15.4.2024Iida Nevalainen

Muutto edessä, mutta entä se sähkösopimus?

Suurin osa ihmisistä muuttaa jossain vaiheessa omaan asuntoon ja usein muuttoja saattaa elämän varrelle sattua useita. Muuton lähestyessä mielessä pyörii varmasti monia asioita, kuten minkälainen sähkösopimus olisi hyvä tulevaan asuntoon ja miten sen saa tehtyä. Sähkösopimusta tehdessä mietitään myös asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Toiset menevät hinta edellä ja toisille merkitsee eniten se, millä tuotantomuodolla sähkö on tuotettu. Keräsimme alle tietopaketin sähköstä ja sähkösopimuksiin liittyvistä asioista, jotka on hyvä huomioida muuttoa tehdessä.

Mikä on sähkösopimus? 

Sähkösopimus on sähkön kuluttajan ja sähköyhtiön solmima sopimus. Ilman voimassa olevaa sopimusta sähkönkäyttö ei ole mahdollista, joten sähkösopimuksen voidaankin sanoa olevan yksi kodin tärkeimmistä sopimuksista. 

Sähkösopimuksen voi tehdä valitsemansa sähköyhtiön kanssa. Sähkösopimuksen tekemisen yhteydessä muodostuu automaattisesti myös verkkopalvelusopimus, joka määräytyy asiakkaan oman asuinalueen mukaan ja sitä ei voi kilpailuttaa. Verkkopalveluista vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. 

Mitä sähkö oikein maksaa? 

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergiasta, verkkopalveluista ja veroista. Jokainen osa vie kuluista noin kolmanneksen. Sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta veloitetaan kiinteä kuukausimaksu (€/kk) ja käyttämäsi energian mukaan määräytyvä kulutusmaksu (snt/kWh).  

Sähköenergian osuus sähkön kustannuksista on ainut asia, minkä omasta sähkölaskusta voi kilpailuttaa. Sähköstä laskutetaan toteutuneen kulutuksen mukaan siten, että oma myyntiyhtiö laskuttaa käytetystä sähköstä sähköenergiamaksun ja sähköverkkoyhtiö siirtomaksun ja sähköveron. Sähköenergian hinta vaihtelee sen mukaan, millaisen sopimuksen asiakas on tehnyt. Lisäksi asiakkaan laskulla on kuukausimaksut sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta, jotka laskutetaan aina sähkönkäytöstä riippumatta.  

Miten ja milloin sähkösopimus tehdään? 

Sopimuksen tekeminen onnistuu näppärästi tästä. Sähkösopimuksen voi tehdä myös ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme

Sähkösopimus kannattaa tehdä heti kun tuleva muuttopäivä on tiedossa, mutta mielellään viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistetaan sähköntoimituksen jatkuminen ja vältetään turha sähköjen katkeaminen sopimusten välillä.   Tässä yhteydessä kannattaa myös irtisanoa vanhan asunnon sähkösopimus, jos muutto tapahtuu asunnosta toiseen. Vanhan kodin sopimuksen voi myös siirtää vaivattomasti uuteen kotiin muuttoilmoituksella, jos sopimus tuntuu sopivalta vaihtoehdolta uuteen asuntoon. 

Miten valita omaan käyttöön sopiva sähkösopimus? 

Asiakkaiden sähkönkäytössä on paljon eroja ja tästä syystä kaikki sopimukset eivät sovi kaikille asiakkaille. Toiset arvostavat sähkönhinnan ajantasaisuutta, ja toiset hinnan vakautta sekä kustannusten ennustettavuutta.  Sopimusvalintaa tehtäessä ensiksi kannattaa miettiä, kuinka aktiivisesti haluaa sähkön hintaa seurata. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä nopeammin hinta seuraa sähköpörssin tuntihintoja, sitä edullisemmaksi sähkön ostaminen varsinkin pitkässä juoksussa tulee. Mitä pidemmälle ajalle sähkön hinnan haluat sitoa, sitä enemmän hinnoissa on mukana markkinoiden hinnoittelemaa hintamuutosriskiä.  

