28.8.2018

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.

Erityisesti verkkokaupasta sähkölaitteita ostettaessa on syytä olla tarkkana ja pyrkiä selvittämään asiat ennen ostoa esimerkiksi laitteen kuvia apuna käyttäen, etsimällä lisätietoja ja laitteen myyjältä kysyen. Normaalista tasosta huomattavasti poikkeava hinta on syy tarkastella ostettavaa laitetta tarkemmin. Vaikka tuotetta myytäisiinkin vain netissä, pitää turvallisuuden kannalta oleelliset tiedot ja ohjeet olla myös tuotteen mukana suomeksi ja ruotsiksi.

Kun ostat sähkölaitetta verkkokaupasta, varmista nämä:

  1. Laitteessa on oikea jännite (230 V).

  2. Pistotulppa on oikeanlainen.

  3. Jos laite on ulkona käytettävä, tarkista vesitiiviys sekä se, että laite sopii Suomen ilmastoon ja kestää pakkasta.

  4. Siinä on CE-merkintä ja valmistajan tai maahantuojan nimi ja yhteystiedot.

Mitä CE-merkintä kertoo?

Sähkölaitteessa olevalla CE-merkinnällä valmistaja takaa, että laite täyttää EU:n asettamat turvallisuutta, terveyttä ja ympäristöä koskevat vaatimukset. Tavallisten sähkölaitteiden CE-merkintä ei edellytä ulkopuolisen suorittamaa testausta. Sähkölaitteessa CE-merkintä on kiinnitettävä sähkölaitteeseen tai sen arvokilpeen näkyvästi ja pysyvästi.

Mitä tapahtuu, jos EU:n ulkopuolella olevasta nettikaupasta ostettu sähkölaite aiheuttaa vahingon? Kuka vastaa?

EU:n alueelle myytävien laitteiden valmistajan, maahantuojan tai myyjän vastuulla on huolehtia, että laite täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset ennen sen myyntiä. Turvallisen tuotteen tai turvallisuusvastuun osalta on eri asia ostaa tuote Suomen tai muualla EU:n alueella toimivasta verkkokaupasta kuin esimerkiksi suoraan kiinalaisesta verkkokaupasta, joka ei kohdista myyntiään suoraan EU:n alueelle.

EU:n ulkopuolella toimiviin verkkokauppoihin EU:n jäsenvaltioiden viranomaisen toimivalta ei ylety lainkaan. Kuluttaja, joka ostaa epäkelvon tai vaarallisen tuotteen EU:n ulkopuolella toimivasta verkkokaupasta, voi jäädä yksin ongelmia selvittämään. EU:n alueelta ei laitteelle yleensä löydy muuta vastuutahoa kuin tilaaja itse. Myyjän kanssa voi yrittää neuvotella, mutta se voi olla käytännössä mahdotonta. Jos tuollainen CE-merkitsemätön laite aiheuttaisi vahingon, lopulliset vahingonkorvausasiat ratkaistaisiin oikeuskäsittelyssä.

Lisää tietoa


Arvokilpi kertoo sähkölaitteen tärkeimmät tiedot

Arvokilpi voi olla joko laitteen koteloon kiinnitetty laatta tai tarra tai suoraan koteloon painettu tai puristettu teksti. Usein kilvestä löytyvät seuraavat tiedot: tuotemerkki, malli, käyttöjännite, laitteen ottama teho, taajuus sekä laitteen kotelointiluokka pölyn- ja vedenpitävyyden osalta. Lisäksi valmistajan ja maahantuojan tietojen tulee löytyä joko laitteen arvokilvestä tai muusta tuotteeseen liittyvästä asiakirjasta.

Arvokilvestä löytyvät sähkölaitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Kuvitteellinen pesukoneen arvokilpi. (Lähde: Tukes)
Arvokilvestä löytyvät sähkölaitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Kuvitteellinen pesukoneen arvokilpi. (Lähde: Tukes)