27.7.2020

Näin säilytät kalaa – kala on herkästi pilaantuva elintarvike, ole tarkkana lämpötiloissa

Kala on herkästi pilaantuva elintarvike, joten sen säilytyksessä on hyvä olla tarkkana. Säilykkeet pysyvät kunnossa niin kauan, kunnes purkit avataan, mutta onkikalat alkavat pilaantua nopeasti järvestä päästyään. Tässä vinkkejä.

1. Onkikalat nopeasti kylmään

Tainnuta ja verestä kalat heti vedestä nostamisen jälkeen. Perkaa ne mieluusti heti pyynnin jälkeen. Poista kidukset ja sisäelimet, sillä pilaantuminen alkaa niistä. Yritä saada kalat nopeasti jäähtymään mieluusti 0-asteisiksi, ja valmista ne ruuaksi mahdollisimman pian. Jääkaapissa kalaa voi säilyttää vuorokauden ennen ruuaksi valmistamista. Sama pätee myös kaupasta ostettuun kalaan. Jos et heti pääse kokkaamaan, laita kala pakastimeen.

2. Säilytä kylmäketju

Kuljeta kala kylmäketjussa kaupasta kotiin. Useimmilta kalatiskeiltä voit pyytää jäähilettä mukaasi kotiinkuljetusta varten. Savustetut tai graavatut kalatuotteet ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita, jotka tulee säilyttää kylmässä. Niiden säilyvyysaika on melko lyhyt.

3. Pakasta järvikala ennen graavausta

Graavaus on kalan raakakypsyttämistä, eikä se tuhoa loisia. Pakasta kala ennen graavausta, koska se tuhoaa loiset. Loisriskin takia myös mäti pitää pakastaa. Kalan/mädin tulee olla vähintään yksi vuorokausi pakastuslämpötilassa, −20 asteessa, tai neljä vuorokautta −18 asteessa. Särkikalat ja niiden mäti tulisi jäädyttää vähintään 7 vuorokauden ajaksi.

4. Grillaa ja savusta maltilla

Terveydelle haitallisia PAH-yhdisteitä voi muodostua grillatessa, avotulella kypsennettäessä tai savustettaessa. PAH-yhdisteille altistumista voi vähentää välttämällä ylikäristämistä tai -savustamista ja jättämällä syömättä kalan nahan. Älä käytä savustukseen käpyjä, pihkaista tai käsiteltyä puuta tai jätettä. Pidä savustusvälineet puhtaina. Estä savustettavien tuotteiden rasvan tai muiden yhdisteiden valuminen poltettavan puun tai hiilen päälle.


Tuore kala tuoksuu raikkaalle

  • Silmät ovat kirkkaat, kosteat ja ulkonevat. Värit ovat kirkkaat.

  • Kalan nahka on kiiltävä ja tasaisen, ohuen, suojaavan limakerroksen peitossa.

  • Kalan liha on jäykkää ja kimmoisaa, ja se on lujasti kiinni selkärangassa. Kylkiruodot ovat hyvin kiinni lihassa.

  • Verestetyn kalan kurkussa on poikittaisviilto. Verestys parantaa säilyvyyttä, makua ja ulkonäköä.

  • Kidukset ovat helakanpunaiset. Verestetyn kalan kidukset ovat vaaleanpunaiset.

  • Jäähdytettynä kidukset ovat harmaanpunaiset.

    Lähde: Ruokavirasto