Pörssisähkösopimus seuraa sähkömarkkinan liikkeitä ajantasaisesti ja se tuleekin yleensä edullisimmaksi pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Haasteena saattaa kuitenkin olla se, että hintojen ennustaminen on vaikeaa ja hinnat saattavat käydä hetkellisesti hyvinkin korkealla. Toisaalta taas hyvänä puolena nähdään monesti se, että hintojen laskiessa hyödyn näkee heti ja omilla kulutustottumuksilla pystyy vaikuttamaan omaan sähkönhintaansa. 

Määräaikaiset sopimukset ovat taas sähkösopimusten toisesta ääripäästä. Hinta pysyy koko sopimuskauden samana, joten sähkön hinnan ja kustannusten ennustaminen on helppoa. Takuuhintaisen sopimuksen valinnassa haasteellisinta on valita se hetki, jolloin takuuhintaiseen sopimukseen sitoutuu. Markkinahinnat vaihtelevat koko ajan ja kahden vuoden aikana ehtii useimmiten tulla tilanteita, jolloin takuuhintaisen sopimuksen saisi halvemmallakin kuin mitä itse on tullut tehneeksi. 

Ajantasaista markkinahintaa seuraavien pörssisähkösopimusten ja määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten rinnalle mahtuu myös monenlaisia toistaiseksi voimassa olevia, kiinteähintaisia sopimuksia. Sopimusten hinnat seuraavat markkinahintaa ja voivat päivittyä esimerkiksi kuukausittain tai kvartaali kerrallaan. Tällainen sopimustyyppi on hyvä vaihtoehto asiakkaalle, joka ei halua sitoutua pitkiin määräaikaisiin sopimuksiin, mutta pörssisähkön hintaheilahtelut tuntuvat liian riskialttiilta. 

Millaisia sähkösopimuksia PKS tarjoaa? 

Pohjois-Karjalan Sähkön valikoimassa on neljä erilaista sopimustyyppiä sen mukaan, millaista hinnoittelua asiakas eniten arvostaa. Kaikki sähkösopimukset perustuvat sähkön tukkumarkkinoiden hintatasoon ja pysyvät näin aina mahdollisimman kilpailukyisinä. Suurimmat erot tuotteiden välillä ovat siinä, kuinka usein niiden hinnat päivittyvät.  

Priima-asiakas ostaa sähköä pörssin tuntihinnalla ja voi tehdä halutessaan hintakiinnityksiä haluamilleen ajanjaksoille jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Oiva- ja Oiva plus -sopimusten sähkön hinta päivittyy neljä kertaa vuodessa sähkön tukkumarkkinoiden mukaan, kun taas Optimi kuukausi -sopimuksessa hinta päivittyy kuukausittain. Optimi takuu -asiakkaana sähkön hinta pysyy kiinteänä kaksi vuotta. 

Saako sähkösopimuksen päästöttömänä? 

Kyllä saa. Monille asiakkaille sähkön tuotantotavalla on merkitystä ja tästä syystä markkinoilla on tarjolla myös sopimuksia, joissa on otettu ilmastoasiat huomioon. PKS:n kaikkiin sopimuksiin on mahdollista valita sähkön alkuperäksi joko tuuli- tai vesivoima, jolloin sähkö on päästötöntä GO-alkuperämerkittyä sähköä. 

Mistä voin seurata kulutustani? 

Pohjois-Karjalan Sähkön asiakkaana omaa sähkönkäyttöään voi seurata kätevästi OmaPKS-palvelussa. Priima-asiakkaana sähkönkäyttöä voi seurata lisäksi Priima Live -palvelussa. Palveluista näkee oman sähkönkäyttönsä tunti-, kuukausi- ja vuositasolla. Lisäksi voi vertailla eri vuosia ja kuukausia keskenään sekä tarkastella ulkolämpötilojen vaikutuksia omaan kulutukseen.  

Iida Nevalainen
Asiakasvastaava