18.8.2021

Tuoreiden makujen mocktailit – alkoholittomia juomia kesän marjoista ja yrteistä

Alkoholiton drinkki, mocktail, juhlistaa mukavasti arkisiakin hetkiä ja sopii perhejuhlien tunnelman nostattamiseen. Kesän antimista mocktaileihin saa tuoretta makua ja aromia. Tässä vinkkejä valmistamiseen.

Sanana mocktail tarkoittaa alkoholitonta drinkkiä: mock on matkimista ja tail on otettu cocktail-sanan hännästä. Vaikka aikaisemmin mocktail oli usein alkoholiton muunnelma alkoholipitoisesta drinkistä, nykyään juomia tehdään alun perin alkoholittomiksi ja samalla panostetaan aitoihin makuihin.

Alkoholittomat juomat ovat siis paitsi trendikkäitä myös terveellisiä. Lähiruoka, tuoreet maut ja itse tekeminen näkyvät mocktail-resepteissä teollisten makusiirappien korvaamisena itse tehdyillä siirapeilla sekä tuoreiden marjojen, hedelmien, yrttien ja tuorepuristettujen mehujen käyttönä juomissa. Makujen maailma on mittaamaton, kokeileminen onnistuu kotona ja maistelu on hauskaa yhdessäoloa. Ja näistä mocktail-juhlista voivat kaikki lähteä autolla kotiin!

Osaset kohdillaan

Mocktailissa eri makujen pitää sopia mukavasti yhteen. Sitrushedelmistä saa raikkaan pohjan. Esimerkiksi tuorepuristettu greippimehu tuo juomaan sopivaa kitkeryyttä. Pohjaan voi lisätä hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Sokeria tarvitaan, mutta makusiirapin voi tehdä itse tai sen voi korvata mehutiivisteellä. Hedelmien sijaan voi myös käyttää vihannesmehuja, vaikka porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta tai tomaattia. Tonic tuo juomaan hapokkuutta, mutta myös kuplavedellä juomaan saa raikkautta. Näyttävä juoma viimeistellään koristeilla.

Yksinkertaista. Ei muuta kuin kokeilemaan ja maistelemaan! Tee samalla iso kannullinen, niin juomaa riittää koko joukolle. Tässä poimintoja netistä löytyvistä resepteistä.

Mustaherukka-mocktail 

Virkistävä juoma vaikka uuden sadon mustaherukoista.  

Valmistusaineet (12 annosta)

  • 1 l appelsiinitäysmehua

  • 2 dl sokeroitua, laimentamatonta mustaherukkamehua

  • yhden sitruunan mehu (n. 0,5 dl)

  • 2 appelsiinia

  • 1 l sitruuna-limettijuomaa (esim. Sprite)

  • jääpaloja 

Ohje 

  1. Mittaa appelsiinitäysmehu ja mustaherukkamehu kannuun. 

  2. Purista mehut sitruunasta ja toisesta appelsiinista. Poista siemenet ja lisää mehut ja puristamasi appelsiinin hedelmäliha kannuun. Leikkaa toinen appelsiini pieniksi paloiksi.

  3. Ennen tarjoilua lisää kannuun appelsiinipalat, Sprite ja jääpalat.

 Lähde: Valio

Puolukka-vadelma–mocktail 

Pirteän punaisen juoman voi ravistaa hillopurkissa. 

Valmistusaineet (1 annos) 

  • 10 cl luomupuolukkamehua 

  • 2 cl sitruunamehua tuoreesta sitruunasta 

  • 2 tl sokeria tai 2 cl sokerilientä 

  • tuoreita vadelmia 

  • jääpaloja 

  • 8 cl Tonicia

Ohje 

  1. Mittaa kaikki raaka-aineet Tonicia lukuun ottamatta kannelliseen hillopurkkiin. 

  2. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti, jotta sokeri sulaa ja vadelmien rakenne rikkoutuu. 

  3. Avaa kansi, lisää jäitä ja jatka Tonicilla. Koristele vadelmilla.

Lähde: Valio

Carrot Top Sour 

Carrot Top Sourissa porkkana- ja appelsiinimehun makeus kohtaavat sitruunan terävyyden. Mocktail–ohje on oululaisen baarimestarivelhon Marko Snellmanin. 

