24.3.2020

Vietä tunnelmallinen teehetki ja nauti aromeista – hauduta tee oikein

Oikein haudutettu tee on teelehtien määrän, haudutusajan pituuden ja veden lämpötilan liitto. Katso haudutusvinkit.

Kilinää, kolinaa ja puheensorinaa. Ovi käy tiuhaan, ja värikkäässä Favorit-kahvilassa Loviisassa tuoksuu mausteiselle teelle ja tuoreelle pullalle. Kahvila tuntuu kotoisalta olohuoneelta, ja se on nuorten yrittäjien, Irene Kalkin ja hänen kokkipuolisonsa Joonas Lahervaaran, tavoitekin.

Irene Kalk hauduttaa asiakkaalle teen pienessä 3 dl pressopannussa.
Irene Kalk hauduttaa asiakkaalle teen pienessä 3 dl pressopannussa.

Monet asiakkaat valitsevat kotitekoisten leivonnaisten palanpainikkeeksi teen, sillä kahvilassa voi valita noin 80 teelaadusta mieleisensä. Tee haudutetaan asiakkaalle pienessä pressopannussa, ja mukana seuraa tiimalasi, joka näyttää oikean haudutusajan.

– Meillä on aina valmiina haudutettuna viikon tee. Käytämme teetä myös teepohjaisissa juomasekoituksissa ja leivonnaisissa. Meillä on Earl Grey -keksejä ja chailattepannacottaa, Irene kertoo.

Kuusi teetyyppiä samasta kasvista

Kaikkien teelaatujen pohjalla on sama teepensas eli Camellia sinensis. Makuerot syntyvät lehtien käsittelystä.

Länsimaissa suosituinta on musta tee. Teelehtien annetaan reagoida ilman kanssa eli ne hapetetaan kosteassa lämmössä lähes mustiksi. Sama tapahtuu omenalle ilman hapen kanssa.

Vihreä tee, Kiinan kansallisjuoma, on veden jälkeen eniten juotu juoma maailmassa. Sitä ei hapeteta, vaan lehdet paahdetaan tai höyrytetään kevyesti. Väri vaihtelee hopeasta tummanvihreään, ja maku on aromikas ja keveä.

Yunnan Golden Rain on erittäin hienoa mustaa teetä, jossa on vain silmuja. Hapettaminen muuttaa silmun kultaiseksi. Pehmeän aromaattinen ja täyteläinen, hieman mausteinen maku. Vietnam Silver Snake Organic on luomulaatuinen vihreä tee Vietnamista. Hennon makeahko, aromikas ja pehmeä. Pienen pesän muotoon puristettu Puerh Mini Tuo Cha on 15 vuotta ikääntynyttä teetä.

Keltainen tee on harvinaista, alun perin vain keisareille tarkoitettua. Lehtiä fermentoidaan kevyesti suljetussa tilassa. Maku on hunajaisen samettinen ja väri keltainen tai kellanruskea. Vain puoli prosenttia maapallon teestä on keltaista teetä.

Valkoinen tee on vähiten käsiteltyä. Siihen käytetään vain kärkisilmu eli nuppu ja kaksi ylintä lehteä, jotka kuivataan ja pakataan. Maku on hento ja hienostunut, juoman väri erittäin vaalea.

Oolong-tee on vihreän ja mustan teen välimuoto, jossa on hyvin erilaisia makuja. Sitä hapetetaan, höyrytetään, kuivataan ja rullataan. Se on meripihkan väristä tai tummanruskeaa. Oolong-teet ovat voimakkaan tuoksuisia.

Pu´er on monimutkaisen fermentointiprosessin kautta valmistettu tumma tee, joka paranee ikääntyessään. Se on teemaailman viini. Maku on pehmeä, vahva ja multainen, väri tummanruskea. Pu´eria voi hauduttaa useaan kertaan. Samoista lehdistä saa helposti 4–7 haudutusta pidentämällä aikaa asteittain.

Wilfa CHA TM-1500S -teenkeitin. Lämpötilan toi valita teelaadun mukaan: 70, 80, 90 tai 100 °C. Keittimessä on kaksi kantta: teesihti teen valmistamiseen ja kansi veden keittämiseen. Se toimii siis myös vedenkeittimenä. Kannu on valmistettu lasista ja teräksestä. Prisman verkkokauppa, 90 €.
Eri teelaadut vaativat eri lämpötilat. Musta tee ja pu´er kestävät jopa kiehuvan, 100-asteisen veden. Valkoinen, keltainen ja oolong vaativat 70–90 astetta. Vihreä tee kestää vain 60–85 astetta, sillä kuumemmassa se kitkeröityy.
Wilfa CHA TM-1500S -teenkeitin. Lämpötilan toi valita teelaadun mukaan: 70, 80, 90 tai 100 °C. Keittimessä on kaksi kantta: teesihti teen valmistamiseen ja kansi veden keittämiseen. Se toimii siis myös vedenkeittimenä. Kannu on valmistettu lasista ja teräksestä. Prisman verkkokauppa, 90 €. Eri teelaadut vaativat eri lämpötilat. Musta tee ja pu´er kestävät jopa kiehuvan, 100-asteisen veden. Valkoinen, keltainen ja oolong vaativat 70–90 astetta. Vihreä tee kestää vain 60–85 astetta, sillä kuumemmassa se kitkeröityy.

