroaaltouuninkestäviä muoviastioita, mutta tavallista vastusuunitoimintoa käytettäessä muovi voi sulaa. Metalliastia ei läpäise mikroaaltoja, jolloin ruoka kypsyy vain peittämättömän pinnan kautta. Uudet mikroaaltouunit eivät välttämättä rikkoudu käytettäessä metalliastioita. Matala, laakea metalliastia voi olla hyvä, jos lopuksi halutaan ruskeutta pintaan.

– Jos perheen lapset lämmittävät ruokaa mikroaaltouunilla, on silti turvallisempaa, että heille on erillinen mikroaaltouuni, jota he osaavat käyttää.

Keraaminen liesi, uuni ja astianpesukone ovat samassa paketissa. Lieden (60 cm) alapuolella oleva astianpesukone vastaa tilavuudeltaan pöytätiskikonetta. (Kuva: Candy)
Keraaminen liesi, uuni ja astianpesukone ovat samassa paketissa. Lieden (60 cm) alapuolella oleva astianpesukone vastaa tilavuudeltaan pöytätiskikonetta. (Kuva: Candy)

Nopea mikroaaltotoiminto saa varsinkin nestemäisen ruuan kuohumaan äkkiä astian yli. Mikäli uuni unohtuu välissä puhdistaa, lika palaa kuumille pinnoille, kun uunia kuumennetaan perinteisesti.

Yhdistelmälaite on toimiva, jos hyödynnetään mikroaalto- ja muita uunitoimintoja samanaikaisesti. Kahden erillisen laitteen omistaminen taas on hyödyksi esimerkiksi tilanteissa, joissa on tarvetta lämmittää jotakin ruokaa nopeasti mikroaaltouunissa, kun samanaikaisesti tavallisessa uunissa kypsyy pitkää haudutusaikaa vaativa toinen ruoka. Kaksi laitetta toimii joustavammin, kun niiden käyttäminen ei ole riippuvaista toisistaan. Erillisen mikroaaltouunin ja yhdistelmälaitteen mikroaaltotoiminnon sähkönkulutus ovat samaa luokkaa.

Joidenkin aktiivihiilisuodattimella toimivien liesituulettimien on todettu toimivan jopa paremmin kuin erillisten liesituulettimien. (Kuva Savo)
Joidenkin aktiivihiilisuodattimella toimivien liesituulettimien on todettu toimivan jopa paremmin kuin erillisten liesituulettimien. (Kuva Savo)

Liesitasotuuletin tyylistä tykkäävälle

Kun keittotason yläpuolelle ei haluta liesituuletinta tai paikka on sille vaikea asennettavaksi, ratkaisu on liesitasotuuletin. Liedessä sijaitseva liesituuletin imee ruuanlaitossa tulevat käryt ja höyryt yhtä hyvin kuin erillinenkin liesituuletin.

– Laitteet on todettu Kuluttaja-lehden testeissä toimiviksi ja suorituskyvyltään hyviksi. Miinusta on, että tasotuulettimissa ei ole työvaloa kuten erillisissä liesituulettimissa. Usein lieden ylle kuitenkin halutaan valaisin.

Laite palauttaa poistoilman huonetilaan keittotason alapuolelta eli yleensä pöytäkalusteen sokkelista. Sijainnista riippuen tasoliesituulettimen voi myös kytkeä hormiin, jonne poistoilma ohjataan. Hankintaa miettiessään on hyvä tietää, että tuulettimen suodattimet, koneisto ja ilmankiertokanavat vievät tilaa lieden alapuolelta. Plussaa on, että ylikiehunut ruoka valuu tuulettimen keräysastiaan, jonka voi pestä astianpesukoneessa. Mallista riippuen tuulettimen aktiivihiilisuodatin on vaihdettava säännöllisesti tai sitten aktivoitava ajoittain uunissa.

– On vaikeaa arvioida tasoliesituulettimien kestävyyttä. Laite on ollut markkinoilla melko vähän aikaa, eikä pitkän aikavälin käyttökokemuksia vielä ole.

Jääkaappipakastin ei sovi himomarjastajalle

Kun pakastimen käyttötarve ei ole suuri tai budjetti on pieni, tilaa säästävä jääkaappipakastin riittää. Se sopii sellaiselle, joka ei säilytä isoja määriä tuoretuotteita eikä pakasteita ja jolla on lyhyt matka kauppaan täydentämään ruokavarastojaan.

– Jääkaappipakastimet kuluttavat suunnilleen saman verran sähköä kuin erilliset jääkaappi ja pakastin.

Miinusta on laitteen yhteinen kompressori. Sen rikkoutuessa sekä jääkaappi että pakastin rikkoutuvat. Jääkaapin ja pakastinosan erilliset termostaatit ja säätimet taas eivät vaikuta toistensa toimintaan. Yhdellä kompressorilla toimivan laitteen pakastin toimii, vaikkei jääkaappi olisi päällä. Jääkaappi ei kuitenkaan toimi ilman pakastinta.

Pakastimen lämmönnousuaika kertoo, kuinka kauan pakasteet säilyvät hyvinä sähkökatkon aikana. Pakastuskyky taas kertoo, kuinka monta kiloa siellä voidaan pakastaa vuorokaudessa. Säiliöpakastimessa ja kaappipakastimessa lämmönnousuaika on usein pidempi ja pakastuskyky hieman isompi kuin jääkaappipakastimen pakastinosassa.

– Hinnakkaimmissa laitteissa on enemmän toimintoja, muun muassa erilaisia lämpötilaosastoja ja hälytysääni, jos ovi on jäänyt auki.