21.4.2022Juha Pakarinen

PRIIMAPLUS Ajankohtaiskatsaus maailmantilanteen vaikutuksista sähkön hintaan

Elämme epävarmoja ja ahdistaviakin aikoja. Sähkön hinnan suhteen ei kuitenkaan ole aihetta paniikkiliikkeisiin. Maailman tämänhetkiset kriisit heiluttavat polttoaineiden ja sitä kautta pörssisähkön hintoja, mutta kuten viime vuodenvaihteen hintapiikit, nämäkin tilanteet tasoittuvat ennen pitkää.

Vakautta sähkön hintaan saat Priimaplus-sopimukseen hintakiinnityksillä. Lisäksi nyt on hyvä aika investoida aurinkoenergiaan.

Miten maailmantilanne vaikuttaa SPOT-hintoihin? Sähkö ei tule loppumaan Suomesta

Alkuvuodelta muistamme vielä pakkasjakson ennätyskorkealle nostamat pörssisähkön hinnat. Hetken säikähdyksen jälkeen hinnat lähtivät laskuun ennusteiden mukaisesti. Helmikuussa kuivat sääennusteet ja Euroopassa syttynyt sota nostivat jälleen hintoja.

Tällaiset asiat ovat odottamattomia ja jopa järkyttäviä. Etenkään Suomessa ei kuitenkaan ole energiansaannin suhteen suuria huolia. Venäjälle asetetut pakotteet herättävät Euroopassa huolta maakaasun saatavuudesta, joka yhtäältä nostaa maakaasun hintaa, mutta myös lisää kivihiilen kysyntää ja hintaa heijastuen suoraan myös sähköenergian hintaan.

Suomen sähkönhinnat eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä maailmantilanteesta johtuvalle hinnannousulle kuin esimerkiksi monet Keski-Euroopan ja Baltian maat. Keskeisin syy tälle on Pohjoismaisen järjestelmän suuri vesivoiman osuus.

Energiaomavaraisuutemme on jatkuvasti kehittymässä parempaan suuntaan. Esimerkiksi Olkiluoto 3 on hiljattain saanut luvan nostaa tuotantotehoaan 60 prosenttiin. Kesään mennessä tuotantoa lisätään entisestään, ja tämä kasvu riittää kattamaan hyvinkin Venäjän tuontisähkön osuuden.

Lisäksi Suomessa SPOT-hintojen heilahteluihin vaikuttaa tuulisuus. Mitä enemmän on tuulivoimaa käytössä, sitä vähemmän esimerkiksi polttoaineiden hinnat vaikuttavat energian hintaan. Jos taas tuulivoimaa tuotetaan vähemmän, polttoaineiden hintaheilahtelut heijastuvat myös meidän sähkönhintoihimme.

Edellä mainittujen lisäksi jokainen pienempikin positiivinen uutinen tai käänne maailmalta vaikuttaa aina myös sähköenergian pörssihintaan laskevasti.

Ratkaisuja yrityksesi sähköasioihin hintakiinnityksillä tai aurinkoenergiaan investoimisella

Sähkön ostaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Hinnanvaihteluihin ei kannata reagoida hätiköiden.

Korkeat hinnat aiheuttavat huolta, sillä kaikki yritykset eivät suinkaan voi leikata sähkönkulutustaan tai siirtää sähkönkäyttöä aamutunneilta yölle. Lisäksi esimerkiksi polttoainekulujen ja lannoitteiden hinnan nousun ja saatavuushaasteiden kanssa on vaikea jäädä pyörittelemään peukaloita.

Jos nykyiset hinnanvaihtelut huolettavat, voit kuitenkin saada mielenrauhaa muutamalla fiksulla teolla.

  1. Hyödynnä Priimaplus-sähkösopimuksen hintakiinnitys-ominaisuutta, niin et joudu pelkäämään hinnan nousua. Voit kiinnittää hintaa joko kvartaali kerrallaan tai suoraan jopa kahdeksi vuodeksi. Saat Priimaplus-asiakkaana kiinnitettyä hintoja itse tai voit käyttää maksutonta hinnankiinnityspalvelua ja jättää kiinnitykset asiantuntijoidemme vastuulle. Lue usein kysytyt kysymykset ja vastaukset hinnankiinnityspalvelusta täällä

  2. Investoi aurinkoenergiaan. Pienimuotoinen oman aurinkosähkön tuotanto on paitsi ilmastoteko, myös järkevä investointi inflaation noustessa. Lisäksi voit myydä mahdollisen ylijäämäsähkön meille. Aurinkoenergiajärjestelmän hankintaan voi saada myös tukea.

  3. Kysy tarvittaessa pidennystä sähkölaskun maksuajalle. Voit aina olla meihin yhteydessä, niin neuvottelemme laskullesi uuden maksuajan. Voit jakaa laskusi 4 erään ja maksuaikaa saat tarvittaessa 3 kuukautta. Lisää maksuaikaa saat, jos sinulla ei ole aiempia erääntyneitä laskuja ja olet yhteydessä ennen tulevan laskun eräpäivää. Me autamme sinua löytämään tilanteessa kuin tilanteessa yrityksellesi sopivimman ratkaisun.

PKS on yrityksesi sähköasioissa tukena haastavinakin aikoina

Tulevien näkymien ennustaminen voi olla tässä tilanteessa yrittäjälle erityisen haastavaa. Etenkin tällaisina aikoina asiantuntija-apu yrityksen energia-asioihin on tärkeämpää kuin koskaan. Me PKS:lle teemme työtä asiakkaitamme varten.

Voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä – meille on kaikkein tärkeintä kuunnella asiakkaidemme tarpeet ja tarjota apua ja asiantuntemusta siellä, missä sitä eniten tarvitaan.

Juha Pakarinen
Myyntipäällikköjuha.pakarinen@pks.fi