4.5.2022

Sauvasekoitin lisävarusteineen korvaa usein jo monitoimikoneen

Sauvasekoitinten suorituskyvyssä tärkeintä ovat niiden perustoiminnot eli soseutus ja sekoitus. Kallein malli ei välttämättä ole paras.

Monesta kodista löytyvä sauvasekoitin jää turhaan vähälle käytölle. Ehkä lahjaksi saatua laitetta ei ole viitsitty opetella käyttämään, kun smoothieta ei lopulta juodakaan alkuinnostuksen jälkeen ihan joka päivä.

Sauvasekoittimesta on kuitenkin paljon muuhunkin, joten sitä ei kannata jättää seinätelineeseen tai laatikkoon pölyttymään. Varustelutasosta riippuen sillä syntyvät herkulliset tahnat, terveelliset sosekeitot, kastikkeet, majoneesit sekä marja- ja hedelmäsoseet. Jos siihen kuuluu vatkainpää, kermavaahto syntyy todella nopeasti.

Braunin keskihintaisessa 750 watin sauvasekoittimessa on 11 nopeutta. Lisävarusteina muovikulho, silppuri ja vispilä.
Braunin keskihintaisessa 750 watin sauvasekoittimessa on 11 nopeutta. Lisävarusteina muovikulho, silppuri ja vispilä.

Pieni monitoimikone

Sauvasekoitin on kätevä, pieneen tilaan mahtuva, rungosta, varresta ja leikkuuterästä koostuva kodinkone. Sen tehokas moottori sijaitsee rungon sisällä.

Moniin sauvasekoittimiin saa myös lisävarusteita, kuten vatkaimen, silppurin, raastimen, yleisleikkurin ja sekoituskulhon, tai jopa useampia. Silloin keittiöön ei välttämättä tarvitse erillisiä laitteita.

Joidenkin sauvasekoittimien mukana tulee seinäteline, jossa sen voi pitää näkösällä. Silloin sitä tulee myös käytettyä. Useimmat sauvasekoittimet saa osiin purettuna kätevästi myös piiloon laatikkoon.

Kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen Marttaliitosta käyttää omaa sauvasekoitintaan kerman vaahdottamiseen sekä smoothieiden, kastikkeiden ja tahnojen tekemiseen. Pirtelöiden ja sileiden pastakastikkeiden, kuten peston tai vaikka majoneesin, valmistamisessa sauvasekoitin on oiva apu. – Kakkutaikinoita en ryhtyisi sillä vatkaamaan, mutta esimerkiksi banaanipannukakkujen tai porkkanalettujen taikinan se sekoittaa hetkessä tasaiseksi.

Perunamuusista tulee sauvasekoittimella helposti liisteriä. Perunasosekeiton valmistuksessa se sen sijaan on omiaan!

Kaiken paksuisille lompakoille

Sauvasekoitinostoksilla kannattaa pitää mielessä, että kallein malli ei suinkaan välttämättä ole paras.

Testeissä ovat pärjänneet parhaiten niin 40 euron kuin noin 120 euron hintaiset sauvasekoittimet. Edullinen laite voi olla yhtä hyvä kuin kalliimpi, ja lisähinta tuo silloin mukanaan lähinnä rutkasti lisävarusteita. Jos niitä ei tarvitse, maksaa turhasta.

On sauvasekoittimissa toki muitakin eroja kuin hinta. Edullisemmissa malleissa on yleensä muovivarret, jotka eivät kestä yhtä pitkään kuin teräs. Muovivarsi ei myöskään välttämättä ole konepestävä.

Sauvasekoittimen tehollakin on väliä – varsinkin, jos haluaa murskata usein jäisiä marjoja tai jopa jääpaloja. Myös laitteen äänitasolla on merkitystä – varsinkin siinä vaiheessa, kun keittiössä valmistetaan vauvalle soseita.

Toinen Kuluttaja-lehden testivoittajista, Bosch MS8CM6160 MaxoMixx -sauvasekoitin, maksaa noin 120 euroa.
Toinen Kuluttaja-lehden testivoittajista, Bosch MS8CM6160 MaxoMixx -sauvasekoitin, maksaa noin 120 euroa.

Testitulokset auttavat valinnassa

Kuluttaja-lehden testissä viime keväänä testivoittajaksi tavallisista sauvasekoittimista nousivat noin 120 euron hintainen Bosch MS8CM6110 MaxoMixx sekä noin 40 euron Braun MQ 3000 WH Smoothie. Kumpikin pärjäsi testissä mainiosti.

Erojakin laitteiden suorituksista paljastui. Bosch oli hieman parempi pannukakkutaikinan valmistuksessa, taikinan laadussa sekä soseutusnopeudessa. Braun valmisti taikinan Boschia hieman nopeammin, ja myös vauvanruokasoseen laatu sekä vihersmoothien valmistus sujuivat Braunilla hieman paremmin. Smoothiemestarina Braun oli omaa luokkaansa.

Testin perusteella tavallisten sauvasekoittimien hinta ja suorituskyky eivät ole riippuvaisia toisistaan. Sauvasekoitinten suorituskyvyssä tärkeintä ovat niiden perustoiminnot eli soseutus ja sekoitus. Kuluttaja-lehden tuoteasiantuntija Timo Lindroos neuvoo laitetta valittaessa kiinnittämään huomiota myös laitteen käytettävyyteen ja puhdistettavuuteen. Jos jalkaosan saa irti, koko laitetta ei tarvitse laittaa tiskialtaaseen. – Tarkistaisin, sietävätkö osat konepesua ja onko sähköjohdolle fiksua säilytystapaa. Myös monipuolinen nopeudensäätö on kätevä ominaisuus, jos laitetta käyttää paljon.

Osassa laitteista ilmoitetaan maksimikäyttöaika. Pidempi käyttöaika kielii Lindroosin mukaan oletettavasti laitteen kestävyydestä.

Marttojen keväinen tyrnismoothie

1 annos

  • 1 1/2 dl maustamatonta jogurttia TAI kaura- tai soijajogurttia

  • 1/2 dl tyrnimehua

  • 1/2 dl vettä

  • 2 rkl auringonkukansiemeniä

  • sokeria

Valmistus:

  1. Mittaa kaikki aineet kapeaan, korkeaan astiaan.

  2. Sekoita juoma sauvasekoittimella tasaiseksi.

  3. Lisää sokeria maun mukaan.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki: Energiaa 315 kcal/annos www.martat.fi/reseptit/tyrnismoothie/

Lue koko Kuluttaja-lehden sauvasekoittajatesti.

Jos et ole tilaaja, voit ostaa yksittäisen testin luettavaksesi erikseen hintaan 4,95 €.  kuluttaja.fi/testit/sauvasekoittimet-2/