PRIIMAPLUS Miten kauppias hyötyy pörssisähköstä?
Kylmän tekeminen kuluttaa kaupassa eniten energiaa – jopa puolet päivittäistavarakaupan energiatarpeesta. Siksi kylmälaitteiden energiatehokkuuteen kannattaa panostaa ja valita parhaiten kaupan tarpeita vastaava sähkösopimus.
Kylmälaitteet kuluttavat eniten energiaa
Kauppa kuluttaa ylivoimaisesti eniten sähköä kylmälaitteisiin. Niin kylmätiskit ja -kaapit myymälän puolella kuin varastot ja kylmiöt kaupan takahuoneessa vaativat energiaa tuotteiden kylmäketjun takaamiseksi. Myös kaupan valaistus kuluttaa sähköä, mutta kylmälaitteisiin verrattuna valaistuksen vaikutus on huomattavasti pienempi.
Myytävät tuotteet on mahdollista asettaa esille ja kuluttajan saataville näyttävästi ja helposti ilman, että elintarviketurvallisuudesta tai energiatehokkuudesta tarvitsee kantaa huolta. Jo kylmälaitteiden säädöllä, sijoituksella ja oikealla käytöllä voi saavuttaa merkittäviä säästöjä energiakustannuksissa. Mitä tarkalleen ottaen kannattaa tehdä? Kuinka kaupan sähkölaskuun voi vaikuttaa kaupan arjessa? Lue vinkkejä kylmälaitteiden energiankulutuksen optimointiin!
Millainen sähkösopimus sopii kauppaan?
Jotta osaat valita kauppasi tarpeisiin sopivimman vaihtoehdon, kannattaa eri vaihtoehtoihin tutustua tarkemmin. Valittavanasi on kahdentyyppisiä sopimuksia: perinteisiä määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa hinta on kiinteä ja sopimus sitoo sinut koko sovitun voimassaoloajan sekä joustavampia pörssisähkösopimuksia.
Monet yrityspäättäjät ovat kokeneet kiinteähintaisen sopimuksen tutuksi ja turvalliseksi: sopimuksen kilpailutus synnyttää sähkön ostajalle mielikuvan huolellisesta vertailusta ja harkinnasta, kun ostohetkellä voi itse vaikuttaa sähkön hintaan. Samalla tulee varmistaneeksi yritykselleen kiinteän sähkön hinnan useaksi vuodeksi eteenpäin. Monesti kuitenkin silloin jää huomioimatta, että tuleekin pyydettyä tarjouksia “vääriltä sähkönmyyjiltä” väärään aikaan. Huono sopimus paljastuu vasta myöhemmin, jolloin epäedulliseen sähkösopimukseen ja heikosti palvelevaan myyjään voi joutua olemaan sidoksissa vielä pitkäänkin.
Toinen vaihtoehto on ostaa sähköä jatkuvasti sähköpörssin hinnalla, toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Tällöin sähkön hinta on aina ajan tasalla, koska se “kilpailutetaan” pörssissä jokaisena tuntina, eikä satunnaiseen aikaan ja satunnaisten myyjien kesken. Myös myyjän voi joustavammin vaihtaa, jos palvelu ei vastaakaan odotuksia. Koska pörssisähkön hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan, hinnat vaihtelevat tunneittain joskus merkittävästikin. Yöaikaan sähkön hinta voi joinakin tunteina olla jopa lähes ilmaista, kun taas päiväsaikaan hinta saattaa hetkittäin käydä korkealla.
Tiesitkö, että pörssisähkösopimus on ainut sopimustyyppi, jossa voi itse vaikuttaa käyttämänsä sähkön hintaan? Se onnistuu esimerkiksi hyödyntämällä vuorokauden niin sanottuja halpoja tunteja tai tekemällä hintakiinnityksiä. Kaupoissa yön halvat tunnit onkin helppo hyödyntää, koska kylmälaitteet ovat päällä ympäri vuorokauden.
Hyödyllistä tietoa kaupan sähköasioista
Jotta kaupan sähköasioiden hoitaminen olisi mahdollisimma helppoa, kokosimme parhaat vinkit juuri kauppiaiden tarpeisiin. Lataa maksuton opas ja lue kuinka saat kaiken hyödyn irti sähkösopimuksesi tarjoamista mahdollisuuksista. Saat vinkkejä muun muassa sopivan sähkösopimuksen valintaan ja keinoja vaikuttaa sähkölaskuun kaupan arjessa.