Pakkaspäivän hot pot – hauskaa herkuttelua padan ääressä
Hot pot on aasialainen fondueruoka, jossa jokainen kypsentää oman ruokansa keskellä pöytää olevassa kuumassa liemessä. Makuvariaatioita löytyy eri puolilta maanosaa, ja kypsennettävät ainekset voi valita oman makunsa mukaan.
Hot pot on parhaimmillaan mukavaa hauskanpitoa hyvien ystävien kesken hyvän ruuan äärellä. Erityistä pataakaan siihen ei tarvita, vaan kaikki onnistuu myös erillisen keittolevyn ja tavallisen padan tai kattilan kanssa, kunhan liemi pysyy kiehuvana. Aseta se keskelle pöytää kaikkien ulottuville ja liemessä kypsennettävät ainekset eri astioihin padan ympärille. Pihdit ja kauha on hyvä olla saatavilla. Anna vielä jokaiselle ruokailijalle oma kulho, lautanen ja syömäpuikot ja pyydä heitä lisäämään suosikkiaineksensa pataan kypsymään.
Jos puikkojen käyttö tuntuu hankalalta, pihdit ja kauha auttavat. Ohut liha kypsyy sekunneissa ja muutkin ainekset palojen koon mukaan nopeasti. Kypsät ainekset metsästetään omalle lautaselle ja nautitaan dippikastikkeen kautta. Lopuksi hyvin maustuneeseen liemeen pääsevät nuudelit, joita jokainen voi kauhoa omaan kulhoonsa liemineen ja syödä keiton tapaan.
Alkuun pääset kokeilemalla helpoimpia reseptejä, joiden aineksetkin löytyvät paremmin omasta ruokakaapista tai ainakin lähikaupasta. Siitä voit jatkaa makumatkaa eri puolille Aasiaa, sillä reseptejä ja makuvariaatioita riittää, samoin kuin kypsennettäviä aineksia. Eri ruokavaliotkaan eivät tuota ongelmaa, sillä ainekset on helppo valita ruokavalioiden mukaan.
Tästä se lähtee!
Pakkaspäivän hot pot
Ainekset
(6–8 annosta)
Liemi
2 1/2 l vettä
4 Knorr Fond du Chef -kana-annosfondia
10 valkosipulinkynttä
30 g tuoretta inkivääriä
6–8 (n. 100 g) punaisia chilejä
10 kokonaista neilikkaa
5 laakerinlehteä
5 tähtianista
1 kanelitanko
Lisäkkeet
400 g isoja katkarapuja (pakaste) tai kuorittuja raakoja jättikatkarapuja (pakaste)
300–400 g naudan paistia
1 rs (200 g) ruskeita herkkusieniä
1 pkt (250 g) maustamatonta kiinteää tofua
1 kpl (400 g) parsakaalia
150 g riisinuudeleita
3–5 kevätsipulinvartta
Maustedippi
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl maapähkinävoita
3 rkl japanilaista soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 tl paahdettua seesamiöljyä
1 tl Sambal oelek -chilitahnaa
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
Valmistus
(30–60 min)
Mittaa vesi ja annosfondit pataan tai kattilaan. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Viipaloi chilit ja poista niistä kannat ja siemenet. Lisää kaikki mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla 15–20 minuuttia.
Valmista sillä aikaa maustedippi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset maapähkinävoin joukkoon.
Sulata katkaravut. Leikkaa naudanpaisti ohuiksi siivuiksi. Anna lihan olla hetki pakastimessa, niin saat sen leikattua helpommin. Puhdista sienet ja paloittele ne 2–4 osaan. Paloittele tofu ja parsakaali. Pätki riisinuudelit pienemmiksi. Hienonna kevätsipulit. Laita kaikki lisäkkeet tarjolle erillisiin kulhoihin.
Jos sinulla on erillinen keittolevy, voit nostaa padan keittolevyn päälle pöytään. Jokainen ruokailija voi kypsentää haluamansa raaka-aineet liemessä ja nauttia ne maustedipin kanssa. Riisinuudelit voit pätkiä suoraan annoskulhojen pohjalle – ne kypsyvät, kun lisäät päälle lientä. Vaihtoehtoisesti voit myös sujauttaa kaikki lisäkkeet kerralla mausteliemeen, kypsentää niitä liedellä vielä muutaman minuutin ajan ja tarjota koko aterian keiton tapaan.
Sitten uusia makuja kokeilemaan
Reseptejä riittää innokkaalle, ja makuja voi loihtia myös itse hyödyntäen oman jääkaappinsa sisältöä. Liemien ja dippien maustamista helpottavat valmiit maustetahnat ja kastikkeet (esim. Spice Up). Hot potin perusliemi on yksinkertaisimmillaan helppo: 2 litraa kanalientä, 1 litra vettä, 4 rkl maustetahnaa (esim. Tom Yum, punainen currytahna tms.), 1 tl suolaa ja 1 viipaloitu tuore chili.
Kokeile dipattavina aineksina näitä:
ohueksi viipaloitu liha (sika, nauta, lammas tai kana)
kalafileet
kampasimpukat
katkaravut
mustekala
liha- tai äyriäispullat (katkarapu, nauta, lammas tai kana)
tofu
siitake-, herkku- tai enoki-sienet
kiinankaali
pikkumaissit
kevätsipuli
pinaattikiinankaali (paksoi)
lootusjuuri (renkon)
vehnänuudelit
vermisellit.
Dippejä
Chili-korianteridippi
3 rkl korianteria hienonnettuna
1–2 pientä punaista chiliä hienonnettuna
2 rkl soijakastiketta
2 rkl vettä
Hapan, tulinen dippi
1 tl inkivääritahnaa
1 rkl srirachaa
1 rkl tamarinditahnaa
Nuoc cham
2 rkl kalakastiketta
1 rkl limen mehua
1 chili
ripaus suolaa ja sokeria
Hoisin-dippikastike
Hoisin-kastiketta
tilkka chiliöljyä terästykseksi