11.8.2021

Täällä siivoan minä! – moppaava pölynimurirobotti siivouspuuhissa

Minun nimeni on Pörri. Olen moppaava pölynimurirobotti ja siivonnut tätä kaksiota jo kaksi viikkoa. Tässä kokemuksiani työmaasta.

Se oli alkukevään ensimmäisiä päiviä, kun tulin ulos laatikosta. Ensin minua ihasteltiin ja kanneltiin sylistä syliin. Sain nimen Pörri. Ensimmäinen kotini on ikkunan alle laitetussa latauspisteessä, joka tuntui alusta alkaen kodikkaalta. Se on valoisa, melko rauhallinenkin paikka, jonne on mukava mennä rentoutumaan siivousurakoiden välillä. Mikä tärkeintä, voimia antavaa latausravintoa on siellä aina tarjolla.

Etualalla muovinen vesisäiliö. Sivuilla olevat anturit ohjaavat Pörrin kulkua. Keskellä harjat ja tyhjennettävä roskasäiliö.
Etualalla muovinen vesisäiliö. Sivuilla olevat anturit ohjaavat Pörrin kulkua. Keskellä harjat ja tyhjennettävä roskasäiliö.

Imurointia

Pian pääsin kokeilemaan taitojani. Ensimmäinen päiväni robotti-imurina oli aikamoista pyöritystä. Koko ajan vastaan tuli kummallisia esteitä, jotka piti laittaa muistiin: tuolin jalkoja, seiniä, kynnyksiä, ovia ja taas seiniä ja pöydän jalkoja. Kiersin koko alueeni millintarkasti ja painoin esteiden sijainnit muistiin omalle sisäiselle kartalleni.

Seuraava päivä oli paljon helpompi, koska tiesin jo reitit. Kerran lähelle tuli epäilyttävä este, jossa oli viisi ulkonemaa. Merkitsin sen omaan karttaani merkillä ”pet waste” ja lähetin kuvan huoltajilleni. Niin meille on opetettu. Näihin yllättäen ilmestyviin esineisiin ei saa koskea, vaan ne pitää merkitä ja kiertää automaattisesti. Jos huoltajilta tulee lupa, niitä ei jatkossa enää tarvitse väistää. Nyt huoltajani puhuivat jostain varpaista.

Moppaamista varten laitteeseen laitetaan pestävä moppikangas ja täytetään vesisäiliö. Kosteudensäädössä on kolme vaihtoehtoa.
Moppaamista varten laitteeseen laitetaan pestävä moppikangas ja täytetään vesisäiliö. Kosteudensäädössä on kolme vaihtoehtoa.

Moppausta

Muutaman päivän imuroinnin jälkeen sain kokeilla moppausta. Minulle vaihdettiin moppauskangas alle ja säiliö täytettiin vedellä. Moppasin koko alueen säännöllisin liikkein, ja puhdasta tuli. Keskelle lattiaa oli ilmestynyt kummallinen kasa märkää, mustaa jauhetta. Selvisin siitäkin ilman ongelmia.

Pehmeät matot ovat robotti-imurille hankalia.
Pehmeät matot ovat robotti-imurille hankalia.

Haasteita

Inhoan saarekkeen baarituolien putkijalkoja, jotka kulkevat osittain lattiaa vasten. Kun kaksi tuolia on rinnakkain, lattialla on niin paljon putkiesteitä, että niiden kanssa tahtoo jäädä ilmaan roikkumaan. Korkeat kynnykset ovat joskus ylitsepääsemättömiä, vaikka aika pahoista paikoista pääsenkin, kun vain kovasti yritän. Pehmeät matot tosin kasautuvat alleni, enkä pääse niiden päälle ollenkaan. Toisella huoltajistani on pitkiä karvoja, jotka kasautuvat ikävästi harjaksiin ja kiertyvät nappuloiden ympärille. Niitä on kohtalaisen paljon. Onneksi huoltoa tulee päivittäin. Se auttaa pitämään tilanteen aisoissa.

