2.2.2022

Pyykit puhtaiksi ekologisemmin uudella tekniikalla

Uusien pyykinpesukoneiden ominaisuuksiin kannattaa perehtyä huolellisesti. Vaihtoehtoja löytyy kaikenlaisiin talouksiin. Tässä vinkkejä pesukoneen valintaan ja sen ekologiseen käyttöön.

Jos edellisen pesukoneen ostamisesta on jo ehtinyt kulua aikaa, saattaa koneiden ominaisuuksiin myymälässä tai verkossa tutustuttaessa edessä olla yllätys.

Vanhaan koneeseen verrattuna kaikki uudet ovat verrattomasti ekologisempia, mutta onpa niissä huomattavan paljon perehtymistä edellyttäviä ominaisuuksiakin.

Yksinkertaisen pesukoneen ystävillekin löytyy vielä malleja, mutta monipuolista automatiikkaa ei kannata pelästyä. Sensorit ja automatiikka auttavat pyykinpesijää varmistamaan hyvän pesutuloksen kiireisessäkin arjessa. Automatiikan avulla kone esimerkiksi valitsee vesimäärän, annostelee pesuaineen ja lisää tarvittaessa huuhtelukertoja.

Vaikka uusissa pesukoneissa onkin todella paljon pesuohjelmia, siitäkään ei tarvitse hämmentyä, sillä parhaissa malleissa ohjelmavalikko on ihastuttavan selkeä. Enää ei tarvitse arpoa, pitäisikö korin sisältö pestä neljänkymmenen asteen kirjopyykkinä vaiko ei. Valitsen vain korin sisällön perusteella ulkoiluvaate- tai farkkupyykkiohjelman.

Näytön jäljellä oleva pesuaika kertoo, milloin saan puhtaat pyykit koneestani. Se on tärkeä ominaisuus, sillä konetta ei saa jättää pyykkäämään valvomatta.

Entiseen koneeseen verrattuna uudet pesukoneet ovat myös hiljaisempia ja tehokkaammin linkoavia. Ne käyttävät pesemiseen vähemmän sähköä ja vettä. Hienoimmat koneet voi jopa liittää wifin kautta verkkoon ja kotiautomaatiojärjestelmään.

Vaihtoehtoja on niin paljon, että juuri omaan tarpeeseen parhaiten sopivan pesukoneen valitseminen voi olla vaikeaa. Kysyimmekin asiantuntijoilta vinkkejä. Kysymyksiin vastasivat pesukoneisiin ja pyykinpesuun perehtyneet Työtehoseurassa tutkijana työskentelevä Tarja Marjomaa sekä asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Tukikehys Temal Ergo 2:n avulla pyykinpesukoneen tai kuivausrummun saa oikealle työskentelykorkeudelle. Tukevan alumiinikehikon ansiosta se kestää kovaakin käyttöä. Laatikot tuovat kodinhoitohuoneeseen kaivattua säilytystilaa. Kehikkoon kuuluu kaksi laminaattitasoa. Kuva: Temal

Mistä lähden liikkeelle pesukoneen valinnassa?

Tilasta, tarpeesta ja budjetista.

Koneen on mahduttava aiottuun tilaan ja kuljetettaessakin ovista sisään. Pesukoneen koolla on väliä. Markkinoilla on aivan kaikenkokoisia koneita pienistä suurirumpuisiin, 10–12 kilon koneisiin.

Markkinoilla on myös kuivaavia pesukoneita. Sellainen voi hyvinkin olla toimiva ratkaisu ahtaisiin tiloihin ja pieneen talouteen.

Mitä muuta konekandidaateista kannattaa ennen ostamista selvittää? Pesukoneiden hintahaarukka on todella suuri. Ei välttämättä kannata maksaa ominaisuuksista, joita ei kuitenkaan koskaan käytä.  Hienoimmat koneet lisäävät automaattisesti huuhtelukertoja, jos viimeisessä huuhteluvedessä on vielä pesuainetta. Jos taas arvostat erityisesti pyykin pesemisen helppoutta, varmista, että kone ohjelmineen on selkeä ja helppokäyttöinen.

Uutta pesukonetta hankittaessa myös värillä on väliä. Tähän kauniiseen kylpyhuoneeseen rosteri kone ei olisi istunut. Kuva: Ikea

Miten pesen pyykkiä mahdollisimman ekologisesti?

Pesemällä täysiä koneellisia. Modernit pesukoneet on jo suunniteltu käyttämään mahdollisimman vähän vettä ja energiaa pestessään. Pesuaineet toimivat viileämmässäkin vedessä.

Veden lämmittäminen ja lämpimänä pitäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin rummun pyörittäminen. Siksi pesukoneiden ekologiset ohjelmat kestävät niin pitkään. Haluttuun lämpötilaan päästetty vesi saa viilentyä pyykkiä pitkään pyöriteltäessä.

Pikaohjelma sopii esimerkiksi kuntoilussa likaantuneille vaatteille, jotka kannattaa pestä pian käytön jälkeen.

Pesukoneiden 20 asteen pesuohjelmat rinnastuvat kuitenkin vaatteiden huuhteluun, ulkona tuulettamiseen tai lapsen kuravaatteen siistimiseen.

Mihin muuhun kannattaa kiinnittää huomiota?

Automaattinen rummun puhdistus tai puhdistuksen muistutus perustuu yleensä pesukertalaskuriin, joten kone ei välttämättä ole vielä aidosti likainen. Hyödyllinen tuo ominaisuus silti on, sillä kone likaantuu nopeammin varsinkin silloin, jos sillä lähes aina pestään viileämmissä, 40 asteen lämpötiloissa.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös pesukoneen äänitasoon ja siihen, että se lingotessaan pysyy hyvin paikallaan. Rummun lisävalo on mukava ominaisuus, jos kone sijaitsee pimeässä paikassa.

Energiamerkintä uudistui 

Sähkölaitteiden energiamerkkijärjestelmä on skaalattu vuoden alusta takaisin vanhaan tuttuun, vihreästä punaiseen ulottuvaan A–G-asteikkoon. Näin siksi, että energiatehokkuuden parantuessa yhä useammat laitteet olivat jo saaneet korkeimman mahdollisen eli A+++-energiamerkinnän. Ensimmäisenä uudet energiamerkinnät saivat kylmälaitteet, astian- ja pyykinpesukoneet, televisiot ja näytöt. 

Uudesta energiamerkinnästä löydät tarkempaa lisätietoa täältä: energiamerkinta.fi


Kuinka kehittyisin ekologiseksi superpyykkäriksi? 

 • Lajittele pyykit oikein.

 • Laita vaatteet ajoissa pesuun.

 • Älä sullo rumpua liian täyteen.

 • Poista tahrat ennen pesua ja valitse ohjelma pyykin likaisuuden mukaan.

 • Linkoa vaatteet mahdollisimman kuiviksi varsinkin, jos kuivaat pyykin koneellisesti.

   

 Hoida ahkeraa työntekijää: 

 • Puhdista lokerot ja nukkasihti.

 • Kuivaa kumikaulus käytön jälkeen.

 • Jätä luukku auki.

 • Noudata puhdistuskehotusta.