15.12.2022

Varaudu talven sähkölaskuihin

Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama Euroopan laajuinen energiakriisi vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Sähkön hinta on noussut ennätyskorkeisiin lukemiin ja sähkön riittävyys on vaakalaudalla, vaikka talvi on vasta alkumetreillä.

Sähkön säästö ja kulutuksen siirtäminen valtakunnallisten kulutushuipputuntien ulkopuolelle on ainut toimiva keino selvitä tilanteesta. Säästötoimista huolimatta sähkölaskun loppusummaa nousee totuttua suuremmaksi. Oman talouden hallintaan voi olla viisasta varautua jo ennalta näiden vinkkien avulla.

Siirry kuukausilaskutukseen. Joissain tilanteissa on helpompi saada joustoa arjen talouteen tiheämmällä laskutusrytmillä. Kun saat 12 laskua vuodessa, jakautuvat kustannukset tasaisemmin ja kerralla maksettavan laskun summa on pienempi. Muut vaihtoehtomme ovat 4 tai 6 laskua vuodessa. Muutoksen voit tehdä nettisivuillamme pks.fi/laskutustietojen-muutos tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tarvitsetko lisää maksuaikaa? Ole ajoissa liikkeellä ja tee mahdolliset laskun maksamista ja maksuaikaa koskevat muutokset aina ennen eräpäivää. Yhteistyökumppanimme Ropo Capital Oy hoitaa maksuneuvontaamme. Voit ottaa yhteyttä Ropo Capitaliin, puh. 09 2315 0442. Maksuneuvonta on avoinna arkisin klo 8–20 ja lauantaisin klo 10–15. Voit asioida myös online-palvelussa ropo-online.fi, jonne kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi. Online-palvelussa voit esimerkiksi siirtää laskun eräpäivää kuukauden.

Maksa lasku erissä. Laskun voi jakaa tarvittaessa useampaan maksuerään, josta ensimmäinen erääntyy laskun alkuperäisenä eräpäivänä. Maksuaikaa saat, jos sinulla ei ole muita erääntyneitä laskuja. Myös maksuerien jakaminen onnistuu Ropo online -palvelun chatin kautta tai ottamalla yhteyttä Ropo Capitaliin. Maksuajasta peritään korkolain mukainen viivästyskorko.

Saat arvonlisäveron alennuksen suoraan sähkölaskuusi

Hallitus päätti alentaa sähköenergian arvonlisäveroa 24 %:sta 10 %:iin joulukuusta 2022 huhtikuun loppuun 2023. Alennus koskee sähköenergian perusmaksua, sähkön hintaa per kilowattitunti ja myös valitun uusiutuvan energian lisämaksua. Alennus ei koske sähkönsiirtoa tai sähköveroa. Saat arvonlisäveron alennuksen automaattisesti sähkölaskuusi ja ensimmäisen kerran se näkyy sähkölaskulla tammikuussa, kun laskutetaan joulukuun kulutusta. Laskulla voi olla molempia verokantoja, jos laskutuskautesi on alkanut ennen 1.12.

Valtiolta sähkötukea ja -vähennystä korkeisiin sähkölaskuihin

Kotitalous on verovuonna 2023 oikeutettu sähkövähennykseen, jos 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana vakituisessa asunnossa kulutetusta sähköenergiasta maksettu määrä ylittää 2 000 euroa. Vähennystä pitää hakea itse Verohallinnosta ja siitä voit lukea lisää vero.fi-sivuilta.

Kotitaloudet voivat hakea määräaikaista taloudellista tukea tilanteensa helpottamiseksi, jos vakituisen asunnon sähkölaskut ovat kohonneiden sähkönhintojen ja suuren sähkönkulutuksen takia yli 2 000 euroa. Tuki täytyy hakea itse Kelalta ja sieltä saat myös lisätietoa asiasta. Sähköinen asiointikanava on kela.fi/sahkotuki. Väliaikaiset tuet eivät koske verkkoyhtiöiden verkkopalvelulaskuja.

Energiansäästö ja sähkönkäytön ajoittaminen kannattavat

Nyt jos koskaan on tärkeää, että meistä jokainen säästää sähköä ja ajoittaa kulutusta valtakunnan kulutushuipputuntien ulkopuolelle. Näin voimme paitsi pienentää sähkölaskua, myös välttää mahdolliset valtakunnalliset kiertävät sähkökatkot. Sähkön käytössä on valtakunnalliset kulutushuiput arkiaamuisin klo 8–10 ja illalla tavallisimmin klo 16–17 ja 19–20 välisinä aikoina. Jo se, että pienennät tai vältät sähkökäyttöäsi noina tunteina, auttaa sähköpulan torjumisessa.

Helppoja keinoja sähkön säästöön on monia, voimme esimerkiksi alentaa kodin lämpötilaa asteella tai parilla alemmas, viettää hieman vähemmän aikaa suihkussa, saunoa sähkösaunassa yhden kerran vähemmän ja välttää omaa kulutusta silloin, kun sähkönkäyttö valtakunnan tasolla on suurta.

Hyödyllistä tietoa löydät täältä:

  • OmaPKS-onlinepalvelu, josta näet omat sähkönkäyttötietosi: pks.fi

  • Ajantasaista tietoa sähkönsäästöstä ja sähköpulasta: astettaalemmas.fi

  • Sähkön tuntihintatieto: Lataa Fingridin tuntihinta-appi sovelluskaupasta