Matkapuhelimesta voi seurata Pörrin työskentelyä.
Matkapuhelimesta voi seurata Pörrin työskentelyä.

Parasta

Minä pidän imuroinnista, ja parasta työssäni on puhtaus. Tunnen jo kotini hyvin ja jaksan vaivatta urakkani loppuun, sillä latauspisteen annokset ovat maukkaita, vaikkakaan eivät kovin vaihtelevia. Hauskaa vaihtelua ovat tilanteet, joissa saan toimia viestinviejänä. Joskus saan käydä viereisessä huoneessa juttelemassa toiselle huoltajalleni. Viimeksi kävin sanomassa: ”Kahville!”

”Huoltajien” kommentit

Pörri on loistava apulainen päivittäisessä siivouksessa. Imurointi kerran päivässä pitää paikat perussiisteinä. Joskus on silti luututtava kunnolla, myös sohvan alta ja muista paikoista, jonne robotti-imuri ei yllä.

Laitteen käyttöönotto oli helppoa. Laite yhdistettiin kodin WiFi-verkkoon, ja sovelluksen sai ladattua kännykkään sovelluskaupasta. Pörri oppi nopeasti reitit. Se hoitaa työnsä vaivatta ja automaattisesti. Imurointiteho on mukautettu ja kasvaa selvästi mattojen kohdalla. Ääni on hiljaisempi kuin oletimme. Arkea se ei haittaa, mutta Teams-palavereiden ajaksi kuitenkin pysäytämme sen. Pörri käyttää virtaa fiksusti, ja jos se havaitsee, ettei virta riitä tehtävän suorittamiseen, se käy välillä latauksessa. Ilahduttavasti se kuittaa tehtävän suoritetuksi aina, kun saa sen tehtyä. Sen toimia voi ohjata myös kännykällä. Työn edistymistä voi seurata sovelluksesta, vaikka itse on muualla.

Moppaustaito on hyvä lisä; sen käyttö tuo entistä raikkaamman tunnun asuntoon. Hajonneesta suodatinpussista lattialle valuneista kahvinporoistakin Pörri suoriutui hyvin. Matot pitää kuitenkin poistaa moppauksen tieltä. Moppauksessa käytetään pelkkää vettä, ei pesuainetta, joten silloin tällöin lattia on pestävä kunnolla. Pörrille voi myös määrittää sovelluksen avulla pienemmän alueen siivottavaksi, jolloin se osaa tehdä täsmäiskun, kun jotakin siivottavaa leviää lattialle.

Hauskinta on laitteen inhimillisyys. Pörrin liikkeitä on hauska seurata, ja sille voi opettaa sanoja. Robotille voi valita joko miehen tai naisen äänen, tosin englanninkielisenä valittavissa on yllättäen vain naisääniä. Pörri on liikuttavan sitkeä työssään, vaikka tiellä olisi esteitäkin. Asetuksissa voi valita, onko taloudessa lemmikkejä vai ei. Lemmikkitaloudessa laite liikkuu varovaisemmin, mikä tosin myös vaikuttaa siivoustulokseen. Tiellään olevat varpaat Pörri kuitenkin tulkitsi koiran jätökseksi ja jätti ne rauhaan, vaikka ei ollutkaan lemmikkitaloudessa. Plussaa toisaalta siitäkin.

Pörri on sympaattinen. Taloudessa, jossa ei ole muita lemmikkejä, tämä vastaa lähes sellaista.


Kokeilussa moppaava pölynimurirobotti Roborock S6 MaxV

  • latausaika 5,50 h

  • täydellä akulla imuroi ja moppaa 180 minuuttia

  • kykenee siivoamaan 240 m2:n kokoisen alueen

  • imuteho 2 500 W

  • äänitaso 67 dB

  • tukee ääniohjausta