21.10.2020

Ulkona liikkujan valaisinvalinnat – vinkkejä otsalamppujen ja taskuvalaisinten valintaan

Mitä uutta on otsalampuissa ja taskuvalaisimissa? Nyt eletään otsalamppujen vallankumousta. Katso vinkkejä valaisinten valintaan.

Mitä uutta otsalampuissa ja taskuvalaisimissa?

Ostopäällikkö Markus Mäkinen, Partioaitta.fi:

– Viimeisen 10 vuoden aikana kehitys on ollut huimaa: tehot ovat nousseet, koko pienentynyt, akut tehostuneet ja virrankulutus pienentynyt. Ihan viime vuosina suurin kehitys on kuitenkin tapahtunut led- ja linssiteknologiassa. Se tarkoittaa tehokkaampaa valokeilaa, parempaa valon väriä ja reaktiivisuutta, joka puolestaan tarkoittaa sitä, että valokeila ja valoteho säätyvät automaattisesti olosuhteiden mukaan. Yksinkertaisesti selitettynä reaktiivinen lamppu himmenee lähelle katsottaessa ja kirkastuu kauas katsottaessa. Se parantaa käyttömukavuutta ja säästää valaisimen akkua. Myös lamppujen vesi- ja pölytiiviyteen on kiinnitetty enemmän huomiota, erityisesti ammattikäyttäjiä varten.

Viisi vinkkiä lampun valintaan

1. Valitse valaisin aina käyttäjän ja käyttötarkoituksen mukaan.

2. Kun valitset ladattavan ja paristoilla toimivan valaisimen välillä, hyvänä ohjesääntönä on, että mikäli lamppua käytetään keskimäärin yli kerran viikossa, on syytä valita ladattava. Valaisimen mahdollinen korkeampi hinta tasaantuu nopeasti paristojen hintojen kautta.

3. Otsavalaisimen käyttö pyörävalaisimena onnistuu erikseen ostettavien kypäräkiinnikkeiden avulla. Myös osaan käsivalaisimista on saatavilla pyörän tankoon kiinnitettävä teline. Et siis tarvitse erillistä pyörävaloa.

4. Käsivalaisin vai otsavalaisin? Otsavalo on yleensä hyvä valinta, mikäli yhtäjaksoinen käyttö on pidempää. Käsivalaisimet toimivat mainiosti lyhytkestoisessa käytössä, kun tarvitaan pitkää kantamaa ja terävää valokeilaa.

5. Otsavalaisinta on hyvä sovittaa myymälässä päähän, sillä mm. valaisimen paino ja otsapannan rakenne vaikuttavat käyttömukavuuteen.

BLACK DIAMOND Iota

Edullinen, roiskevesisuojattu otsalamppu, jossa kuitenkin hyvä valoteho, 150 lm. Soveltuu mainiosti niille, joiden lampun käyttö ei ole aktiivista eikä vaadi suuria valotehoja. Mökkikäyttöön, varavaloksi sähkökatkojen varalle jne. (45 e, partioaitta.fi)

LED LENSER MT6

Kätevä, yhdellä kädellä käytettävä käsivalaisin niin koti-, mökki-, retki- kuin ammattikäyttöön. Valokeilaa voi säätää portaattomasti isosta pallosta kirkkaaksi kaukovaloksi. Valovirta 600/200/10 luumenia. (69,90 e, partioaitta.fi)

PETZL Actik Core

Ladattava, erittäin suorituskykyinen ja pieni led-otsavalaisin. Monikeilainen valkoinen valo ja punainen valo, valovirtaa 350 lm. Toimii sekä ladattavalla li-ion-akulla (sis.) että suoraan kolmella AAA-sormiparistolla. Soveltuu aktiiviseen ja vaativaan käyttöön, niin lähivalaisutarpeisiin kuin nopeaankin liikkumiseen: juoksuun, kävelyyn, matkailuun, perhekäyttöön, retkeilyyn, kiipeilyyn, veneilyyn ja kaupunkiolosuhteisiin. (69,95 e, partioaitta.fi)

Tuotepäällikkö Kari Löfman, verkkokauppa.com:

Enemmän tehoa – vähemmän painoa

– Muutaman vuoden jatkuneet valotehon kasvu ja valaisimien keventyminen jatkuvat edelleen. Normaali valoteho hyvässä käsivalaisimessa ja otsavalossa asettuu 500 ja 1 000 luumenin välille, ja uutuutena on myös 9 000 luumenin tehovalaisin. Paloajat ovat kasvaneet huomattavasti johtuen älykkäämmästä elektroniikasta ja akkukapasiteetin kasvusta. Valojen tulee myös kestää melkein mitä vain, joten kestävyyteen ja vedenpitävyyteen on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Erilaiset värivalot ja mm. sininen ja punainen valo sekä infrapuna ovat tulleet mukaan muutamiin malleihin. Näitä ominaisuuksia tarvitaan mm. metsästyksessä ja jäljestämisessä.

