3.11.2018

Uusilla astian- ja pyykinpesukoneilla energiaa ja vettä säästyy aivan itsestään

Älykkäät pesukoneet säästävät energiaa uudella tavalla. Monet muutkin keittiön ja kylpyhuoneen laitteet auttavat siihen, että veden turhat lorinat jäävät historiaan. Silti tärkeää on meidän jokaisen oma asenne: ei kuluteta vettä ja energiaa turhan päiten.

Miten saisin astiani pestyä koneessa mahdollisimman pienellä vesimäärällä? Mitä vedenkulutuksen kannalta merkitsee, jos laulelen pitkän aarian suihkussa tai peseydyn reippaasti? Miten hanat auttavat säästämään vettä?

Uusilla astian- ja pyykinpesukoneilla energiaa ja vettä säästyy aivan itsestään. Monet muutkin keittiön ja kylpyhuoneen laitteet auttavat siihen, että veden turhat lorinat jäävät historiaan.

Silti tärkeää on meidän jokaisen oma asenne: ei kuluteta vettä ja energiaa turhan päiten.

Vedenkulutus kiinnostaa asiakkaita

– Asiakkaamme ovat hyvin kiinnostuneita vedenkulutuksesta. Lähes jokaisen astianpesukoneen tai hanojen hankkimista suunnittelevan asiakkaan kanssa keskustelemme siitä, kertoo Keittiömaailman kauppias Jaana Rännäri.

– Nuoret asiakkaat ovat erityisen kiinnostuneita koneiden toiminnasta, ja niinpä puhumme tarkasti esimerkiksi astianpesukoneiden säästö- ja vajaatäyttöohjelmista. Kotitaloudet pienenevät koko ajan, ja vajaakäyttöohjelmat vievät vähemmän vettä ja energiaa. Taloudellisinta on kuitenkin aina pestä täysiä koneellisia.

Tommi näyttää, miten hanasta alkaisi tulla vettä – jos se olisi kytketty vesijohtoon. Tähänkin hanaan kuuluu automaattinen astianpesukoneen sulkuventtiili.
Tommi näyttää, miten hanasta alkaisi tulla vettä – jos se olisi kytketty vesijohtoon. Tähänkin hanaan kuuluu automaattinen astianpesukoneen sulkuventtiili.

Jaana Rännärin poika Tommi Rännäri, 23, työskentelee kalusteasiantuntijana ja on varsin perillä myös vedenkulutuksen säätelemisestä. Hyvässä muistissa ovat vielä teini-iän pitkät suihkuttelut. Sehän on tuttua monessa perheessä, jossa lapset ovat varttuneet nuoriksi – ja vuoroa kylpyhuoneeseen saa jonottaa.

– Teini-iässä kävin 10 minuutin suihkussa joka päivä, ensin koulun jälkeen ja sitten lätkätreenien jälkeen, Tommi kertoo.

Vedenkulutus astioiden likaisuuden mukaan

Astianpesukoneen käytössä monella olisi opittavaa Tommilta.

– Edes se täytyisi muistaa, ettei laita konetta päälle kun siellä on vain kaksi lautasta, vaan odottaa vaikka viikon, että astianpesukone täyttyy.

Joissakin astianpesukoneissa on sensorit, jotka määrittävät astioiden likaisuuden ja käyttävät vettä sen mukaisesti. Vedenkulutus on vain 7–14 litraa kerrallaan. Yleensä uuden astianpesukoneen vedenkulutus on noin yhdeksän litraa pesua kohti.

Jos sitten lähtisi tiskaamaan koneellista astioita käsipelillä juoksevan veden alla, vedenkulutus nousisi kerrassaan huimasti.

Kun hankkii uuden astian- tai pyykinpesukoneen, on tärkeää lukea käyttöohjeet huolellisesti. Koneita täytyy myös muistaa huoltaa. Ne tulee pestä, ja siivilät on puhdistettava.

Niin pyykin- kuin astianpesukoneille on olemassa omat aineensa, joilla ne on hyvä pestä sopivin väliajoin. Näin vältytään monilta harmeilta ja huoltokäynneiltä.

Hanasta tulee vettä kevyesti hipaisemalla. Siihen kuuluu myös älykäs astianpesukoneen sulkuventtiili.
Hanasta tulee vettä kevyesti hipaisemalla. Siihen kuuluu myös älykäs astianpesukoneen sulkuventtiili.

Höyryraikastusohjelma pyykinpesukoneessa

Uudet hanat auttavat säätelemään helposti veden kulutusta. Älykäs hana antaa vettä tehdasasetuksella vaikkapa kuuden sekunnin ajan. Aikaa voi tietysti muuttaa mielensä mukaan. Tommilla on keittiönsä hanassa veden virtaamaa rajoittava ekonappi.

– Kun sen painaa alas, vesi tulee puolivirtaamana, ja kun se on ylhäällä, vesi tulee täytenä virtaamana.

Joistakin hanoista tulee vettä, kun käden laittaa sen alle. Myynnissä on myös hipaisulla toimivia hanoja. Uusista hanoista löytyy myös tiskikoneiden sulkuventtiili, jota painamalla tiskikone saa vettä esimerkiksi neljän tai 12 tunnin ajan.

Tämä on turvallisuustekijä, sillä vesivahinkoja sattuu kodeissa usein astianpesukoneen aiheuttamina.

Uudet pyykinpesukoneetkin säätelevät veden käytön ja pesuajan pyykkimäärän perusteella. Myös muita vettä säästäviä hienouksia on kehitelty:

– Nykyisin on saatavilla höyryraikastusohjelma. Se raikastaa ja sileyttää vaikkapa kerran käytetyn jakkupuvun ja paidan, ja aikaa kuluu vain 16 minuuttia. Käytän itse usein tätä ohjelmaa, Jaana Rännäri sanoo.

Miten voi vähentää veden ja energian kulutusta?

Suihkun käytöstä syntyy suurin osa kodin vedenkulutuksesta. Se saattaa olla moninkertainen muuhun vedenkulutukseen verrattuna. Vettä kuluu vähemmän lyhentämällä suihkutteluaikaa ja sulkemalla suihkun hana saippuoinnin ja hiusten pesun ajaksi.

Säästöä syntyy myös pesemällä täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita sekä suosimalla vajaatäyttö- ja säästöohjelmia pesukoneissa.

Astioita ei tarvitse huuhdella ennen astianpesukoneeseen laittamista. Ruuanjätteitä ei koneeseen silti voi laittaa. Jos peset astioita käsin, laita altaan tulppa kiinni. Juoksevan veden käyttö lisää turhaan vedenkulutusta.

Huolla myös kuntoon vuotavat hanat ja viallinen vessanpöntön huuhtelusäiliö. Harkitse uusien hanojen hankkimista. Jos astian- ja pyykinpesukoneesi ovat vanhat, mieti myös uusien hankkimista niiden tilalle.

Paljonko vettä suihkusta juoksee?

Veden virtaus

Suihkussa kulutettu aika

Veden kulutus

12 l / min.

5 min.

60 l

0,41 €

20 min.

240 l

1,64 €

18 l / min.

5 min.

90 l

0,62 €

20 min.

360 l

2,46 €

Käyttöveden lämmittämiseen kuluu 38 kWh/1 000 litraa (Motiva) sähkön hinta 0,18 €/kWh.