Valmistusaineet (1 annos) 

  • 4 cl tuorepuristettua porkkanamehua

  • 4 cl tuorepuristettua appelsiinimehua

  • 2 cl sitruunamehua

  • 2 cl sokerisiirappia

  • kananmunanvalkuainen 

  • koristeluun porkkanalastu 

Ohje 

  1. Mittaa kaikki ainesosat shakeriin.

  2. Ravistele jäiden kanssa.

  3. Siivilöi mocktail jäillä täytettyyn lasiin.

  4. Koristele rullatulla porkkanalastulla.

Lähde: Alko

Blue Shades of Summer 

Baarimestari Matti Karvinen on intohimoinen saunoja, joten hän kehitti mocktailin, joka sopii nimenomaan saunaan. Annoksesta riittää isommallekin saunojajoukolle. 

Valmistusaineet 

  • 200 g mustikoita (tai muita kotimaisia marjoja) 

  • 1,5 l sitruunalimonadia 

  • 1,5 l vichyä 

  • sokerisiirappia maun mukaan 

  • jäitä 

  • koristeluun koivunoksia

Ohje 

  1. Kaada mustikat boolimaljan pohjalle.

  2. Kaada päälle sekä sitruunalimonadi että vichy. Sekoita ja tarkista maku.

  3. Makeuta tarvittaessa sokerisiirapilla.

  4. Lisää maljaan runsaasti jäitä ja koristele booli koivunoksilla.

Lähde: Alko 

Karpalo–mocktail 

Raikas janojuoma toimii myös ruoan kanssa. Koristele hauskoilla mustikka-rosmariinitikuilla. 

Valmistusaineet (2 annosta) 

  • 0,5 dl karpalotäysmehua 

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 2 rkl tomusokeria 

  • 3 dl (maustettua) kivennäisvettä

  • jäitä 

Rosmariinitikut 

  • 2 rosmariinin oksaa 

  • 2 kurkkusuikaletta 

  • 0,5 dl pensasmustikoita 

Ohje 

  1. Tee halutessasi rosmariinitikut koristeeksi. Vuole kurkusta juustohöylällä kaksi pitkää suikaletta. Pujota kurkku ja mustikat rosmariinin oksiin.

  2. Jaa karpalotäysmehu ja vaniljasokeri kahteen lasiin ja sekoita. Jos pidät makeammasta juomasta, lisää myös tomusokeri. Lisää muutama jääpala ja rosmariinitikut ja täytä lasit kivennäisvedellä.

Lähde: K-ruoka 

Tyrnin hurmaa 

Tämä vitamiinipommi on paitsi aurinkoinen myös terveellinen. Se sopii myös aamiaiselle. 

Valmistusaineet 

  • 0,5 dl tyrnimehutiivistettä

  • 1 dl verigreippimehua (puristettuna hedelmästä) 

  • rosmariininoksa 

  • 1 rkl juoksevaa hunajaa 

  • Spritea 

  • ¼ limettiä 

  • jääkuutioita

  • tyrnimarjoja koristeeksi 

  • verigreipin viipale koristeeksi

Ohje 

  1. Laita rosmariininoksa ja hunaja korkeaan lasiin.

  2. Kopauta rosmariinia muutaman kerran baarilusikalla, niin että maku irtoaa paremmin.

  3. Kaada lasiin tyrnimehu ja verigreippimehu. Sekoittele, kunnes hunaja liukenee.

  4. Lisää jääkuutioita ja täytä lasi Spritella.

  5. Purista vähän limettiä ja laita mukaan limetin lohko. 

  6. Sekoita. Koristele verigreipillä ja tyrnillä.

Lähde: Strömsön sommelieeri Ella Grüssner Cromwell-Morgan / Yle Areena 


Sokerisiirapin teko kotona 

1 litra

  • 6 dl vettä

  • 5 dl sokeri

  1. Laita vesi ja sokeri kattilaan.

  2. Anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut kokonaan veteen. Jäähdytä ja siivilöi pulloon.

  3. Sokerisiirappia voi maustaa marjoilla, sitrushedelmien kuorilla ja yrteillä.

Varmat makuparit mocktailien maustamiseen: 

  • kurkku ja basilika

  • sitruuna ja rosmariini 

  • seljankukka ja minttu 

  • mansikka ja raparperi 

  • mansikka ja limetti 

  • porkkana ja granaattiomena

  • omenamehu, limetti ja vaniljatanko 

  • vadelma, chili ja kaakao. 

Lähde: Alko