On aika huoltaa kodin ilmanvaihtokone – katso ohjeet
Kodin sisäilmasta katu- ja siitepöly saadaan kuriin huolehtimalla ilmanvaihtokoneen puhtaudesta. Mutta mitä saat tehdä itse ja kuinka usein? Katso ohjeet.
Aikuinen ihminen hengittää vuorokaudessa noin säiliöautollisen eli 10 000–15 000 litraa ilmaa. Määrä on melkoinen, joten ei ole samantekevää, millainen ilman laatu on.
Keväällä ilmanlaadun riesaksi tulevat katu- ja siitepöly. Kodin sisäilmasta ne saadaan kuriin huolehtimalla ilmanvaihtokoneen puhtaudesta. Juuri keväällä on paras aika vaihtaa iv-koneen suodattimet, puhdistaa laite ja tarkistaa sen moitteeton toiminta, muistuttaa Hengitysliitto.
Koneellisia ilmanvaihtoja on kahta tyyppiä. Vanhemmissa versioissa sisäilmaa imetään asuintiloista pois koneellisesti ja korvausilma virtaa sisään ikkunoissa tai seinissä olevista venttiileistä. Uudemmissa järjestelmissä korvausilmakin puhalletaan huoneisiin – puhutaan koneellisesta tulo-poistoilmanvaihdosta.
Useimmat modernit iv-koneet on varustettu lämmön talteenotolla. Niissä on erillinen kenno, joka ottaa talteen poistoilman lämmön alentaen näin kodin energiankulutusta. Tällaisissa laitteissa pitää puhdistaa lämmöntalteenottokennokin.
Hyödylliset huoltovideot
MUTTA MITÄ SAA TEHDÄ ITSE? Itse saa vaihtaa tai iv-koneen mallista riippuen pestä suodattimet, imuroida laitteen sisältä ja pyyhkiä sen nihkeällä liinalla. Jos lämmöntalteenottokenno on irrotettava, se otetaan ulos laitteesta ja pestään. Pidä kuitenkin huoli siitä, ettet laita laitteeseen märkiä osia tai muutenkaan lotraa vedellä – vesi ja sähkö on yhdistelmänä vaarallinen. Itse saa myös tarkistaa, ettei letku, jota pitkin laitteen sisälle lämmityskauden aikana tiivistyvä kosteus poistuu, ole tukkeutunut. Jos on, se rassataan auki rautalangalla tai vaijerilla.
Jos laitteen ilmanotossa on vaihdettavat esisuodatin ja hienompi pääsuodatin, molemmat uusitaan. Näin pääsuodatin pysyy puhtaana pitempään. Käytä aina samanlaisia, omaan iv-koneeseesi tarkoitettuja suodattimia. Erilaisetkin suodattimet saattavat mahtua laitteeseen, mutta läpivirtaavuudeltaan erilaisina ne muuttavat iv-koneen toimittamia ilmamääriä siitä, mihin kone on säädetty.
Ennen iv-koneen avaamista laite on aina tehtävä sähköttömäksi vähintään virtakytkimestä. Kaikissa malleissa ei tosin ole erillistä virtakytkintä. Silloin laitteen sulake irrotetaan sulaketaulusta. Sulakkeen irrottamista voi suositella vahvasti siksikin, että pelkkä virtakytkin ei välttämättä tee koko laitetta sähköttömäksi – jää siis sähköiskun vaara.
Nyrkkisääntö on, että iv-koneen suodattimet vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, mutta voi tahdin tarvittaessa tuplatakin.
Laitevalmistajien verkkosivuilleen lataamat tee-se-itse -huoltovideot ovat hyödyllistä tutkittavaa. Motiva Oy:kin tarjoaa perusohjeet iv-koneen puhdistamiseen. Video löytyy tästä. Niin ikään Hengitysliiton sivuilla on kuvitettu työohje.
Vaan vaikka itse saa tehdä, ei ole pakko. Omatoimisuus ei kannata etenkään silloin, jos on epävarma osaamisestaan. Huoltoliikkeet vaihtavat iv-koneen suodattimet ja puhdistavat laitteen noin sadasta eurosta muutamaan sataan euroon, firmasta ja laitteesta riippuen. Palvelun lisähyöty on, että ammattilainen huomaa koneessa alullaan olevat viat ja osaa ajoissa suositella korjaustoimia.
Myös monet nuohousyrittäjät huoltavat iv-koneita.
Terveysriskien torjuntaa
Kuinka usein iv-koneen sisään kannattaa kurkistaa? Vastaus riippuu asuinpaikasta ja asuintavoista.
Siitepölyä on keväällä joka puolella, katupölyä eniten kaupungeissa ja taajamissa. Teollisuuslaitoksen tai vilkkaan liikenneväylän läheisyys kasvattaa pölykuormaa. Lisäksi jos siivoat harvoin, sisäilmassa leijuu enemmän pölyä kuin ahkeran siivoajan kotona. Jopa pölynimurin malli vaikuttaa: keskuspölynimuri imaisee pölyt siististi säiliöönsä, tavallinen laite puhaltaa aina osan pölystä takaisin huoneilmaan.
Koneellisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa ilma vaihtuu oikein ainoastaan iv-koneen avulla. Älä sammuta laitetta.
Entä mitä tapahtuu, jos suodattimia ei vaihdeta eikä laitteen puhtaudesta huolehdita? Kun suodattimille suunniteltu pölykuorma alkaa täyttyä, sisätiloihin virtaavan ilman määrä vähenee jopa merkittävästi. Pölykerros on otollinen kasvualusta homeille ja sieni-itiöille. Niiden kasvua ruokkii ulkoilmasta laitteeseen tuleva kosteus. Vähitellen pöpöt alkavat pilata sisäilmaa ja voivat muodostaa jopa terveysriskin. Asia kannattaa ottaa vakavasti eritoten allergikkoperheissä.
Pölykerros haittaa lämmöntalteenottokennonkin toimintaa. Pölyn takia kenno ei pysty siirtämään poistoilmasta ottamaansa lämpöä tuloilmaan niin tehokkaasti kuin on suunniteltu. Vajeen laite paikkaa lämmittämällä tuloilmaa sähkövastuksella tai patterilla, mikä kasvattaa kodin sähkölaskua. Huoltofirmat laskevat, että näin on vuodessa helppo tuhlata sähköön parinkin suodattimen hinta.
Entä jos sammuttaisi iv-koneen pysyvästi? Tätä ei pidä tehdä. Koneellisella ilmanvaihdolla varustetussa talossa ilma vaihtuu oikein ainoastaan iv-koneen avulla. Jos laitetta ei käytetä, sisäilman kosteus kohoaa, mikä on ajan oloon pahaksi rakenteille. Samalla mikrobikasvusto valtaa iv-koneen ohella ilmanvaihtoputket, jolloin edessä on isompi, ammattilaisen tekemä siivousremontti.