11.3.2020

Erilaista elämää

”Pitkään sai Konsta kähniä ulkona ja tarkastella pihapiiriä. Hän tarkasti huolellisesti saunan. Aukaisi hän mittarikaapin kannenkin ja näki sulakkeiden rivit. Paljon sähköä näkyy tarvitsevan Nyymanni elämiseensä!” – Veikko Huovinen, Konsta Pylkkänen etsii kortteeria (2004)

Kirjailija Veikko Huovinen kuvasi vuosikymmenien ajan hahmojensa kautta ruuhka-Suomen ulkopuolisen maankolkan elämää. Kun rakastamamme Konsta Pylkkänen oli kortteeria etsiessä päätynyt metsän keskelle muuttaneen Nymanin talolle, hän kohtasi hämmentävän näkymän ja ympäristölleen arvoituksellisen ihmisen. Hirmuisen kelolinnan oli tämä lintuja maalaava etelän tulokas rakennuttanut, vieläpä sähkölämmitteisen ja sähkösaunallakin. Ei ihme, että lähiseudulla epäiltiin miehen henkistä terveyttä.

Vaikka Konsta totesi Nymanin vaarattomaksi, jäi hänelle hienoinen huoli tämän selviämisestä. Yhtä lailla Konstalla oli huoli tuntemansa maailman kehityksestä. Konsta itse valitsi lopulta perinteisemmän tavan elää ja asua. Hän ei silti käynyt suuresti moittimaan toisen tien valinneita, mietti vain näkemäänsä, ihmisten erilaisia tapoja järjestää elämäänsä uudenlaisessa maailmassa.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy on 75 vuoden ajan raivannut tietä erilaisille mahdollisuuksille elää hyvää elämää. Ihmiset ovat valintansa tehneet ja liittäneet sähkön kiinteäksi osaksi omaa arkeaan. Tästä sidoksesta ei vapaaehtoisesti luovuta. Siksi PKS tekee voitavansa, että asiakkaat voivat tulevaisuudessa ilahtua lempeistä 2020-luvun kuvauksista, kertomuksista matkapuhelimiinsa kiinni kasvaneista ihmisistä.

 

Kirjoittaja Pekka Kauppinen on kokenut joensuulainen historioitsija, jonka kirjoittama kirja Pohjois-Karjalan Sähkön 75-vuotisesta taipaleesta valmistuu toukokuussa.


Pekka Kauppinen

Historioitsija historiapalvelut@gmail.com