14.8.2018

Leikitäänkö rehellistä kauppiasta?

Lapsena 1980-luvulla rivitaloyhtiössämme asui paljon lapsiperheitä. Leikimme keinupalloa ja kirkonrottaa ja lisäksi keksimme kavereiden kanssa oman, koko pihan lapsia yhdistävän leikin nimeltä rehellinen kauppias. Rehellistä kauppiasta leikittiin lähimetsässä illan hämärässä ja leikki kulki siten, että pihan isot pojat ottivat meitä pikkutyttöjä kiinni ja kyselivät, onko rehellistä kauppiasta näkynyt.

Kiinni jääneet tytöt sidottiin narulla puuhun odottamaan pelastajaa. Tytöt pelastivat toisiaan ja koittivat kovasti ja tuloksetta etsiä tätä myyttistä hahmoa, rehellistä kauppiasta. Silloisessa turvallisessa kasvuympäristössä tämä oli kaikkien mielestä hauska leikki. Erityisen hauskaa muistan olleen isälläni, joka tuohon aikaan toimi K-kauppiaana kaupunginosamme ostarilla.

Käsittääkseni isäni oli rehellinen kauppias. Kuitenkin hänkin turvautui välillä hiukan kyseenalaisiin keinoihin asiakasuskollisuutta tavoitellessaan. Itse kävin useamman luokan ala-astetta siinä uskossa, että E-liikkeen maidosta saa ihottumaa ja säälin luokkakavereita, joiden vanhemmat asioivat E-marketissa eivätkä meidän kaupassa. Nykyään tämä on hauska anekdootti ja nauran sinisilmäisyydelleni, mutta ymmärrän silti lapsi-minääni. Eihän minulla ollut mitään syytä epäillä isäni tarinaa.

Lähtökohtaisesti ihmisiin pitääkin luottaa. Kuitenkin myös sähkönmyyjien joukkoon mahtuu oikeita rehellisiä kauppiaita, mutta myös sellaista leikkiviä. Myyjän kannalta taktiikan ymmärtää, jos totuutta venyttämällä saa kauppaa paremmin ja lisää venyttämällä vielä paremmin. Asiakkaan etu se ei kuitenkaan koskaan ole. Vai mitäpä mieltä pitäisi olla kilpailevasta sähkönmyyjästä, joka kiertää yrityksissä myymässä sähköä ja käyttää referenssinään meidän yhtiömme pitkäaikaista ja uskollista asiakasta?

Kun yrittäjä etsii itselleen sähkönmyyntikumppania, ei huijarin kynsiin joutuminen ole hauskaa. Kovassa kilpailutilanteessa syntyy myyntireiskalle kiusaus maalata vähän todellisuutta parempaa totuutta kaupan toivossa. Tarjous, joka on voimassa vain tänään, saattaa sisältää pientä sopimuspränttiä, joka jää illan hämärässä huomaamatta.

Aamun valjetessa saattaa paljastua, että laskutus tapahtuukin etukäteen, hinnat nousevatkin huomattavasti muutaman kuukauden jälkeen tai että tulitkin sidotuksi määräaikaisuuteen.

Siitä ei pysty pelastamaan edes vanha sähkönmyyjäsi. Sopimusta tehdessä kannattaa vähintäänkin selvittää kumppanin vakavaraisuus ja omistuspohja isompien murheiden välttämiseksi.¨


Tarja Kuokkanen

tarja.kuokkanen@pks.fi