Välineet ja oikeat lämpötilat

– Yksinkertaisin tapa tehdä teetä on keittää vesi kattilassa, lisätä teelehdet sinne hautumaan ja kaataa juoma siivilän läpi kuppiin. Teen usein kotona näin. Myös kuppiin asetettavat siivilät ovat käteviä, Irene kertoo.

Irene suosittelee vedenkeittimiä, joissa voi itse valita lämpötilan (60, 80, 90 vai 100 astetta). Kun vesi alkaa porista, se on 80-asteista. Myös kahville tarkoitetut pressopannut toimivat hyvin teen kanssa.

– Teen maku ja vahvuus syntyvät teelehtien määrästä, veden lämpötilasta ja haudutusajan pituudesta. Usein ihmiset pidentävät haudutusaikaa, jos haluavat teestä vahvempaa. Kannattaisi mieluummin lisätä teelehtiä.

Yleisimmät virheet ovat liian kuuma vesi, turhan pitkä haudutusaika ja liian pieni teepallo.

– Esimerkiksi oolong-teen lehdet aukeavat tosi isoiksi. Teen maku jää vajaaksi, jos lehdet on ahdettu pieneen palloon. Teelehtien pitää saada tilaa hengittää.

Nousevat teetrendit maailmalla

– Teecocktailit ovat nousussa, esimerkiksi kuohuviinin ja teen yhdistelmä. Cold brew eli kylmäuuttaminen on helppoa. Laita tee jääkaappiin hautumaan yön yli. Musta tee vaatii 8 tuntia, vihreä vähän vähemmän. Kylmä tee säilyy hyvin jääkaapissa muutaman päivän, Irene toteaa. Teetä käytetään paljon leivonnassa. Esimerkiksi vihreää japanilaista macha-teejauhetta voi käyttää leivonnassa kuin kanelia. Omaa suosikkiteetään voi myös uuttaa voihin tai kermaan.

Teepullossa on irrotettava metallinen siivilä, joka pitää teelehdet pullon sisällä. Tällä nautit teesi siten kuin suurin osa kiinalaisista. Teepullot ovat erittäin suosittuja Kiinassa.
Teepullossa on irrotettava metallinen siivilä, joka pitää teelehdet pullon sisällä. Tällä nautit teesi siten kuin suurin osa kiinalaisista. Teepullot ovat erittäin suosittuja Kiinassa.

– Pu´er-tee on nousussa, koska sitä pidetään jopa terveellisempänä kuin vihreää teetä. Molemmilla on paljon vaikutuksia elintasosairauksiin, ja niiden terveysvaikutuksia tutkitaan koko ajan. Yksi teehetken kiistattomia terveysvaikutuksia on rauhoittuminen. Ota pieni hetki elämästä, valmista tee rauhassa ja nauti siitä hetkestä. – Minä valitsen teelaadun aina mielialani mukaan. Töissä päivällä juon raikasta vihreää teetä, joka virkistää ja antaa energiaa. Makean jälkiruoan kanssa tekee aina mieli mustaa teetä. Jokaisen teetyypin välillä on tosi isoja makueroja.

Teen eettinen ja vastuullinen tuotanto on tärkeää, koska teepensas kasvaa maissa, joissa työolosuhteet voivat olla kyseenalaisia. Suurimmat teen tuottajat ovat Intia, Kiina ja Kenia. Kuluttajille on myynnissä reilun kaupan teetä ja luomuteetä. Irene ostaa teensä saksalaisen tukkukauppiaan kautta. – Tukkurillani on hyvät suhteet tiloihin: he vierailevat niillä, selvittävät turvallisuus- ja eettisyysasiat ja testaavat raskasmetallit. Tee voi olla eettistä ja vastuullista, vaikka sillä ei olisikaan näitä sertifikaatteja. Niiden hankinta on nimittäin usein kallista ja prosessi pitkä.

Earl Grey -keksit

 • 225 g voita

 • 1,5 rkl Earl Grey -teelehtiä

 • 70 g (1,2 dl) tomusokeria

 • 310 g (4,8 dl) jauhoja

 • 0,5 tl suolaa

 1. Hienonna teelehdet morttelissa ja sekoita hyvin voin kanssa. Anna maustua huoneenlämmössä vähintään 2 tuntia.

 2. Vaahdota voi-teeseos tomusokerin kanssa. Lisää jauhot ja suola ja jatka vaahdottamista, kunnes massasta muodostuu pehmeä taikina.

 3. Kauli taikina reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla keksejä.

 4. Nosta keksit leivinpaperille pellille ja jätä niiden väliin tilaa, koska ne leviävät hieman uunissa. Paista 175 asteessa 12–15 minuuttia eli kunnes reunat muuttuvat kullanruskeiksi. Keksit tuntuvat pehmeiltä mutta kovettuvat jäähtyessään.

Drinkki: Sweet Tea Mimosa

(sweet tea on nimitys mustateepohjaiselle jääteelle, joka on kotoisin Amerikan etelävaltioista)

 • 40 ml haudutettua mustaa teetä

 • 40–60 ml kuohuviiniä (myös alkoholiton käy)

 • 20 ml tuorepuristettua appelsiinimehua

 • 20 ml nestemäistä sokeria (simple syrup eli kuumaan veteen liuotettua sokeria: 1 osa sokeria + 1 osa vettä)

 1. Viilennä ainekset hyvin.

 2. Yhdistä kuohuviinilasissa muut ainekset paitsi kuohuviini. Nestemäisellä sokerilla on kätevä makeuttaa juomia.

 3. Täytä lasi kuohuviinillä. Koristele halutessasi hedelmillä, vadelmilla tai mintun lehdillä.