Miten eri sähkölajit voivat kulkea samassa verkossa?
Kyllähän ne eri sähköntuotantomuodoilla tuotetut sähkövirrat sulassa sovussa toisiinsa sekoittuen sähköverkossa kulkevat.
Kyllähän ne eri sähköntuotantomuodoilla tuotetut sähkövirrat sulassa sovussa toisiinsa sekoittuen sähköverkossa kulkevat.
Sähköverkon suunnittelussa ja hallinnassa otetaan huomioon eri tuotantomuotojen vaihtelevat tuotantopotentiaalit ja -ominaisuudet. Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto vaihtelee sään mukaan, kun taas vesivoimalla on tasaisempi tuotanto. Suunnittelijat ja operaattorit ottavat huomioon nämä muuttujat suunnitellessaan ja hallitessaan verkkoa.
Tehon tasauksella ja varastoinnilla tasoitetaan vaihtelevaa tuotantoa ja kysyntää. Varastointitekniikat, kuten akut tai vesivoimalat, auttavat tasaamaan tätä vaihtelua.
Älykkäät verkkoratkaisut, kuten hajautetut älyverkot ja älykkäät mittausjärjestelmät, auttavat optimoimaan sähkön jakelua ja käyttöä. Ne voivat myös auttaa sähköverkkoa sopeutumaan nopeasti muuttuviin tuotanto- ja kulutustarpeisiin.
Suomen sähköntuotannossa pyritään yleensä monimuotoisuuteen ja kestävyyteen, mikä edistää eri tuotantomuotojen yhteensopivuutta ja tehokasta integroitumista samaan sähköverkkoon. Sähköntuotanto jakautuu useisiin eri tuotantomuotoihin, ja niiden osuudet vaihtelevat. Tärkeimpiä sähköntuotantomuotoja ovat ydinvoima, vesivoima, tuulivoima, aurinkoenergia ja bioenergia.
Mistä kuluttaja voi tietää, että hänen ostaessaan vihreää sähköä se on oikeasti tuotettu uusiutuvilla energia- lähteillä? Sehän tulee samasta pistorasiasta.
Sähkön tuotantotavan varmistaa alkuperätakuu. Se toimii vakuutena siitä, että päästöttömänä ostettu sähkö on päästötöntä eli sen tuottamisesta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä. Alkuperätakuilla on omat EU:n laajuiset tukkumarkkinat, jossa niiden myynti ja osto tapahtuu. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan eli kasvava kysyntä nostaa hintoja ja sitä kautta sähköntuottajien investointihalukkuutta uusiutuvan energian tuotantoon. Sähköverkon kautta kullekin kiinteistölle ja kotitaloudelle jaeltavaa sähköä ei voi todellisuudessa erotella toisistaan alkuperän mukaan eli käytännössä pistorasiaan tuleva sähkö on sekoitus eri sähköntuottajien ja eri tuotantomenetelmien kautta saatua sähköä, mutta voit olla varma, että sähkönmyyjäsi on ostanut ja/tai käyttänyt ostamaasi sähköä vastaavan määrän alkuperätakuita.
Sähkönmyyjät ovat velvoitettuja ilmoittamaan asiakkailleen vuosittain edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän kokonaisjakauman sekä asiakkaan sähkönmyyntisopimuksen mukaisesti ostaman sähkön alkuperän.
Alkuperältään varmentamaton sähkö on sekasähköä, jonka tuotantojakauma ilmoitetaan Energiaviraston vuosittain julkaiseman jäännösjakauman avulla.