10.10.2022

Sähköpatterien uusinta kohentaa kodin ilmettä ja säästää merkittävästi sähkökuluja

Säästö sähkölaskussa voi olla satoja euroja vuodessa. Moderneissa sähköpattereissa on lisäksi paljon hyödyllistä automatiikkaa, jota ohjaat helposti kodin WiFi-verkon kautta.

Mutta mistä tietää, että meidän talomme tai kesämökkimme sähköpatterit kannattaa jo uusia?

Selvin merkki on tietenkin, että osa pattereista ei toimi lainkaan tai toimii huonosti.

Vaihtoon patteri joutaa niin ikään, jos sen sisällä hehkuva sähkövastus on ehtinyt ruskistaa patterin pintapellin. Tällöin kuumuus on epäilemättä myös haurastuttanut laitteen sähköjohdotuksen, mikä muodostaa tulipaloriskin.

Myös pelkkä ikä riittää. Motiva laskee sähköpatterien tekniseksi käyttöiäksi 20–30 vuotta.

Vanhoihin pattereihin voi tietysti vain vaihtaa termostaatit, mutta se ei tuo säästöjä eikä lisää turvallisuutta ja asumismukavuutta yhtä paljon kuin patterien vaihtaminen täysin uusiin.

Hyödylliset ajastukset

Modernit sähköpatterit ovat vanhoja etevämpiä siksi, että niihin on ympätty älyä. Juuri älyn ansiosta sähkölämmittäjä pystyy yhtä aikaa sekä säästämään energiaa että parantamaan kotinsa asuinviihtyisyyttä. Äly asuu sähköpatterin termostaatissa ja ohjauselektroniikassa.

Lähes kaikissa uusissa sähköpatterimalleissa on jo elektroninen termostaatti mekaanisen sijaan. Siinä missä vanha mekaaninen termostaatti naksutteli patteria päälle ja pois omaan verkkaiseen tahtiinsa, elektroninen termostaatti tekee töitä paljon ahkerammin. Se tarkkailee patterin toimintaa ja ympäristön lämpötilaa käytännössä koko ajan ja pystyy pitämään halutun lämpötilan jopa 0,2 asteen tarkkuudella.

Tarkka säätö merkitsee, että lämmittämiseen kuluu vähemmän sähköä kuin ennen, koska nyt ei ylilämmitetä. Lämmön myös aistii tasaisena, ei lämpimän ja viileän väliä sahaavana. Patterin pintalämpötilakin pysyy miellyttävänä.

Lisäksi älykäs termostaatti havaitsee, milloin ikkuna on auki, ja siirtyy tuuletustoimintoon. Se ei siis ohjaa patteria hohkamaan punaisena eikä hukkaa energiaa, kuten vanhat, ”tyhmät” patterit usein tekivät. Samalla tapaa termostaatti säätää patterin toimintaa, kun se havaitsee esimerkiksi puun polttamisesta aiheutuvan huonelämpötilan nousun.

Ajastimilla on helppo sopeuttaa patterien toiminta omaan päivä- ja viikkorytmiinsä. Jo asteen pudotus huonelämpötilassa yön tai kotoa poissaolon ajaksi säästää 5–7 prosenttia lämmityskuluissa, laskee Motiva. Vaihtamalla sähköpatterit ja termostaatit uusiin talon kokonaisenergiankulutusta voi puolestaan laskea jopa 10 prosenttia ja lämmitysenergian kulutusta 20 prosenttia.

Kehittyneimpiä patterimalleja säädetään älypuhelimella tai kodin langattoman tietoverkon kautta. Kaiken hyvän päälle elektroniset termostaatit ovat todellinen lahja huonounisille: ne eivät naksu kuten mekaaniset termostaatit vaan ovat käytännössä äänettömiä.

Lempeää lämpöä

Entä millaiset uudet patterit ostaisi? Sähköpattereita on periaatteessa kolmenlaisia.

Perinteisissä malleissa on sähkövastus peltikuorten sisällä ja ilma kiertää patterin läpi. Tällainen laite kierrättää myös huonepölyn patterin läpi. Pakkasilla, jolloin patterin sähkövastus hehkuu kuumimmillaan, ilmasta voi haistaa käryn pölyn palaessa vastuksen pintaan.

Öljytäytteisten sähköpattereiden valikoima on kasvanut hurjasti. Niiden kuori on täysin umpinainen, ja patteri on täytetty vaarattomalla kasviöljyllä. Sähkövastus lämmittää öljyn, joka lämmittää patterin pintaa. Käryä ei synny, ja patterin pintalämpötila jää mukavan alhaiseksi.

Kolmas malli on edellisten risteytys. Patterin kuorten sisällä, sähkövastuksen ympärillä, saattaa olla vaikkapa laavakiviä. Vastus lämmittää kiviä, kivet patterin kuorta. Tällainen patteri tarjoaa säteilylämpöä, mutta jotkin mallit kierrättävät ilmaa lävitseenkin.

Valitsipa minkä tahansa, se kannattaa ottaa elektronisella termostaatilla varustettuna.

Jos vanhojen patterien teho on aikoinaan mitoitettu sormituntumalla – kuten erityisesti mökeillä joskus tehtiin – kannattaa saman tien laskettaa sähköalan ammattilaisella patteritehon todellinen tarve. Jos taloon otetaan sähköpattereiden oheen ilmalämpöpumppu, tämä arviointi on erityisen tärkeä. Muutoin helposti hukataan sähköä harakoille. Itsestään selvää on, että kiinteästi asennettavat sähköpatterit saa asentaa vain valtuutettu sähköasentaja.

Nobön lasinen tummanharmaa patteri
Nobön lasinen tummanharmaa patteri

Designiakin tarjolla

Uusien pattereiden ei nimittäin tarvitse olla tylsän valkeita peltilaatikoita!

Erityisesti jos patteri tulee oleskelutiloihin näkyvälle paikalle, sen ulkonäköön voi satsata. Miten olisi esimerkiksi lämpimän punainen sähköpatteri? Yhtä lailla näyttäviä ovat patterit, joiden ulkopinta on sävytettyä lasia. Lasipinta on sikälikin miellyttävä, ettei se kuumu tuliseksi.

Tai patterin muoto: markkinoilla on ”tavallisten” pattereiden ohella sekä matalia ja pitkiä että kapeita ja korkeita malleja. Matalat sopivat vaikkapa oleskelutilan maisemaikkunoiden alle, kapeat ja korkeat eteisen tai tuulikaapin lämmittämiseen. Jälkimmäisten kehitysversio ovat kylpyhuoneiden pyyhekuivaimet.

Oma luokkansa ovat infrapunapatterit. Niiden infrapunasäteily lämmittää tilassa olevia ihmisiä ja esineitä, ei juurikaan ilmaa. Pienellä energiamäärällä saa aikaan mukavaa lämpöä ja tunnelmaa.

Kuvat: Adax, Nobö