27.3.2024Iida Heikkinen

PRIIMAPLUS Mitä eroa sähkösopimuksissa on?

Moni yrittäjä pohtii, mikä olisi paras sähkösopimus juuri heidän yrityksellensä. Kaikkien asiakkaiden sähkönkäyttö on yksilöllistä ja tästä syystä sähkösopimuksia on markkinoilla paljon erilaisia. Se mikä sopii jollekin asiakkaalle, ei välttämättä sovi toiselle. Toiset arvostavat sähkönhinnan ajantasaisuutta, ja toiset hinnan vakautta sekä kustannusten ennustettavuutta. Tässä tekstissä käymme läpi erilaisten sopimustyyppien plussia ja miinuksia valinnan helpottamiseksi. Kaikki alla olevat sopimustyypit ovat valittavissa kohteisiin, joissa kulutus on vuositasolla alle 100 000 kWh. Priimaplus-sopimus sopii kuitenkin parhaiten kohteisiin, joissa kulutus on vuositasolla yli 100 000 kWh.

Määräaikainen sähkösopimus vai pörssisähkö? Vai ehkä jotain siltä väliltä? 

Määräaikainen ja kiinteähintainen sopimus on edelleenkin houkutteleva sähkösopimus yritykselle, jolle sähkön hinnan ja kustannusten ennustettavuus on kaikkein tärkeintä, mutta sähkölaskun osuus kustannuksista ei ole kovin suuri. Sopimus ei välttämättä ole edullisin, mutta hinta pysyy vakaana sopimuskauden ajan. Optimi takuu sopimuksen valitsemalla asiakas voi ostaa sähköä takuuhinnalla kahdeksi vuodeksi eteenpäin, jolloin markkinahintojen heilahtelut eivät vaikuta asiakkaan omaan sähkölaskuun sopimuskaudella ja täten sähköenergian kulut ovat tiedossa pitkälle tulevaisuuteen.  

Toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen on hyvä vaihtoehto sellaiselle asiakkaalle, joka ei halua sitoutua kiinteään sopimukseen kahdeksi vuodeksi kerrallaan, mutta tunneittain vaihtuva pörssisähkö kuulostaa liian riskialttiilta.  

Optimi kuukausi sopimuksessa hinta päivittyy pörssin hintatason mukaan kuukausittain, jolloin sähkön hinta seuraa markkinoiden muutoksia nopeasti, mutta pörssisähköstä tutut hinnanvaihtelut jäävät pois.  

Oiva ja Oiva Plus-sopimuksissa hinta päivittyy neljä kertaa vuodessa markkinahintojen mukaan. Täten hinta pysyy jatkuvasti ajan tasalla ja hintatason muutokset näkyvät kohtalaisen nopeasti asiakkaan omalla sähkölaskulla. 

Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto asiakkaalle, joka haluaa optimoida omaa sähkönkäyttöään ja kustannuksiaan. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu sähköpörssissä joka päivä sen hetken kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tällaisella sopimuksella sähkön hinta on aina ajan tasalla, koska se kilpailutetaan pörssissä tunneittain. Huono puoli on, että markkinahintoja voi olla vaikea ennakoida. Hyvä puoli taas on, että hintojen laskiessa hyödyn saa heti ja sähkön keskihintaan voi itse vaikuttaa kulutustottumuksilla. 

Priima- ja Priimaplus-sopimukset ovat pörssisähkösopimuksia, joissa on lisäksi ainutlaatuisena lisäominaisuutena mahdollisuus tehdä hintakiinnityksiä. Hintakiinnitykset mahdollistavat sähkönhinnan vakauttamisen ja tuovat sähkölaskuun ennustettavuutta. Asiakas voi esimerkiksi vakauttaa hintaansa hintakiinnityksillä kalliimpien, eli syksy ja talvi kvartaalien aikaan ja nauttia pörssisähkön hyödyistä kesäkaudella. Priimaplus-sopimukseen kuuluu lisäksi maksutta hinnankiinnityspalvelu, jolloin hintakiinnitysten tekemisen voi ulkoistaa asiantuntijoiden tehtäväksi. 

Alla olevan taulukon avulla on helppo vertailla eri sopimustyyppejä. 

Iida Heikkinen
Asiakasvastaavaiida.heikkinen@pks.fi