28.10.2021

Sähkölämmittäjä tekee säästöt talvella – kahdeksan helppoa säästövinkkiä sähkölämmittäjälle

Sähkölämmittäjä säästää energiaa eniten talvella. Asumisen mukavuudesta ei silti tarvitse tinkiä. Tutustu vinkkeihin.

Mutta jos tinkii hitusen, voi säästää vielä enemmän! Tinkimisen ei tarvitse olla sen kummempaa kuin että alentaa vähän huonelämpötilaa, vetää villasukat jalkaan, noutaa puuta takkaan ja lykkää kovimmilla pakkasilla saunomisen suosiolla ylihuomiseen.

Useimmat arkisista sähkönsäästövinkeistä ovat siinäkin mielessä helppoja, että ne eivät vaadi investointeja – vain omien tapojen tarkastelua.

Energian tehokkaaseen käyttöön kannustava Motiva Oy laskee, että sähkölämmittäjän on mahdollista leikata talven sähkölaskustaan jopa kolmannes esimerkiksi varaavaa tulisijaa käyttämällä. Rahassa säästö on parhaimmillaan satoja euroja.

Tässä vinkkejä helppoon sähkönsäästöön.

1. Huonelämpötila

Asuinhuoneiden lämpötilasuositus on 21–22 astetta, pesutilojen noin 24 astetta. Säästeliäs säätää lämpötilat miellyttävyyden alarajalle, sillä jo yhden asteen pudotus merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämpölaskussa.

Uudehkoissa taloissa kannattaa taloautomatiikan avulla laskea kaikkien huoneiden lämpötilaa hieman alemmaksi myös päivätuntien ajaksi, kun perhe on poissa kotoa.

Jos talossa on huoneita, joita ei käytetä talvella – kuten rintamamiestalojen vinttikamarit – niiden lämpötilan voi pudottaa jopa 16 asteen tuntumaan. Tämän matalampaa lämpötilaa ei suositella, jotta rakenteet pysyvät kunnossa.

2. Tuulettaminen

Talvella tuuletetaan vähän mutta tehokkaasti.

Koneellisen ilmanvaihdon talossa iv-laite napsautetaan tehokkaammalle vain tarvittaessa, esimerkiksi ruoanlaiton ja saunomisen jälkeen. Talveksi laite pitää myös muistaa säätää kesäasennosta talviasentoon.

Painovoimaisen ilmanvaihdon talossa ilmanvaihtoventtiilit säädetään talveksi pienemmälle ja varsinainen tuuletus tehdään nopealla läpivedolla. Ikkunat eivät saa olla auki niin pitkään, että patteritermostaatti herää ja kuumentaa patterit.

3. Sauna

Sähkökiuas on kodin sähkölaitteista ahnain, joten sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti talvella. Säästeliäs saunoo 70–80 asteen lämpötilassa kohtuullisen ripeään tahtiin ja välttää saunan lämmittämistä kovilla pakkasilla, koska silloin sähkö on kalleimmillaan. Puukiuas on energiatehokas vaihtoehto.

4. Vesi

Suihkussa lotraaminenkin kuluttaa sähköä, sillä sähkölämmitteisissä taloissa kuuma käyttövesi tehdään sähköllä – kuumaa vettä käytettäessä sähköenergiaa tavallaan valuu viemäriin. Valitsemalla vettä säästävän suihkupään ja omaksumalla suihkun oikeat käyttötavat säästät sähköä.

5. Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on oiva sähkönsäästäjä lukuun ottamatta talven kylmimpiä jaksoja. Paukkupakkasilla laite sammutetaan, koska se ei enää kykene tuottamaan lämpöä vaan ainoastaan kuluttaa sähköä. Kannattaa myös varmistaa, ettei laite jää talveksi automaattiasentoon, koska silloin se alkaa jäähdyttää sisätiloja heti, kun takkatuli lämmittää sisäilman yli pumpun asetusarvon. Ilmalämpöpumpun tarkemmat, laitekohtaiset käyttösuositukset on hyvä tarkistaa käyttöohjeista. Kovimmilla pakkasilla pumpun korvaa parhaiten puulämmitteinen takka tai uuni.

6. Takka/uuni

Puuta polttamalla säästät lämmityssähköä tuntuvasti. Polttopuut saat vaivattomimmin energiayhtiöiden sähköisestä polttopuukaupasta MottiNetistä (mottinetti.fi). Siellä voit vertailla eri myyjien hintoja, pakkausvaihtoehtoja ja toimitustapoja. Tilauksen teet netissä, sähköpostilla tai puhelimitse. Puut toimitetaan haluttaessa kotiovelle.

Paras lämpöarvo on koivuklapilla. Nykysuosituksen mukaan puut sytytetään päältä, jolloin ne palavat puhtaasti. Tosin tulisijamalleissa ja rakenteissa on eroja, joten kannattaa noudattaa tulisijan valmistajan antamia ohjeita. Lämmityksen ajaksi kodin väliovet avataan, jotta lämpö leviää tasaisesti. Hormipelti suljetaan vasta, kun hiillos on hiipunut – ei koskaan kekäleiden hehkuessa, koska silloin syntyy häkämyrkytyksen vaara.

7. Valaistus

Pimeään vuodenaikaan tarvitaan keinovaloa, mutta silti valot kannattaa sammuttaa huoneista, joissa ei oleskella.

Vanhat lamput vaihdetaan energiatehokkaiksi ledeiksi. Pihan koristevaloiksikin valitaan ledit, ja ne kytketään ajastimeen. Motiva laskee, että kun led-koristevalosarja ajastetaan palamaan kahdeksan tuntia päivässä ja valoja poltetaan 100 päivää, sähkölasku jää noin kolmannekseen siitä, mitä se olisi, jos valosarja palaisi tuon ajan yhtäjaksoisesti ilman ajastusta.

Pihan koristevaloiksikin valitaan ledit, ja ne kytketään ajastimeen. Kuva: Airam

8. Auto

Moottorilämmittimen käyttö vähentää polttomoottoriauton voimanlähteen kulumista ja helpottaa kylmäkäynnistystä. Lämmitysajaksi riittää tunti tai kaksi. Sisätilanlämmitintä kannattaa käyttää harkiten, sillä se saattaa kuluttaa enemmän sähköä kuin moottorilämmitin. Lämmittimet kannattaa aina kytkeä ajastimeen.