12.12.2023

Plasthill Oy – vihreän sähkön edelläkävijä

Kontiolahtelainen Plasthill Oy on ollut vihreän sähkön käyttäjänä edelläkävijä Suomessa. Yrityksen omistajat, Arja ja Esa Kaasinen ymmärsivät vastuullisen liiketoiminnan merkityksen jo yritystoimintansa alkumetreillä ja halusivat sähkösopimukseensa Norppamerkin, jopa ennen kuin PKS ennätti sitä edes julkisesti lanseerata vuonna 1998.

Päätös panostaa ympäristön kannalta kestäviin ratkaisuihin on ollut Pyytivaaran luonnonkauniissa maisemissa luonnollinen ja tärkeä ratkaisu, johon on uskottu vahvasti. Mutta kuten yleensäkin, edelläkävijöiden mukaan lähtee ensin vain pieni joukko seuraajia ja muut kohottelevat kulmakarvojaan ”vihrepiipertäjien” touhuille.

- Itse olimme vannoutuneita asian tärkeydestä jo alusta alkaen ja odotimme vain, että yleinen mielipide myös pikkuhiljaa ymmärtää vastuullisuuden ja uusiutuvan energian merkityksen. Kymmenen vuotta siinä meni, ja tänään vastuullisuus on päivän sana ja suuret asiakkaat alkavat jo vaatimaan ja tarkastamaan vastuullisuusasioita alihankkijoiltaan ja toimittajiltaan, toimitusjohtaja Arja Kaasinen kertoo.

- Olemme halunneet olla tehtaassa ja tuotannossa kaikin puolin vastuullisia vähentämällä hiilijalanjälkeämme ja voimmekin nyt ylpeänä todeta, että Kupilka-tuotteiden valmistus on ollut tutkitusti hiilineutraalia jo vuodesta 2018. Yksi suurimmista asioista mikä tähän vaikutti, oli nimenomaan ekoenergian käyttäminen koko tehtaassamme.

Hiilineutraalius on kilpailuetu

Plasthillin siirryttyä sopimusvalmistuksesta pitkälti omien tuotteiden valmistajaksi, markkinoijaksi ja viejäksi, on tuotteiden hiilineutraalius noussut jopa äärimmäisen tärkeäksi kilpailutekijäksi.

Ykkösartikkelina ovat luonnonkuitukomposiitista valmistetut Kupilka-eräastiat ja Kareline-tuotteet, joita viedään yli 40 maahan.

- Niitä myydään Suomen lisäksi eniten Pohjoismaissa ja Japanissa. Sitten tulevat Keski-Euroopan maat, Canada, USA, Kauko-Itä sekä uusimpana Australia.

- Jokaisessa tuotteessa mitä myymme jälleenmyyntiin tai maahantuojalle, on tuotelappu, jossa on Suomen Luonnonsuojeluliiton hyväksymä EKOEnergia-merkki ja maininta hiilineutraalista tuotannosta. Samat merkinnät löytyvät esitteistä ja sähköisistä dokumenteista.

Luonnonkuitukomposiitista valmistettavien tuotteiden kehitystyössä tähdätään Plasthillillä entistä vastuullisempiin ratkaisuihin. Kupilka-tuotteissa on jo nyt puolet havupuusellua ja tänä vuonna Kareline-materiaalin biopohjaisuus nousee 62 prosenttiin.

Pohjois-Karjalan Kauppakamari palkitsi Plasthill Oy:n tämän vuoden toukokuussa Vuoden 2023 Kansainvälistymispalkinnolla.

Kuvassa vasemmalta:
Krista Hoque, omistaja, tuotesuunnittelu ja graafinen suunnittelu, Esa Kaasinen, omistaja, hallituksen pj, Arja Kaasinen, omistaja, tj ja Oskari Kaasinen, omistaja, logistiikka ja laserointivastaava, (omistajista poissa Laura Bondavalli, vientijohtaja, nyt äityslomalla)
Pohjois-Karjalan Kauppakamari palkitsi Plasthill Oy:n tämän vuoden toukokuussa Vuoden 2023 Kansainvälistymispalkinnolla. Kuvassa vasemmalta: Krista Hoque, omistaja, tuotesuunnittelu ja graafinen suunnittelu, Esa Kaasinen, omistaja, hallituksen pj, Arja Kaasinen, omistaja, tj ja Oskari Kaasinen, omistaja, logistiikka ja laserointivastaava, (omistajista poissa Laura Bondavalli, vientijohtaja, nyt äityslomalla)