22.10.2020

Ympäristöystävällistä sähkön käyttöä vuoden ympäri

Aurinkoenergiaa pidetään eri tutkimuksissa kaikkein ympäristöystävällisimpänä tuotantomuotona sähkölle. Aurinko onkin käytännössä ehtymätön energianlähde niin kauan kuin maapallollamme ylipäätään on elämää. Nyt onkin oivallinen ajankohta hyödyntää lokakuun tarjous ja asentaa aurinkopaneelit omaan kotiin tai vaikkapa mökille!

Mutta mitä tehdä sitten, kun aurinko ei enää paista? Pimeimpänä jaksona marraskuusta tammikuuhun aurinkoenergia on Suomessa vähäistä, eikä riitä ihan siihen kaikkeen, mitä pitkässä ja pimeässä talvessa elämiseen tarvitsemme. Tuo loppuenergia on otettava silloin sähköverkosta, mutta senkin voi tehdä hiilineutraalisti valitsemalla energiaksi alkuperämerkitty sähkö.

Uusiutuvia energianlähteitä aurinkoenergian lisäksi ovat vesivoima, tuulivoima, bioenergia, maalämpö ja geoterminen energia. Sen lisäksi, että sähkösi on uusiutuvasta energiasta tuotettua, on hyvä huomioida, että se on tuotettu mahdollisimman vähäpäästöisesti. Oman sähkösi tuotantomenetelmän voit selvittää sähkösopimuksestasi. Varmuudella vastuullista sähköä on ulkopuolisen tahon sertifioima, Guarantee of Origin (GO), alkuperämerkitty sähkö.

Ei pidä unohtaa myöskään pieniä, mutta tärkeitä, arkisia keinoja vastuullisempaan sähkönkulutukseen. Esimerkiksi keittäessäsi vettä keitä vain sen verran kuin käytät ja anna ruoantähteiden jäähtyä, ennen kuin laitat ne jääkaappiin. Entä löytyykö kotoasi huoneita, joita ei tule käytettyä kuin harvoin, ja pystyisit laskemaan niiden lämmitystä pienemmälle? Kun tuuletat oven tai ikkunan kautta, tee se nopeasti ja reilulla vedolla. Saatkin aikaan suurimman vaikutuksen, kun uusiutuvan ja vähäpäästöisen sähkösopimuksen valitsemisen lisäksi tähtäät myös energian kokonaiskulutuksen minimoimiseen.

Ja ei unohdeta, että pimeän talven yli jaksamiseen tarvitaan myös toisista välittämistä. Läheisyys lämmittää, oli se sitten toinen ihminen tai karvainen eläinystävä.