14.5.2018

Muutama neuvo yrityksesi sähkösopimuksen valintaan

Tässä sinulle muutama neuvo, joiden avulla osaat paremmin valita yrityksellesi sähkösopimuksen ja vältät sudenkuopat kohdatessasi myyjän. Kohta huomaat, ettei sähkön ostaminen niin vaikeaa olekaan.

Neuvo 1: Tunne sähkömarkkinoiden perusperiaatteet

Suomessa myytävän sähkön hinta muodostuu pohjoismaisessa sähköpörssissä (Nord Pool) kysynnän ja tarjonnan mukaan. Lyhyellä tähtäimellä tärkein kysyntään vaikuttava tekijä on lämpötila, minkä vuoksi lämmityskaudella sähkön hinta tyypillisesti nousee ja kevään koittaessa taas laskee. Kysyntään vaikuttavat myös talouden suhdanteet ja energiatehokkuuden lisääntyminen.

Tarjontapuolella olennaisimmat muuttujat ovat vesi- ja tuulivoiman saatavuus sekä polttoaineiden hinnat. Poliittisella ohjauksella voidaan vaikuttaa haluttujen tuotantomuotojen hintoihin.

Lähivuosien aikana markkinoille on tulossa runsaasti uutta tuulivoima- ja ydinvoimatuotantoa. Näiden lisäksi on vireillä paikallisia aurinkovoimainvestointeja. Koska suurta kysynnän kasvua ei ole näköpiirissä, voi tästä vetää johtopäätöksen, että sähkön hinta pysyy matalana vielä vuosia normaalia kausivaihtelua lukuun ottamatta.

Neuvo 2: Mieti kustannuksia, älä hintaa

Edellä mainitut reunaehdot huomioiden myyjät paketoivat sähkön erilaisiksi sopimuksiksi erilaisiin asiakastarpeisiin. Tärkein kriteeri sopimusta valitessa on yleensä hinta, mutta lopullinen kustannus voi muodostua muustakin kuin sähköenergian snt/kWh-hinnasta.

Mieti hetki, mitä haluat sopimukselta. Haluatko määräaikaisen sopimuksen vai sellaisen, jonka voit tarvittaessa vaihtaa muuhun? Entä reagoiko sopimuksesi joustavasti muuttuvaan markkinatilanteeseen? Määräaikaisten sopimusten kilpailutus on lopulta arpapeliä. Etukäteen et voi tietää olisiko kuitenkin kannattanut tehdä sopimus eri pituiseksi ajaksi tai kokonaan toisena ajankohtana.

Pohdi, haluatko itse seurata sähkömarkkinoita vai olisiko sinulle mukavinta, jos joku hoitaisi sen puolestasi? Paljonko tällaisesta palvelusta kannattaa maksaa? Saatko sähkönmyyjältäsi haluamaasi palvelua? Mieti mikä on sähkösopimuksesi kokonaiskustannus, älä tuijota vain snt/kWh-hintaa.

Neuvo 3: Vaadi läpinäkyvyyttä

Yleisin impulssi sähkösopimuksen kilpailuttamiselle on myyjän soitto. Jos olet jo miettinyt aihetta, muistat ehkä nykyisen sopimuksesi ehdot ja yrityksesi vuosittaisen sähkönkulutuksen. Yleensä myyjän soittaessa mielessä on kuitenkin jotain ihan muuta. Älä alistu myyjän hoputukseen vaan vaadi kuulla kaikki sopimuksen yksityiskohdat niin, että ymmärrät ne. Jos myyjä ei ole tuttu, tarkista taustat. Älä koskaan suostu sopimukseen, jossa maksat sähköstä etukäteen. Se on hyvän markkinatavan vastaista ja lisäksi laitonta. Varmista, että pystyt seuraamaan itse mistä maksat ja paljonko kulutat sähköä.

Seuraavan kerran, kun kilpailutat sähkösi, nämä asiat kannattaa pitää mielessä. Silloin myyjä ei pääse sotkemaan ajatuksiasi hienoin sanankääntein, vaan ymmärrät mitä ostat.

Oletko jo valmiiksi kyllästynyt yrityksesi sähkösopimuksen kilpailuttamiseen? Silloin kannattaa tutustua uudentyyppiseen Priimaplus-sähkösopimukseen, jossa voit ostaa sähköä pörssin tuntihinnalla tai tehdä halutessasi hintakiinnityksiä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen.


Tarja Kuokkanen

tarja.kuokkanen@pks.fi