13.12.2023

Ruukkukuusi tai huonekuusi – joulutunnelmaa ekologisemmin

Metsästä tuotu joulukuusi luo joulun tunnelmaa aidoimmillaan, mutta olisiko ekologisempaa ostaa ruukussa kasvava kuusi tai koristella jokin muu huonekasvi? Katso vinkit.

Helpoimmillaan ruukussa kasvavan metsäkuusen voit tilata kotiin suoraan nettikaupasta. Mutta miten sen saisi kestämään hengissä useamman vuoden?

– Periaatteessa metsäkuusi (Picea abies) voi kasvaa ruukussa, mutta se täytyy kasvattaa koko ajan ruukussa tai sitten se täytyy istuttaa hyvissä ajoin ruukkuun, jotta sen juuret ehtivät kasvaa ennen kuin se saa shokin sisätilan lämmöstä. Heti joulun jälkeen se kannattaa nostaa viileään tai kylmään paikkaan. Tammi-helmikuun pakkaset saattavat tappaa kuusen, jos sen juuret pääsevät paleltumaan, miettii Marttojen puutarha-asiantuntija Essi Pietilä.

Huonekuusi on suosittu joulupuu

Kuusesta on olemassa myös sisällä paremmin viihtyvä versio, huonekuusi. Sen voit koristella jouluksi kuten joulukuusenkin. – Huonekuusi eli norfolkinaraukaria (Araucaria heterophylla) on vanha viherkasvi, josta on iloittu jo pitkään. Se viihtyi hyvin kylmissä saleissa, joita ei lämmitetty usein talvella. Suurissa saleissa sillä oli myös tarpeeksi tilaa kasvaa. Nykytaloissa tuo on hankala toteuttaa, mutta kunhan muistaa kastella ja suihkutella kasvia tarpeeksi usein, se näkee kyllä useammankin joulun. Jos tilassa on lattialämmitys, täytyy muistaa, että ”kasvin jalat” (eli ruukku) eivät saa olla liian kuumassa koko ajan. Tällöin kasteluun täytyy kiinnittää erityistä huomiota, muistuttaa Pietilä.

Muut joulunvihreät vaihtoehdot

Jos et halua ostaa kasvavaa kuusta, oli se sitten kasvatettu tai metsästä haettu, voit hyvin käyttää jo olemassa olevia viherkasveja joulutunnelmaa tuomaan.

– Hyväkuntoinen limoviikuna, traakkipuu tai muu suurikokoinen koristekasvi käy tuohon tarkoitukseen sopivasti. Jos joulujen suosikkikukka joulutähti on vielä pysynyt hengissä edellisestä tai useammasta joulusta, siitä on tullut näyttävä viherkasvi. Siihenkin voi laittaa pienet jouluvalot, kannustaa Pietilä.

Jos perheessä on allergikkoja, voit korvata kuusen aivan hyvin jopa muovikuusella tai muulla jouluisella koristeella. Joulun pääteema on kuitenkin sen sanoma.

Marttojen sivuilta löytyy paljon tietoa, muun muassa sypresseistä ja joulukukkien hoidosta.