21.8.2017

Sähköä sata vuotta 1967-1992 – sähkö oli saapunut viimeisimpiinkin koteihin

Televisiot valtasivat olohuoneet

1960-luvun lopulla televisiolupien määrä ylitti miljoonan rajan ja Salora julkisti ensimmäisen väritelevisionsa. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnasta televisioitiin ensimmäisen kerran vuonna 1967, mistä sai alkunsa tähänkin päivään asti säilynyt Linnan juhlien seuraamisen perinne. Sähkölaitteet helpottivat arkea, ja sähköä käytettiin yleisesti myös lämmittämiseen. 70-luvun energiakriisi toi energiansäästämisen koteihin, ja energiansäästövinkkejä jaeltiin ahkerasti. Myös kodinkoneiden valmistuksessa herättiin huomioimaan energiatehokkuutta entistä paremmin.

Matkapuhelimien esi-isä, NMT 450 -verkossa toiminut Mobira Talkman, tuli markkinoille viisikiloisena vuonna 1984. Harri Holkeri soitti maailman ensimmäisen GSM-puhelun Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle vuonna 1991. Tietokoneet alkoivat yleistyä työpaikoilla ja pikkuhiljaa myös kodeissa. Tietokonepelit kiinnostivat pelaamisesta innostunutta nuorisoa.

1970-luvun lopulla sähköistys oli loppusuoransa päässä ja sähkö oli saapunut viimeisimpiinkin koteihin. Siitä oli tullut välttämättömyys, tärkeä osa arkipäivää.