13.10.2021

Paljonko polttopuuta pitää ostaa talveksi? Mikä on heittomotti?

Ostimme 1970-luvulla rakennetun, 120 m2:n suuruisen omakotitalon, jossa on sähköpattereiden lisäksi käytössä varaava takka ja leivinuuni. Paljonko polttopuuta pitää ostaa, jos haluamme korvata sen avulla vaikkapa puolet lämmityskuluista? Mitä eroa on irtokuutiolla, pinokuutiolla ja heittomotilla?

– Motivan laskelmien mukaan tuon ikäisessä sähkölämmitteisessä talossa lämmitys- ja kiinteistösähkö on vuodessa keskimäärin 10 900 kWh. Jos haluat tuottaa polttopuiden avulla puolet siitä eli 5 450 kWh lämpöä ja sinulla on käytössäsi talon alkuperäiset varaava takka ja leivinuuni, tarvitset koivuklapeja 8,17 irtokuutiota (i-m3). Jos käytät kuusiklapeja, tarvitset niitä jo 10,5 irtokuutiota, sillä kuusen lämpöarvo on koivua pienempi.

Nämä tiedot saat helposti MottiNetti.fi-sivuilta löytyvästä puuenergialaskurista. Sivuilla on paljon muutakin hyödyllistä, puulämmitykseen liittyvää tietoa, esimerkiksi klapien varastoinnista, kuivaamisesta ja oikeanlaisesta polttamisesta. Myös polttopuut saat ostettua helposti tästä sähköisestä MottiNetti-palvelusta. Näet sieltä omalle alueellesi puita toimittavien yrittäjien tiedot ja polttopuiden hinnat. Tilauksen voit tehdä palvelusta löytyvillä tiedoilla suoraan yrittäjälle.

Klapien irtokuutiometri (i-m3) tarkoittaa klapien määrää silloin, kun ne on heitetty sekaisin 1 kuution (m3) kokoiseen laatikkoon (laatikon jokaisen sivun mitta on 1 metri). Heittomotti on sama asia. Pinokuutiometri (p-m3) on klapien määrä silloin, kun ne on pinottu järjestykseen metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon.

Kun polttopuutoimittaja tuo sinulle 8 irtokuutiota koivuklapeja, traktorin tai kuormurin lavan koko on noin 2 m × 4 m ja korkeus noin 1 m. Lava on täynnä sinne sekaisin heiteltyjä klapeja.

Kun taas puhutaan halkomotista tai halkopinokuutiometristä, tarkoitetaan puiden määrää silloin, kun metrin pituiset halot on pinottu metrin levyiseen ja metrin korkuiseen pinoon. Viisi halkomottia on siis viiden metrin mittainen ja metrin korkuinen pino metrin halkoja.

 Lisää tietoa ja klapeja kotiin saat helposti: www.mottinetti.fi

PKS Mottinetti