18.3.2019

PRIIMAPLUS Ajankohtaiskatsaus sähkön hintaan

Kevättalven auringon kurkkiessa näimme helmikuussa vaihteeksi laskusuuntaisia sähkön hintoja. Pörssisähkön vahvuus on se, että näissä tilanteissa hintojen laskusta pääsee nauttimaan saman tien eikä vasta seuraavan sopimuskilpailutuksen jälkeen.

Hinnoissa näkyy päästöoikeus ja sää 

Helmikuussa sähkön toteutuneet tuntihinnat olivat selvästi vuoden liukuvaa keskiarvoa matalammalla eli 4,67 snt/kWh (alv 0%). Toteutuneisiin hintoihin vaikutti leuto ja tuulinen talvikeli, mikä pienensi sähkön kysyntää Suomessa 6,6 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myös sähköjohdannaisten hinnat laskivat rutkasti, mutta nousivat kuun lopussa uudelleen lähes lähtötasolleen. Hintoja heilutti päästöoikeuden hinta säätilojen kompatessa. Sähkön hintajohdannaisilla tarkoitetaan tulevaisuuden sähkönhintoja, joilla käydään etukäteiskauppaa Nasdaqissa. Johdannaisia ostamalla voidaan ennakoida sähkön hintaa tulevaisuuteen. Voit lukea tarkemmin aiheesta täältä

Kevään ja loppuvuoden suhteen sähkömarkkinat näyttävät vakailta. Vuoden 2018 kuivan kesän ja syksyn jäljiltä vesivoimatilanne on edelleen huono.  Vesivoimaa ajetaan tällä hetkellä kuitenkin hanakasti koko Pohjolassa, koska sähkön tuottajat varautuvat Olkiluoto 3:n käyttöönottoon tämän vuoden lopussa. Vettä ei haluta jättää altaisiin turhaan, koska Olkiluoto 3 tuo niin paljon tarjontaa markkinaan, jopa 15 % Suomen vuositarpeesta. Se tulee tasaamaan Suomen sähköntuotantoa ja antaa aihetta odottaa, että Suomen spot-hinta tulee laskemaan suhteessa muihin Pohjoismaihin. 

Mitä tämä vaikuttaa pörssisähkön ostamiseen?

Pörssisähkön asiakkaille hintojen lasku on tietysti mukava asia, koska se tuntuu kukkarossa välittömästi. Myös hintakiinnitysten suhteen tällaiset pudotukset tarjoavat mahdollisuuksia. Tartuimmekin tilaisuuteen ja teimme hinnankiinnityspalvelun asiakkaille kiinnityksiä vuoden 2020 hintajaksoille. Nyt taas seuraamme tilannetta ja hyödynnämme seuraavan sopivan kohdan. 

Pörssisähkösopimus on ainoa sopimus, jolla omaan sähkönhintaan pystyy jollain lailla vaikuttamaan. Kulutuksen ohjaus halvemmille tunneille tai päivän korkeimman kulutuspiikin välttäminen juuri kalleimmalla tunnilla näkyvät säästönä laskulla.

Priimaplus-asiakkaana voit lisäksi vakauttaa sähkön hintaa hintakiinnityksillä. Moni on niin tehnytkin joko itse tai asiantuntijapalveluamme hyödyntämällä ja tänä keväänä ja kesänä hintakiinnitykset ovat tuoneet tavallista enemmän myös rahallisia hyötyjä. Lue lisää pörssisähköstä tästä maksuttomasta oppaasta!