Energia-alan Jussi-Gaala 2018
”Tervetuloa, rakkaat radion kuulijat, jälleen kerran tänne Finlandia-talolle jokavuotiseen energia-alan supertapahtumaan Jussi-gaalan, jossa palkitaan alan merkittävimmät osaajat ja edelläkävijät. Minä olen Heikki Rahila ja minulla on yhdessä kollegani Piia Pesosen kanssa etuoikeus selostaa teille, rakkaat kuulijat, koko kolmen tunnin tilaisuus suorana lähetyksenä. Ja sitten mennään suoraan asiaan! Itse illan pääjuontaja, kulttuuriministeri Sampo Terho astuu mikrofonin ääreen. Kuunnellaanpa:” ”Hyvät katsojat ja kuulijat sekä arvon naiset ja herrat! Vuoden 2018 parhaasta äänisuunnittelusta palkitaan energiaministeri Kimmo Tiilikainen. Palkintoraadin perustelut ovat ytimekkäästi seuraavat: Vuonna 2012 alettiin valmistella lakia, jonka mukaan sähköverkot tulee kaapeloida myrskyhäiriöiden eliminoimiseksi. Toimiala ja ulkopuoliset asiantuntijat vastustivat lakia varoittaen, että sen seurauksena siirtohinnat tulevat kaksinkertaistumaan. Kun hinnat sitten nousivat, ministeri Tiilikainen asetti toukokuussa 2018 näyttävästi selvitysmiehen tutkimaan, miksi siirtohinnat ovat nousseet. Syksyllä selvitysmies sitten esitti, että mm. pitkään käyttämättömänä olleet sähköliittymät voitaisiin purkaa siirtoyhtiöiden kustannusten vähentämiseksi. Ministeri hylkäsi ajatuksen suoralta kädeltä.”
”Mitäpä olet Piia mieltä palkinnosta?” ”Aivan loistavaa äänisuunnittelua, joka tuottanee tulosta ensi kevään vaaleissakin! Tiesitkö muuten Heikki, että sähkövero on noussut viimeisten 10 vuoden aikana noin 150 %. Sehän peritään siirtolaskussa.” ”Enpä tuota tiennytkään! Jaha, seuraava palkinto. Annetaan puheenvuoro Terholle:”
”Vuoden 2018 parhaasta leikkauksesta palkitaan Werel Oy. Yhtiö huijasi itselleen sähköenergia-asiakkaita näennäisen halvoilla hinnoilla. Kun tukkusähkön hinnat nousivat alkuvuodesta huippulukemiin, Werel ei enää pystynyt ostamaan tukkusähköä. Yhtiö lopetti toimintansa ja kehotti asiakkaitaan ostamaan sähköt muualta. Yhtiö siis leikkasi itsensä pois kartalta ja jätti asiakkaat kuin nallin kalliolle. Werel saa myös Paras lyhytelokuva -palkinnon aivan kuten sen edeltäjä, yhtä lailla lyhytikäinen pohjanoteeraus nimeltä 220 Energia.”
”Niinpä niin, kuluttajien kannattaa olla tarkkana, kenen kanssa sähkösopimuksia solmii.” ”Näin on näppylät, Piia.” ”Siellä ministeri Terholla onkin jo seuraava Jussi-pysti käsissään.”
”Sitten on vuorossa vuoden naissivuosa -palkinto, jonka tänä vuonna saa Energiavirasto. Tämäkin liittyy Werel-jupakkaan. Werelhän rikkoi yksipuolisesti sopimukset asiakkaidensa kanssa. Yhtiö oli luvannut asiakkaille kaksivuotisen kiinteähintaisen sopimuksen, mutta sanoi sen irti jo muutaman kuukauden kuluttua. Energiaviraston olisi pitänyt käydä Werelin kimppuun sopimusrikkomuksen vuoksi, mutta sen sijaan virasto tyytyikin sivurooliin ja suorastaan järjenvastaisesti kovisteli täysin ulkopuolisia verkkoyhtiöitä etsimään Werelin asiakkaille uuden myyjän.”
”Nyt on raati ollut tiukkana, vai mitä, Heikki! Ja taas on Terho mikrofonin ääressä.”
”Paras ulkomainen käsikirjoitus -palkinto menee tänä vuonna itseoikeutetusti norjalaiselle Einar Aasille. Einar Aas pelasi käsittämättömillä rahasummilla uhkapeliä pohjoismaisen ja Saksan spotin hintaeronäkemyksestä ja hävisi. Einar menetti omaisuutensa ja koko toimiala menetti Nasdaqin vakuusrahastosta yli sata miljoonaa euroa. Legendaarisen ”puhallus”-elokuvan veroinen temppu! Samassa yhteydessä Vuoden farssi -palkinto jaetaan Nasdaqin ja Norjan finanssivalvonnan kesken, heidän tehtäviinsä kun kuului estää Einarin kaltaiset sekoilut.”
