28.9.2022

Onko ilmalämpöpumppujen kylmäaineisiin tulossa muutoksia?

EU-komission F-kaasuasetus herätti kysymyksiä ilmalämpöpumppujen kylmäaineista ja niihin kohdistuvista vaatimuksista. Mistä oikein on kyse?

Keväällä nousi otsikoihin EU-komission ehdotus F-kaasuasetukseksi, joka vaikuttaisi ilmalämpöpumppujen sallittuihin kylmäaineisiin. Ehdotuksessa halutaan kieltää F-kaasujen eli fluorattujen hiilivetyjen käyttö kylmäaineina kaikenlaisissa jäähdytyslaitteissa. Ne tulisi korvata luonnollisilla kylmäaineilla.

Mitä tämä tarkoittaa ilmalämpöpumpun ostajan ja käyttäjän kannalta? Millaisella kylmäaineella varustettu pumppu kannattaa ostaa? Mitä pitää huomioida? Vaikuttaako tämä vanhan ilmalämpöpumpun käyttöön tai huoltoon?

Jussi Hirvonen, Sulpu ry
Jussi Hirvonen, Sulpu ry

Ensinnäkin on syytä todeta, että kyseessä on EU:n komission asetusehdotus, jonka lopullinen sisältö nähdään vasta mutkikkaiden käsittely- ja lobbausvaiheiden jälkeen. EU:n ehdotus fluorattuja kasvihuonekaasuja koskevan asetuksen uusimiseksi annettiin 5.4.2022. Sen mukaan markkinoilla olevien fluorihiilivetyjen (HFC) määrää rajoitettaisiin entistä tiukemmin. Ehdotuksessa on myös laitekohtaisia kieltoja. Mikään niistä ei kuitenkaan kiellä uusia eikä käytössä olevia lämpöpumppuja.

Asuntokohtaisen kokoluokan ilmalämpöpumppujen osalta ehdotus merkitsisi käytännössä, että nykyisin myynnissä olevien laitteiden R32-kylmäaine (GWP 675) olisi korvattava uusissa myytävissä laitteissa vuodesta 2027 alkaen kylmäaineella, jonka GWP on alle 150. Tällainen kylmäaine on muun muassa R290 (propaani GWP < 10). Näitäkin ilmalämpöpumppuja on jo tarjolla Aasiassa ja jopa muutamassa Euroopan maassa käytössäkin. Asennuspätevyyksiin ja ohjeistuksiin uudet kylmäaineet tuovat sitten aikanaan muutoksia.

Kaikilla nykyään käytössä olevilla kylmäaineilla varustetut vanhat, asennetut ilmalämpöpumput saa ja pystyy huoltamaan vuoden 2027 jälkeenkin, joten kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan talonsa ilmalämpöpumpusta.

Myöskään ostajan ei tarvitse valita ilmalämpöpumppuaan kylmäaineen perusteella. Riittää, kun valitsee luotettavan ilmalämpöpumpun ja asiantuntevan asennusliikkeen, jolla on Tukesin myöntämä kylmäalan pätevyys.

Kysymykseen vastaamassa

Jussi Hirvonen, toiminnanjohtaja Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry