11.8.2023Juha Pakarinen

PRIIMAPLUS Priima Live tutuksi, osa 2: Hintakiinnityksen tekeminen

Priima- ja Priimaplus-sopimuksen erottaa muista pörssisähkösopimuksista se, että niissä on ainutlaatuinen mahdollisuus vakauttaa sähkön hintaa etukäteen tehtävillä hintakiinnityksillä. Hintakiinnityksiä voit tehdä milloin itse haluat sopimuksen olemassaoloaikana. Tässä kerromme, miten kiinnitykset käytännössä tehdään.

Miksi hintaa pitäisi kiinnittää?

Pörssisähkö on pitkän päälle edullisin tapa ostaa sähköä. Pörssisähkölle muodostuu hinta tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan ja se reagoi reaaliajassa sähkömarkkinoiden muutoksiin. Varsinkin sähkölämmittäjille ja muille käyttäjille, joiden sähkönkulutus painottuu yön halvemmille tunneille, pörssisähkö on paras vaihtoehto. Pörssisähköstä voi lukea lisää oppaistamme.

Pörssisähkön hinnat kuitenkin vaihtuvat usein, mikä saattaa mietityttää. Hintakiinnitysten ideana on varautua pörssihintojen vaihteluun sekä hyvin onnistuessaan myös säästää rahaa. Hintaa voi kiinnittää etukäteen halutulle ajanjaksolle osittain tai kokonaan milloin itse haluaa. Hintakiinnitysten ideologiaa on selitetty perusteellisesti täällä (Hinnankinnitys - mitä se on) ja täällä (Hintakiinnitysten TOP 5 kysymystä). Nyt keskitytään kuitenkin siihen, miten kiinnitys tehdään käytännössä.

Live-palvelun etusivulla alareunassa näet nopeasti eri vuosineljännesten tämänhetkiset kiinnityshinnat (kuva alla). Hinnat on johdettu suoraan Nasdaq Commodities -sähköpörssistä, jossa käydään johdannaiskauppaa tulevista sähkön hinnoista. Samasta kuvasta näet, oletko jo tehnyt hintakiinnityksiä jollekin ajanjaksolle.

Kiinnityshinnat Live-palvelusta tuleville kuukausille ja kvartaaleille. Tilanne 31.7.2023.
Kiinnityshinnat Live-palvelusta tuleville kuukausille ja kvartaaleille. Tilanne 31.7.2023.

Klikkaamalla haluamaasi hintajaksoa pääset tarkastelemaan miten kyseisen jakson hinta on kehittynyt ajan mittaan. Alla oleva kuva näyttää, että juuri nyt hinta on pienoisessa nousussa. Jos nyt halutaan varmistaa loppuvuoden 2023 hintaa (Q3-23) nykyiseen 5,720 snt/kWh -tasoon, tehdään hintakiinnitys. Klikkaa "Tee kiinnitys".

Hintajakson Q4-2023 kiinnityshinta. Tilanne 31.7.2023. Priima Live.
Hintajakson Q4-2023 kiinnityshinta. Tilanne 31.7.2023. Priima Live.

Seuraavaksi voit valita kiinnitysmäärän, joko kokonaan tai osittain. Voit valita kullekin käyttöpaikalle oman kiinnityksen. "Vahvista" -painikkeen jälkeen voit vielä tarkistaa, että kaikki on kuten pitää. Vasta seuraavalla sivulla vahvistat kiinnityksen. 

On hyvä tiedostaa, että sopimus on määräaikainen hintakiinnityksen loppuun asti ja että hintakiinnitykset sitovat sekä asiakasta että myyjää. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että hintakiinnityksestä huolimatta hinta ei ole täysin kiinteä, vaan voit edelleen hyötyä pörssisähkön tuntihintojen vaihtelusta painottamalla sähkön käyttöäsi edullisille tunneille (kulutusvaikutus). Voit lukea kulutusvaikutuksesta tarkemmin esimerkiksi täältä.

Tervetuloa tutustumaan omaan sähkönkäyttöösi ja voittamaan sähkömarkkinat jännittävässä hintapelissä!

Yritysasiakaspalveluumme auttaa Priima Liveen kirjautumisessa: yritysasiakaspalvelu@pks.fi tai puh. 013 266 3700 (ma-pe klo 9-16)!

Lue myös muut Priima Live tutuksi -sarjan osat:

  1. Käytöt ja kustannukset

  2. Hintakiinnityksen tekeminen (tämä teksti)

  3. Hintavahdin ja kiinnitysautomaatin käyttö 

  4. Sähkön alkuperän valinta

Juha Pakarinen
Myyntipäällikköjuha.pakarinen@pks.fi