Viisi vinkkiä otsalampun valintaan

1. Huomioi käyttötarkoitus. Kaupunkiliikkumiseen riittää pienempikin valoteho – tärkeää on näkyminen, ei niinkään näkeminen. Eräretkellä taas arvostaa suurta valotehoa, kun pimeä yllättää. Myös lapsille löytyy omia valaisimia, joissa on otettu huomioon häikäisynesto.

2. Muista helppokäyttöisyys. Mieti, onnistuuko lataaminen esimerkiksi matkapuhelimen laturilla vai tarvitaanko valaisimen oma laturi aina mukaan.

3. Keveys on tärkeää – kevyt otsavalaisin ei tunnu epämukavalta päässä pidemmälläkään matkalla.

4. Maksimitehon lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota paloaikaan. Suuritehoiset valaisimet eivät yleensä jaksa tuottaa valoa maksimiteholla kauan.

5. Otsavalaisin riittää pyörän valaisimeksi, mutta valaisin, joka on pyörässä itsessään kiinni, on käytettävyydeltään mukavampi myös muulle liikenteelle. Korkealla otsassa oleva valaisin häikäisee muita tienkäyttäjiä. Pyörään kiinnitetty valaisin kertoo muulle liikenteelle helpommin pyörän liikkeet ja nopeuden sekä mihin suuntaan fillaristi on menossa.

Fenix TK72R -supervalaisimen valokeila ulottuu 286 metrin päähän. Valovoimaa on 9 000 luumenin verran. Lamppu soveltuu vaativiin etsintä- ja hakutehtäviin, turvallisuusalalle sekä retkeilyyn – kaikkialle, missä vaaditaan tehokkaasti valaisevaa ja helposti kuljetettavaa superlamppua. OLED-näyttö ilmoittaa valitun tehon, jäljellä olevan käyttöajan ja akun kapasiteetin. Pöly- ja vesitiivis lamppu on mikro-USB-ladattava. (334,90 e, verkkokauppa.com)

USB-ladattava pyörälamppu Fenix BC25R on vaihtoehto työmatka- ja aktiivipyöräilijöille, jotka arvostavat valaisimen pientä kokoa, valaisukykyä ja pitkää toiminta-aikaa. Ledissä on valotehoa 600 lm, ja lamppu valaisee 106 metriin saakka. Käyttöaika on 36 tuntia. (56,90 e, verkkokauppa.com)

Petzl Tikkid -otsalamppu on suunniteltu erityisesti lapsille. Turvallinen käyttää silmäystävällisen valolähteen, lapsiturvallisen otsapannan ja ruuvilukittuvan paristokotelon ansiosta. Valittavissa kaksi kirkkautta ja pehmeä vilkku. Valovirta jatkuvana 20 lm, vilkkuna 30 lm. Toimii AAA-paristoilla tai akulla ja sammuttaa itse itsensä, jos sitä ei ole käytetty tuntiin.(29,90 e, verkkokauppa.com)


Millainen valoteho on riittävä?

Otsalamppujen valotehoissa on suuria eroja. Edullisimmissa malleissa (noin 20–40 euroa) valotehoa on yleensä 30–100 luumenia. Keskihintaisissa (50–100 euroa) otsalampuissa on 150–800 luumenia. Kalliimmissa malleissa (hinta reilusti yli 100 euroa) voi olla jopa 1 500 luumenia.

Suurin osa lampun käytöstä tapahtuu matalalla tai keskimatalalla teholla, sillä maksimitehon käyttö lyhentää käyttöaikaa.

Noin 30–150 luumenia toimii yleisesti parhaiten kotikäytössä ja vaelluksessa tai retkeilyssä. Suunnistukseen ja vaativaan polkujuoksuun tai maastopyöräilyyn tarvitset ainakin 200 luumenia.

Myös valokeilan muoto ja optiikan laatu vaikuttavat siihen, miten hyvin lampulla näkee pimeässä. Mikäli valokeila on kapea ja lampussa on paljon tehoa, kantama voi helposti olla satoja metrejä. Toisaalta jos valokeila on leveä, näet paljon enemmän kerralla – mutta et yhtä pitkälle. Muistathan ottaa huomioon muut kulkijat otsalamppua käyttäessäsi: vältä häikäisyä.