”Einar kyllä säväytti tänä vuonna, Piia!” ”Tosi on! No niin, Terho onkin taas valmiina.”
”Marx-veljesten elämäntyöpalkinto jaetaan tänä vuonna Väre Energian, Lumme Energian sekä Loisteen ja Energiapolarin kesken. Karl Marxin sanoin: Kaikki maailman proletaarit, yhtykää!”
”Ja palkinnon parhaasta maskeeraussuunnittelusta saa itseoikeutetusti Helsingin Energia eli Helen. Palkintoraadin mukaan suoritus hakee vertaistaan. Helenin vuosikertomuksen ja Energiateollisuuden tilastojen perusteella vuonna 2017 Helen tuotti 10 % Suomen sähköstä, mutta sen osuus Suomen fossiilisten polttoaineiden käytöstä oli peräti nelinkertainen eli 42 %. Suomen kaukolämmöstä Helen tuotti 21 % ja osuus fossiilisista oli 54 %. Näin hirveisiin lukuihin ei pysty mikään muu suomalainen energiayhtiö. Siitä huolimatta Helen kehtasi mainostaa nettisivuillaan syksyllä 2018, että se on palkittu kansainvälisessä energia-alan CHARGE-brändikilpailussa yhtenä viidestä parhaasta brändistä tunnettujen brändien sarjassa. Heleniä kiitettiin rohkeasta uudistumisesta ja uudenlaisista tavoista rakentaa brändiä. Helen-brändin tunnettuudessa on vuoden 2015 jälkeen tapahtunut 330 % muutos ja ympäristömielikuvassa 106 % muutos.”
”Todella huikea suoritus, eikö niin, Piia!” ”Ehdottomasti! Se palkinto tiesi paikkansa! Helenhän on julkisesti kovasti moittinut hallituksen linjausta kieltää kivihiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä.”
”Jaaha. Upea gaalailta meni kuin siivillä. On tullut aika päättää lähetys. Palkinnot on jaettu ja taas kerran energia-ala on ylittänyt itsensä! Toivotan teille, rakkaat kuulijat, oikein hyvää… Hetkinen, mitäs nyt? Saliin astuu kymmenittäin vanhuksia, sekä naisia että miehiä. Mitäs tämä nyt on? Vapiseva mutta samalla uhmakkaan oloinen rouvashenkilö nousee lavalle ja kaappaa mikrofonin käteensä! Kuunnellaanpa:”
”Iltaa. Olen Emmi Lyytinen, 82 vuotta. Edustan tuhansia ja tuhansia huijattuja vanhuksia. Me olemme perustaneet #minäkanssa-kampanjan. Meitä on vuosikausia huijannut Kotimaan Energia, joka soittelee erityisesti ikäihmisille ja sekoittaa tarkoituksellisesti tarjoukset ja sopimukset keskenään ja antaa puhelimessa mielikuvan, että sähkö tulee muka paikalliselta yhtiöltä. Vaikka ei tule! Sopimus tehdään väkisin ja sitten ei edes vastata puhelimeen. Se mitä teette, on halpamaista vanhusten hyväksikäyttöä. Häpeäisitte, mokomat! Kuinka te ilkeätte katsoa itseänne aamuisin peilistä? Ja Kotimaan Energian omistaa valtionyhtiö – siis valtionyhtiö – Fortum, jolle #minäkanssa-kampanja myöntää Vuoden lavastus -palkinnon. Tulkaahan hakemaan, jos ilkeätte!”
”Tämähän meni mielenkiintoiseksi, Heikki!” ”Kyllä vaan! Ja sieltä saapuukin hieman kiusaantuneen oloinen Fortumin viestintäpäällikkö. Kuunnellaanpa:”
”Tuota… Minusta tuntuu, että olen sanonut tämän aiemminkin. Olen itse asiassa tainnut sanoa sen jo ainakin kahtena vuotena peräkkäin… Niin… Fortum suhtautuu Kotimaan Energian saamaan negatiiviseen asiakaspalautteeseen erittäin vakavasti. Kiitoksia.”
Kirjoittaja on neljällä vuosikymmenellä energia-alalla työskennellyt diplomi-insinööri, joka tarkkailee energiasektoria ja sen ilmiöitä terrierin terhakkuudella.
Liiketoimintajohtaja heikki.rantamaki@pks.fi