13.6.2018

Alkuperätakuu on tae sähkön päästöttömyydestä

Naapurin isäntä katselee kateudesta vihreänä, kun aidan toisella puolen kukat kukkivat ja ruohokin on vihreämpää. Tästä hieman tuohtuneena hän hörppää viimeisen kulauksen vihreää teetä ja nappaa käteensä vihreän etukortin uusien viherkasvien ostoa varten. Kovin on vihreää tämä blogin johdanto, mutta kuinka vihreä sinä itse olet?

Edellisessä blogitekstissäni kerroin joistakin arjen pienistä asioista, joilla me jokainen pystymme vaikuttamaan sähkönkulutuksen optimointiin kalliilta ja saastuttavilta tunneilta halvemmille ja vähäpäästöisemmille tunneille. Näillä pienillä toimenpiteillä voimme jo osallistua hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Mutta kuinka siitä voisi jatkaa vielä pidemmälle? Ensisijaisen tärkeää on, että sinulla on oikeanlainen sähkösopimus, joka huomioi nämä tekemäsi toimenpiteet ja opettaa sinua toimimaan sähkömarkkinoiden mukaisesti. Tämän jälkeen pääset hyödyntämään arjen valintojasi niin taloudellisuuden kuin ekologisuudenkin näkökulmasta. Myöhemmin mukaan tulee automatiikkaa kotiautomaation älyn lisääntymisen myötä, joka lisää entisestään markkinaehtoisen sähkösopimuksen kannattavuutta.

Nyt kun sinulla on sopimus, joka tukee vastuullisia valintojasi, niin haluat varmasti vihertää ihan loppuun asti. Tämä viimeinen silaus ei suinkaan ole se pisin loikka, vaan sinulle varsin helpoksi tehty kyllä/ei -valinta omien arvojesi mukaisesti.

Kyseessä on siis GO-alkuperätakuu, joka antaa sinulle mahdollisuuden valita haluamasi tuotantomuodon käyttämällesi sähkölle.Olet sitten vesi- tai tuulivoiman vankkumaton kannattaja, tai haluat muuten valinnoillasi antaa tukesi vihreämmälle tulevaisuudelle, niin tämä on hyvinkin sinun keinosi vaikuttaa asiaan.GO-alkuperätakuulla halutaan edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa ja EU:ssa sekä varmistaa alkuperän luotettavuus, siksi PKS:kin on halunnut tuoda tämän vaihtoehdon asiakkailleen.

GO-alkuperätakuu antaa sinulle mahdollisuuden valita haluamasi tuotantomuodon käyttämällesi sähkölle

Mitä tämä lysti sitten kustantaa? Normaalin sähkölämmitteisen omakotitalon lisäkustannus vuodessa on 10 – 20 € riippuen tuotantomuodosta, jota itselleen haluaa. Eli eipä juuri mitään, kun miettii, että sillä saa alkuperävarmennettua täysin päästötöntä sähköä kotiinsa.

Jos poskesi punoittavat vanhanaikaisen kiinteähintaisen sopimuksesi takia, älä suotta noloile, vaan ota yhteyttä niin pistetään sähkösopimukset sekä niiden värimaailma kuntoon ja tehdään yhdessä puhtaampi huominen!


Veli-Matti Laakkonen

Kehityspäällikkö veli-matti.laakkonen@pks.fi