12.5.2020

Tämä aika kaipaa nyt hyviä tekoja enemmän kuin mitään muuta

Tavoitteena saada yhdessä asiakkaiden kanssa 120 000 tonnin vähennys CO2-päästöihin

Kun me liikumme, teemme töitä tai vaikka lomailemme, kuluu aina energiaa, eikä sille mitään voi. Mutta sille voi, millaisen energiamuodon kulloinkin valitsee. Tilastollisesti suurimmat kotitalouksien hiilidioksidipäästöjen aiheuttajat ovat yksityisautoilu ja sähkönenergian käyttäminen, jotka molemmat aiheuttavat keskimäärin 2,3 tonnin* hiilidioksidipäästöt vuodessa. Eli vaihtamalla oma sähkön käyttö uusiutuvaan energiaan, jokainen voi aidosti ja merkittävästi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Tässäkin pätee tuttu luonnonlaki: muutos alkaa yhdestä, vaikutus syntyy meistä kaikista ja vaikutus alkaa vasta tekojen kautta.

Uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ilman lisämaksua

Koska hyvien valintojen kuuluukin olla helppoja, voit nyt asiakkaanamme muuttaa oman sähkösopimuksesi uusiutuvalle energialle vuodeksi ilman lisämaksua. Tavoitteenamme saada tämän vuoden aikana 10 000 uutta uusiutuvan energian käyttäjää lisää, mikä merkitsisi jopa 120 000 tonnin vähennystä hiilidioksidipäästöihin. Tämä vastaa esimerkiksi noin 52 000 polttomoottorikäyttöisen henkilöauton aiheuttamia vuotuisia päästöjä. Maapallon kannalta on yhdentekevää, missä päästötöntä sähköä tuotetaan, kunhan sitä vain tuotetaan. Tuotannon kannalta logiikka toimii niin, että mitä useampi asiakas uusiutuvaa sähköä käyttää, sitä enemmän sitä halutaan tuottaa.

Sähkö on tulevaisuuden energiamuoto jota tuotetaan uusiutuvalla energialla sitä enemmän, mitä enemmän sitä halutaan käyttää.

PKS ja uusiutuva energia

Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön, tai vihreän sähkön ekosähkön tai millä nimellä sitä halutaankaan kutsua, ongelmana oli aiemmin todistaa, että sähkö todellakin on tuotettu uusiutuvalla energialla. Sen vuoksi on rakennettu eurooppalainen alkuperätakuujärjestelmä, Guarantee of Origin (GO), jolla varmistetaan, että sähkö on tuotettu sertifioiduissa voimalaitoksissa ja että sitä myydään vain tuotantoa vastaava määrä. Kun PKS myy GO-sertifioitua sähköä, poistamme myyntiä vastaavan määrän alkuperätakuita sen mukaisesti, ovatko asiakkaamme ostaneet tuuli- vai vesivoimaa. Jos oma GO-sertifioitu tuotantomme ei riitä kattamaan asiakkaidemme tarvetta, ostamme lisää takuita markkinoilta.

Sertifikaateista saamamme tulot käytämme tuuli- ja vesivoiman tuotantoinvestointeihin. Viimeisimpänä hankimme neljän megawatin tehon edestä lisää tuulivoimaa Teuvaan vuonna 2022 valmistuvasta tuulipuistosta.

Voit vaihtaa nykyisen sopimuksesi helposti päästöttömäksi osoitteessa pks.fi/asiakasetu2020soittamalla asiakaspalveluumme 013 2663 100 ma-to klo 8-18 pe 9-18, sähköpostilla asiakaspalvelu@pks.fi tai nettisivujemme chat-palvelun kautta – kuinka Sinulle vain parhaiten sopii.

* Pohjois-Karjalan Sähkön asiakkaisen keskimääräinen sähkön käyttö on 8500 kilowattituntia vuodessa, josta aiheutuu 2,9 tonnin hiilidioksidipäästöt tavallista sähköä käytettäessä.