27.9.2023

Vinkkejä lamppuhyllylle – Miten luumen ja luksi auttavat lampun valinnassa?

Lamppupakkauksista löytyy hyvää tietoa, joka auttaa oikeanlaisen lampun valinnassa. Johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo, mitä luumen ja luksi kertovat lamppua valitsevalle.

Mitä tarkoittavat lampun luumen- ja luksiarvot?

– Luumen (Lm) on valomäärää eli valovirtaa mittaava yksikkö. Se kertoo lampun antaman valon määrästä riippumatta siitä, mihin suuntaan valo osoittaa. Yksinkertaistettuna: mitä suurempi luumen, sitä kirkkaampi lamppu.

Myös luksi (lx) mittaa valovoimaa, mutta se kertoo valaistavalle pinnalle osuvan valon intensiteetistä. Yksi luksi on yksi luumen yhtä neliömetriä kohden. Tämän takia on tärkeää, mihin valo osoittaa. Valaistusvoimakkuuteen vaikuttavat myös muut lampun optiset ominaisuudet ja etäisyys valaistavaan pintaan.

Miten ero näkyy käytännössä?

– Luumenin ja luksin ero näkyy, kun niitä verrataan valaistavan pinta-alan mukaan. Lamppu, jossa on 500 luumenia, valaisee yhden neliömetrin pinta-alan 500 luksilla. Kun sama lamppu sijoitetaan 10 neliömetrin pinta-alalle, luksiarvo on vain 50 (1 lx = Lm/m2).

Miten ne vaikuttavat lampun valintaan eri kohteisiin?

– Lamppupakkauksesta löytyy luumenmäärä, jonka perustella lamppu ja haluttu valomäärä usein arvioidaan. Halutun luksimäärän saavuttaminen edellyttää laskutoimituksia. Tärkeää on valita riittävästi valoa tilaan. Usein riittävyys taataan erilaisilla valaisinratkaisuilla (kuten pöytä-, seinä- ja kattolamput), joita voidaan sytytellä ja sammutella tarpeen mukaan ja luoda erilaisia tunnelmia. Lamput voivat olla myös säädettäviä, ja lisäksi valintaan vaikuttavat lampun muut ominaisuudet, kuten valon väri.

Miten valitaan lamppu keittiön työtasoa valaisemaan, jos valaistussuosituksena on 300–500 luksia?

– Jotta osaa valita sopivan lampun, tarvitaan oikea luumenarvo. Yksi luksi on siis yksi luumen/m2. Valaistussuosituksena oleva minimi on 300 luksia eli 300 Lm/m2. Jos työtaso on mitoiltaan 2 × 0,6 m, sen pinta-ala on 1,2 m2. Luumenmäärän saa selville kertomalla pinta-alan tarvittavalla luksimäärällä: 1,2 m2 × 300 lx. Työtasolle tarvitaan siis minimissään 360 luumenin lamppu/valaisin. Toki yleisvalaistus tuo ehkä osan tarvittavasta valosta.

Varmista, että kodissa on riittävästi valoa

Kodin valaistussuosituksiin voit tutustua tarkemmin tämän linkin kautta.

Valaistussuositukset annetaan lukseina, joten saat laskettua tarvittavan luumenarvon edellä olevan ohjeen mukaan.

Jos kaipaat ledien vastaavuutta vanhoihin hehkulamppuihin, tässä ohje:

Hehkulamppu

(teho watteina)

Led- ja energiansäästölamppu

(valovirta luumeneina)

15

140

25

250

40

470

60

800

75

1 050

100

1 520