11.8.2020

Sauna on yksi kodin tärkeimmistä tiloista ja suurin sähkönkäyttäjä – nämä asiat näkyvät sähkölaskussa

Kiuas on teholtaan ylivoimaisesti kodin suurin sähkölaite. Myös saunomistavat vaikuttavat sähkönkäyttöön.

Lämmityskertojen lisäksi saunomisen kesto ja lämpötila vaikuttavat energiankulutukseen. Yli puolet kiukaan sähkönkulutuksesta menee saunan esilämmittämiseen ja loput löylylämpötilan ylläpitoon. Sauna kannattaa siis lämmittää kerralla koko perheelle tai seurueelle. Turhaa kulutusta on myös saunan pitäminen lämpimänä tyhjillään. Saunaan on hyvä mennä heti, kun se on lämmin ja sammuttaa kiuas saunomisen päätyttyä, vaikka ajastin sen automaattisesti sammuttaisikin.

Lempeät 70…80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20–30 prosenttia.

Ilmanvaihto vaikuttaa energiankulutukseen. Hyvin toteutettuna se ylläpitää tasaista lämpötilaa ja saunominen on mukavaa myös alemmassa lämpötilassa. Saunan katossa oleva ilmanvaihtoluukku pidetään kiinni lämmityksen ajan. Se avataan vasta saunomisen alettua, kun tarvitaan ilmanvaihtoa.

Perinteisesti saunomiskerran hinnaksi arvioidaan noin puolitoista euroa. Jos saunomiskertoja kertyy kolme viikossa, maksaa mukava harrastus noin 200 euroa vuodessa.

Kiuas omien mieltymysten mukaan

Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa kodin sähkölaskua jopa 200–300 eurolla vuodessa. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas on energiataloudellinen ratkaisu. Sen tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää märkätilojen lämmityksessä.

Uusilla, sekunnin tarkasti ohjelmoitavilla älykiukailla saadaan säästöä aikaan kulutuksessa. Kiukaiden ohjauskeskuksessa säädetään kiukaan kivitilaa ja saunan lämpötilaa asteen tarkkuudella. Energiankulutus laskee näin jopa 30 prosenttia. Tekniikan avulla tarkka saunoja pääsee seuraamaan energiankulutusta ja saunan käyttötunteja.

Verkkomallinen kiuas sopii pehmeistä ja kosteista löylyistä pitävälle. Kiukaasta saa sitä kipakammat löylyt, mitä ylemmäs ja mitä kuumemmille kiville löylyä heittää. Kivikasan päältä irtoavat hieman äkäisemmät ja keskiosasta pehmeämmät ja kosteammat löylyt. Löylyttelykokemus on hieman samantapainen kuin varaavilla kiukailla. Verkkomallinen kiuas kuluttaa perinteistä mallia enemmän sähköä, sillä lämmitettävien kivien määrä on suurempi. Kun perinteinen kiuas lämpiää puolessa tunnissa, verkkokiuas tarvitsee 1-1,5 tuntia. Vastaavasti löylyt kestävät pitempään.  Myös vuolukivikiukaiden ideana on tarjota saunojalle pitkät, kosteat ja tasaiset löylyt.

Tiesitkö, että…

  • Eristämättömät, suuret lasi- ja kivipinnat löylyhuoneessa lisäävät kiukaan tehontarvetta. Neliömetri kiveä tai lasia vastaa yhtä lisäkilowattia lämmitystehona.

  • Kiukaan lämpötila-anturia ei saa asentaa lähelle tuloilmaventtiiliä. Ohjauskeskus voi saada saunan lämpötilasta väärää tietoa ja kiuas ylikuumentuu.